Σίγουρα δεν έγινε ένα συλλαλητήριο με τον επιθυμητό όγκο και παλμό, ωστόσο το μήνυμα που αναδύθηκε από όσους έδωσαν το παρών έχει πυγμή και θέτει αδιαπραγμάτευτα ενώπιον της κεντρικής διοίκησης, την αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης του νοσηλευτικού ιδρύματος, με γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Δεσπότης και Δήμαρχος Κομοτηνής ύψωσαν εμφατικά τους τόνους, και διαβεβαιώνοντας τους εργαζομένους πως στέκονται δίπλα τους, διαμήνυσαν πως ο τόπος θα παλέψει σθεναρά, τόσο για τη διάσωση του νοσοκομείου ως δευτεροβάθμιας μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας, όσο και για τη δίκαιη διεκδίκηση νέου νοσοκομείου.  

Με γλαφυρό τρόπο ο Δ/ντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, κ. Χρήστος Ντιάκαλης, περιέγραψε την κατάσταση: «Το νοσοκομείο μας βρίσκεται στην εντατική, ένα βήμα πριν τον θάνατο», είπε, τονίζοντας ότι «δουλεύουμε λιγότεροι απ’ όσους λείπουν»! Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη συμπαράσταση των φορέων, μπορεί το θέμα του νοσοκομείου Κομοτηνής να τεθεί σε προτεραιότητα από την κεντρική διοίκηση.

Η γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων κ. Μαρία Ντικούδη, πρόβαλε ως αναγκαίες άμεσες επόμενες δράσεις, την κοινή με τους φορείς κάθοδο στο υπουργείο υγείας και την απόσπαση της δέσμευσης του αναπληρωτή υπουργού κ. Πολάκη να επισκεφθεί το νοσοκομείο ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση.

Η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αναστασία Αριαντσίδου, τόνισε ότι «δεν είναι πλέον κρυφό πως το νοσοκομείο λειτουργεί», και μίλησε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όταν και εφόσον αυτό υποστηριχθεί από την κεντρική διοίκηση με προσλήψεις προσωπικού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ανέγνωσε Ψήφισμα του τοπικού Ιερού Κλήρου, με το οποίο η Ιερά Μητρόπολη συντάσσεται δυναμικά στο πλευρό των εργαζομένων.

Τα βέλη του κατά των «μικροτοπικιστικών συμφερόντων που οδηγούν σε πολιτικές υποβάθμισης του νοσοκομείου Κομοτηνής από δευτεροβάθμιο σε πρωτοβάθμιο, προκειμένου να λειτουργεί ένα τριτοβάθμιο στην ευρύτερη περιοχή», έστρεψε με έμφαση ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, φωτογραφίζοντας το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και τονίζοντας: «Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο: Ένα αξιόπιστο και αξιοπρεπές νοσοκομείο. Η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Δεν ανταγωνιζόμαστε κανένα νοσοκομείο της περιφέρειάς μας, οι σχεδιασμοί μας και το αίτημά μας για νέο νοσοκομείο, αφορούν μια νέα μονάδα ανάλογης δυναμικότητας με το υπάρχον νοσοκομείο». Τέλος, αναγνωρίζοντας τον «μοναχικό μέχρι σήμερα αγώνα των εργαζομένων», τους διαβεβαίωσε με αποφασιστικότητα οτι «από ’δω και πέρα δεν θα είναι μόνοι τους».

Την ικανοποίησή του για τη φυσική παρουσία στο συλλαλητήριο αλλά και τη γενικότερη στήριξη των τοπικών φορέων, εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων κ. Αλέξανδρος Σπανός, υπογραμμίζοντας πως «για πρώτη φορά δεν νοιώθουμε μόνοι», και υπενθυμίζοντας πως το νοσοκομείο Κομοτηνής συγκριτικά με τα υπόλοιπα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, υπολείπεται σε προσωπικό κατά 40%.

Το δικό τους δυναμικό παρών έδωσαν και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, που συνοδεύονταν από την καθηγήτρια κ. Μαρία Σταθοπούλου.

Ο απερχόμενος Διοικητής του νοσοκομείου κ. Κώστας Ναλμπάντης, δεν είχε πολλά να πει, παρά να ευχαριστήσει τους εργαζομένους για τη συνεργασία και να τους ευχηθεί, όπως και το νέο Δ.Σ. καλή επιτυχία στη συνέχεια των αγώνων.

Με μήνυμα που απέστειλε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, κατέθεσε τη στήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων και στις όποιες δράσεις κλιμάκωσης του αγώνα τους υπάρξουν.

Το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ αναγνωρίζει πως το νοσοκομείο Κομοτηνής βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση, και πως τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, εκφράζοντας τη θέση ότι κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να έχει ένα επαρκές για τις ανάγκες της νοσοκομείο.

Τη συμπαράστασή τους διαμήνυσαν οι Βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, μέσω κοινού εκπροσώπου τους, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση αγωνίζεται να κρατήσει όρθια τη δημόσια υγεία»,  και δεσμευόμενοι πως «το νοσοκομείο Κομοτηνής πρέπει και θα παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό».

«Είναι ώρα για έργα και όχι για πολλά λόγια», σημείωσε ο κ. Δάμων Δαμιανός ως εκπρόσωπος του Βουλευτή Ροδόπης του «Ποταμιού» κ. Ιλχάν Αχμέτ, μεταφέροντας τη στήριξη του Βουλευτή και διαβεβαιώνοντας πως παρακολουθεί στενά το θέμα και πως θα παρεμβαίνει κατά το δυνατόν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ρόλου της αντιπολίτευσης.

Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου, κ. Γιάννης Πασσόπουλος, υπενθύμισε τη μελέτη του 2005 της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, σύμφωνα με την οποία οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας, σε περίπτωση σεισμού, είναι επικίνδυνες κατά 95%!

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος εξήρε το έργο και τον αγώνα των εργαζομένων «για το ιερό δικαίωμα της υγείας» όπως είπε, και υπογράμμισε με έμφαση: «Ο αγώνας τώρα ξεκινάει».

Μιλώντας για «δίκαια αιτήματα», το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ανέφερε πως «βρισκόμαστε στην ίδια όχθη», καθώς όπως συμπλήρωσε, θέση του ΣΡΖΑ είναι «η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας που για δεκαετίες απαξιώθηκε προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων». Πρόσθεσε, δε, πως για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις προσωπικού στον τομέα της υγείας, και ζήτησε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή νέου νοσοκομείου.

Το βίντεο – ΜΗΝΥΜΑ των εργαζομένων

Τη στήριξή τους, κατέθεσαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ.

ΨΗΦΙΣΜΑ σχετικό, εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής:

«Στην Κομοτηνή σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 2015, το Δ.Σ. Κομοτηνής συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση κι αφού συζήτησε για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής- Έκδοση ψηφίσματος»

Ψηφίζει

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής αποτελεί την κύρια δομή παροχής υγείας για τους πολίτες του Νομού Ροδόπης. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, οδήγησαν στη συρρίκνωση και στην υποβάθμισή του. Οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να στελεχώσουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των κλινικών. Η ιατρική υπηρεσία λειτουργεί με καλυμμένο το 52% των οργανικών θέσεών της. Τα εργαστήρια κι όλες οι άλλες υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό που δεν επαρκεί, παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι υπερβάλλοντας εαυτούς ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και στις ανάγκες των ασθενών.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι αυτονόητος και αδιαπραγμάτευτος σε κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Αποτελεί άμεση ανάγκη η στελεχιακή ενδυνάμωση του Νοσοκομείου προκειμένου να διασωθεί και να κατοχυρωθεί ο χαρακτήρας της ως μονάδας, δευτεροβάθμιας παροχής υγείας.

Αποτελεί απαίτηση της τοπικής κοινωνίας η κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου που να διασφαλίζει την αξιοπρεπή παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης για τους κατοίκους του Νομού μας.

Καλούμε όλους τους δημότες να συμμετάσχουν δυναμικά, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16/12/2015 και ώρα 1 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής».

Το ΨΗΦΙΣΜΑ του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής:

“Τήν πρωΐαν τῆς Τετάρτης, 16ης Δεκεμβρίου 2015, εἰς τάς ἐγκαταστάσες τοῦ Ἐπισκοπείου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς ἐπραγματοποιήθη Γενική Ἱερατική Σύναξις τῶν Κληρικῶν Αὐτῆς ὑπό τήν Προεδρεῖαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.

Κατ’ αὐτήν συνεζητήθησαν ἅπαντα τά πνευματικῆς καί διοικητικῆς φύσεως θέματα τοῦ ἐκπνεύσαντος μηνός Νοεμβρίου, ἐνῶ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ἐνημέρωσε τούς Ἱερεῖς γιά τό ἀνακύψαν θέμα τοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Κομοτηνῆς καί ὅσα συνεζητήθησαν μεταξύ τῶν Τοπικῶν Φορέων καί τῆς Διοικήσεως μετά τοῦ Συλλόγου Ἐργαζομένων τοῦ Νοσηλευτικοῦ Ἱδρύματος κατά τήν κοινήν Σύσκεψιν τῆς 30ης Νοεμβρίου 2015, ὅπου συναπεφασίσθη κινητοποίησις Φορέων καί Πολιτῶν τήν Τετάρτην, 16ην Δεκεμβρίου 2015 καί ὥραν 13:00 εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Νοσοκομείου.

Τό Σῶμα τῶν Ἱερέων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς ἀκοῦσαν τήν εἰσήγησιν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ἐξέδωσε τό ἀκόλουθον ψήφισμα:

«Στή Γενική Ἱερατική Σύναξι τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς πού πραγματοποιήθηκε τήν Τετάρτη, 16η Δεκεμβρίου 2015, ὑπό τήν Προεδρεῖαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος, ἅπαντες οἱ Ἱερεῖς ἔλαβαν γνῶσιν γιά τό θέμα τοῦ Νοσοκομείου, σκεπτόμενοι δέ συμφώνως πρός τάς Εὐαγγελικάς Ἐπιταγάς περί τοῦ σεβασμοῦ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου ὡς εἰκόνος τοῦ ζῶντος Θεοῦ καί τῆς ἀξίας τῆς ζωῆς, ὡς και τάς παρ. 1 καί 2 τῶν ἄρθρων 2, καί 5 τοῦ Συντάγματος, ἀλλά καί τήν ἐπιτακτικήν ἀνάγκην ἀπροσκόπτου συνεχίσεως τῆς λειτουργίας τοῦ Νοσοκομείου εἰς τήν εὐαίσθητον ταύτην περιοχήν τῆς Πατρίδος μας, ἐξουσιοδοτοῦν τόν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Παντελεήμονα ὅπως προβῇ εἰς τάς δεούσας ἐνεργείας καί διαμαρτυρηθῇ ἐντόνως ὅπου δεῖ διά τήν προάσπισιν τοῦ πολυτίμου ἀγαθοῦ τῆς ὑγιείας, ταυτοχρόνως καλοῦν ὅλους τούς συμπολῖτες νά διαμαρτυρηθοῦν ξεκάθαρα, ἀλλά καί μέ εὐπρέπεια προτρέποντες νά δηλώσουν τήν αντίθεσιν τους εἰς οἱανδήποτε προσπάθειαν κλεισίματος, συγχωνεύσεως, συρρικνώσεως κλινικῶν ἤ τμημάτων τοῦ Νοσοκομείου, διατρανώνοντας τήν ἀπαίτησιν τῆς τοπικῆς κοινωνίας διά τήν κατασκευήν νέου καί συγχρόνου, ἀνταποκρινομένου στίς σύγχρονες ἀνάγκες περιθάλψεως”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ