Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία πήρε ο σύλλογος φίλων Βυζαντινού φρουρίου Κομοτηνής, οργανώνοντας για πρώτη φορά μια εξαιρετική, επιτόπια ενημέρωση – ξενάγηση, στις εργασίες ανάπλασης των σωζόμενων τμημάτων του βυζαντινού τείχους της πόλης, με τη συνδρομή των δύο επικεφαλής της ομάδας εκτέλεσης του έργου: του αρχαιολόγου κ. Νίκου Τριβιζαδάκη και του αρχιτέκτονα-μηχανικού κ. Γιώργου Εφραιμίδη, οι οποίοι με την επιστημονική επάρκειά τους αλλά και την επίγνωση του μεγέθους της ιστορικότητας του μνημείου, κατέδειξαν την αρτιότητα με την οποία υλοποιούν τις τεχνικές εργασίες, αλλά και τον σεβασμό με τον οποίο διαχειρίζονται το σπουδαίο αυτό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1.020.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015, σήμερα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις στερεώσεις και τη συντήρηση, ενώ επίκειται το επόμενο στάδιο, αυτό της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος απαλλοτριωμένου χώρου, με στοχευμένες επεμβάσεις, «ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα ιστορικό κέντρο με άμεση αναφορά στη μακραίωνη ιστορία της», όπως σημείωσε ο κ. Τριβιζαδάκης.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να κατασκευαστούν ειδικές διαδρομές και στάσεις περιήγησης. Ωστόσο, στόχος είναι η απαλλοτρίωση και των υπόλοιπων τεσσάρων οικοπέδων (στον χώρο του πάρκινγκ των παλαιών γραφείων της Μητρόπολης), τα οποία ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, και το ζητούμενο, όπως επισήμανε και ο κ. Ετφραιμίδης, είναι η παραχώρησή τους για τριάντα χρόνια ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ανάπλασής του στο νέο ΕΣΠΑ.
Για τη συντήρηση του τείχους έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που προσιδιάζουν στη γεωμορφολογία της αρχικής κατασκευής του. Μάλιστα οι παρεμβάσεις στοχευμένα ξεχωρίζουν χρωματικά, ενώ με το πέρασμα του χρόνου θα εναρμονιστούν οπτικά με το σύνολο του μνημείου.
Το Βυζαντινό φρούριο της Κομοτηνής είναι τετραγωνικό, με περίμετρο 472, είχε τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες του και τρεις τετραγωνικούς σε κάθε πλευρά, και εκτείνεται στις σημερινές οδούς Γρηγορά, Δημοκρίτου, Βενιζέλου, Σωκράτους και Φρουρίου. Χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, και προϋπήρχε της διαμόρφωσης του αστικού ιστού της πόλης κατά τον 14ο αιώνα. Χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτική βάση, σε συνάρτηση με το μεγάλο αστικό κέντρο της εποχής του, τη Μαξιμιανούπολη.
Ιδιαίτερο στοιχείο του, είναι ότι εντός του αναπτύχθηκε και εβραϊκή συνοικία που συνέβαλλε στη δημιουργία του πολυπολιτισμικού προφίλ του τόπου.
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη του έργου της ανάδειξης ενός μνημείου που αποτελεί «κόσμημα» της πόλης, εξέφρασε η πρόεδρος του συλλόγου φίλων Βυζαντινού φρουρίου, κ. Βιβή Χατζηγεωργίου.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εσωτερική πλευρά των τειχών, επί των οδών Γρηγορά και Δημοκρίτου
Για την ανάπλαση του μνημείου, χρησιμοποιούνται υλικά που προσιδιάζουν στον γεωμορφολογικό χαρακτήρα της αρχικής κατασκευής του, ενώ οι παρεμβάσεις ξεχωρίζουν χρωματικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση έδειξαν δεκάδες Κομοτηναίοι

Στιγμιότυπα από την ξενάγηση στο τμήμα του τείχους επί της οδού Σωκράτους, όπου και διασώζεται ο μοναδικός κυκλικός πύργος του, ύψους 12 μέτρων ορατών, και τριών ακόμη κάτω από το έδαφος




Το τείχος από την εξωτερική πλευρά του επί της οδού Νικ. Γρηγορά