– Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη φορέων για τη διάσωση του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής.

– Οι προτάσεις για «μικρό και ευέλικτο νοσοκομείο», για «σύμπτυξη κλινικών», και για εράνους!

– Συλλαλητήριο στις 16 Δεκεμβρίου.

SOS εξέπεμψε για πολλοστή φορά ο σύλλογος εργαζομένων του Σισμανόγλειου γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής, αναδεικνύοντας εκ νέου τα λειτουργικά αδιέξοδα του ιδρύματος, αυτή τη φορά σε σύσκεψη που προκάλεσε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων, υπ’ όψιν των οποίων έθεσε την πρότασή του για τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου στις 16/12, με κλειστές τις δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες, με κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων και αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και ακαδημαϊκών και φοιτητών του ΔΠΘ, για δύο ώρες, και όλοι μαζί να σχηματίσουν μια συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το νοσοκομείο.

Ενόψει της εισηγητικής τους πρότασης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πρόβαλαν βίντεο μέσα από το οποίο καλούν φορείς και πολίτες σε ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση για την υπεράσπιση της ύπαρξης και ενίσχυσης του νοσοκομείου.

Χαρακτηρίζοντας «ήρωες» τους 37 γιατρούς του νοσοκομείου (έναντι των 72 που προβλέπονται από τον οργανισμό λειτουργίας), και το νοσοκομείο «ύστατο κοινωνικό φορέα της πόλης», το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων, κ. Αλέξανδρος Σπανός, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής κινητοποίησης, ώστε «όλοι μαζί μια γροθιά, μια μεγάλη συλλογικότητα, με αίσθημα ευθύνης, να δώσουμε τη μάχη».

«Παρανομούμε για να λειτουργήσουμε», τόνισε η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αναστασία Αριαντζίδου, συμπληρώνοντας πως «παραβιάζονται καθηκοντολόγια και η εργατική νομοθεσία», ενώ πρόσθεσε: «Ζητιανεύουμε για σεντόνια, μαξιλάρια και μαχαιροπήρουνα, το προσωπικό είναι διαλυμένο, επικίνδυνα κουρασμένο, καταρρέει από από την ψυχολογική πίεση, έχουμε κι εμείς οικογένειες». Ακόμη, στηλίτευσε το γεγονός ότι «υπάρχουν νοσηλεύτριες σε διοικητικές θέσεις», και συνέχισε: «Ακούμε ότι στη ΔΕΗ έχουν νοσηλευτές, να έρθουν στο νοσοκομείο».

«Απευθύνουμε κραυγή απόγνωσης», υπογράμμισε η γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων κ. Μαρία Ντικούδη, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Κομοτηνής «το επιβουλεύονται οι γείτονες του Έβρου θεωρώντας αμελητέα την απόσταση των 120 χιλιομέτρων της απόστασης», και τονίζοντας πως «η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν μπορούν να απευθυνθούν για υπηρεσίες υγείας πουθενά αλλού εκτός από το νοσοκομείο της Κομοτηνής». Συγχρόνως εγκάλεσε τους τοπικούς πολιτικούς ταγούς των προηγούμενων περιόδων, «της ευμάρειας», όπως είπε με νόημα, καθώς σε αντίθεση με τους ομολόγους τους των υπόλοιπων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν ένα σύγχρονο και επαρκές νοσοκομείο για τη Ροδόπη. «Το νοσοκομείο μας μαραζώνει», πρόσθεσε, και ανέφερε ότι για μια σειρά από τεχνικές ανάγκες, «συνέχεια προστρέχουμε στον Δήμο Κομοτηνής».

Αναδράμοντας στον χρόνο από το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα, ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Κώστας Ναλμπάντης, απαρίθμησε τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, επισήμανε ωστόσο ότι «ποτέ δεν ξεμείναμε από φάρμακα ή από υγειονομικό υλικό όπως συμβαίνει με πολλά άλλα νοσοκομεία». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, ενώ ζήτησε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να είναι περισσότερο γενναιόδωρη μέσω ΕΣΠΑ.

Η «ακτινογραφία» του νοσοκομείου Κομοτηνής που εφημερεύει κάθε μέρα με εννέα κλινικές (καρδιολογική, παθολογική, χειρουργική, ΩΡΛ, ορθοπεδική, μαιευτική, ουρολογική, παιδιατρική, ΜΕΘ) εξυπηρετώντας μια κοινωνία 120.000 ανθρώπων:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΟ– Διαθέτει 37 ιατρούς ενώ ο οργανισμός λειτουργίας προβλέπει 72.

– Διαθέτει 84 νοσηλευτές ενώ ο οργανισμός λειτουργίας προβλέπει 156.

– Στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται 10.000 εισαγωγές ασθενών κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε 38.000 – 39.000 μέρες νοσηλείας.

– Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δέχεται 150 ασθενείς ανά 24ωρο, δηλαδή 60.000 ετησίως, όσους και τα Εξωτερικά Ιατρεία.

– Το καλοκαίρι μετατάχθηκαν επτά νοσηλεύτριες ενώ επίκειται η μετάταξη άλλων έξι!

– Το μικροβιολογικό εργαστήριο μόνο σε έναν μήνα πραγματοποίησε 56.223 εξετάσεις.

– Το ακτινολογικό εργαστήριο στο οποίο λειτουργεί και αξονικός τομογράφος, πραγματοποίησε σε έναν μόνο μήνα 5.876 εξετάσεις.

– Στους εργαζομένους οφείλονται ρεπό και άδειες από το 2014.

«Πρέπει παντί τρόπω να αποκατασταθεί το νοσοκομείο της Κομοτηνής», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, προσθέτοντας ότι η Ροδόπη είναι η αδικημένη στα θέματα της δημόσιας υγείας, και πρότεινε σύσσωμοι οι φορείς να συνυπογράψουν ένα υπόμνημα και να επισκεφθούν τον υπουργό υγείας. «Αρκετά έχουμε μείνει πίσω», σχολίασε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» τις κινητοποιήσεις «αν δεν εισακουστούμε από την κεντρική διοίκηση».

«Η Δημοτική Αρχή είναι κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη κλεισίματος του νοσοκομείου», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η Ροδόπη έχει αδικηθεί, δικαιούται να έχει σύγχρονο νοσοκομείο, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες έχουν ευθύνες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι στον νομό υπάρχουν 16.000 άνθρωποι κάτω από τα όρια της φτώχειας που έχουν ως μοναδικό αποκούμπι το νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ πρότεινε τη διεκδίκηση επικουρικού προσω

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ. Νότης Χαραλαμπίδης εστίασε στην αναγκαιότητα διάχυσης του ζητήματος στην ευρύτερη κοινωνία, και προς τούτο πρότεινε και την έκδοση Ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν εκπροσωπώ την κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο υγείας, αλλά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη», ξεκαθάρισε ο υποψήφιος βουλευτής του (συγ)κυβερνώντος κόμματος κ. Δημήτρης Χαρίτου, και κάνοντας λόγο για κατάφωρες αδικίες εις βάρος του νοσοκομείου Κομοτηνής, πρότεινε ενόψει των 2.440 προσλήψεων στον τομέα της υγείας που έχουν εξαγγελθεί για το 2016, «να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, συντεταγμένα, με σύμπνοια και αποφασιστικότητα». Το όποιο υπόμνημα, δε, υπάρξει, πρότεινε να απευθυνθεί και προς τον Πρωθυπουργό, και διαβεβαίωσε τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου: «Ότι κι αν αποφασίσετε θα έχετε τη στήριξή μας».

Στα στοιχεία της πολυπολιτισμικότητας, των ιδιαίτερων συνθηκών διαβίωσης των ρομά και των ορεισίβιων, των χαμηλών οικονομικών δεικτών, και της διασυνοριακότητας, που χαρακτηρίζουν τη Ροδόπη, εστίασε ο υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κώστας Βουζουκίδης. Ταυτόχρονα πρότεινε να σταλεί υπόμνημα όχι μόνο στον υπουργό υγείας αλλά και στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων, να υπάρξει αντιπροσωπεία των φορέων στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων και «όσων ήταν στον νομό αλλά τώρα είναι στην Αθήνα», όπως είπε με νόημα, και συμφώνησε για την οργάνωση μαζικού συλλαλητηρίου εξαιρώντας όμως την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις μόλις τέσσερις θέσεις (Υ.Ε. και Δ.Ε.) που έχουν προβλεφθεί για το νοσοκομείο της Κομοτηνής στις τελευταίες δύο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, αναφέρθηκε δηκτικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Φακιρίδης, μιλώντας για τον ορισμό της «κοροϊδίας», ενώ παρότρυνε τους παριστάμενους σε δυναμικές αντιδράσεις, προτείνοντας «να νεκρώσουν όλα», αφού όπως είπε «μην περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα χωρίς να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση».

Τη στήριξη του βουλευτή Ροδόπης του Ποταμιού κ. Ιλχάν Αχμέτ, μετέφερε ο εκπρόσωπός του κ. Δάμων Δαμιανός, και πρότεινε την προώθηση αιτήματος για σύσκεψη και στη βουλή για το θέμα του νοσοκομείου Κομοτηνής, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων, των τοπικών βουλευτών και των φορέων.

«Θα ενημερώσω την ηγεσία του κόμματός μου ώστε να ασκήσει πολιτική πίεση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ντίνος Μορφακίδης.

Μια διαφορετική προσέγγιση εξέφρασε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ροδόπης κ. Βασίλης Λούρμπας, ο οποίος βάλλοντας κατά του αρμόδιου ΥΠΕάρχη λέγοντας ότι «μας γράφει κανονικά», επισήμανε: «Χρειαζόμαστε ένα μικρό και ευέλικτο νοσοκομείο. Η ιδέα του μεγάλου νοσοκομείου την ώρα που υπάρχει το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης, δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί. Να εξετάσουμε και την προσωρινή σύμπτυξη κλινικών».

«Άχρηστο» χαρακτήρισε το πολιτικό προσωπικό της χώρας ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιάννης Πασσόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι 95% επικίνδυνες σε περίπτωση σεισμού, και προτείνοντας να έρθει στην Κομοτηνή ο υπουργός. Καταληκτικά, στην περίπτωση της μη χρηματοδότησης του νοσοκομείου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να το κρατήσουμε όρθιο με εράνους».

Οι Δ/ντές Β΄βάθμιας και Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ.κ. Θεόδωρος Μούχτσης και Ηλίας Χαντζής αντίστοιχα, συντάχθηκαν με την πρόταση του συλλόγου των εργαζομένων για το συλλαλητήριο με τη συμμετοχή και της μαθητιώσας νεολαίας.

Ο Ταμίας του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας, σημείωσε τη δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις, στο πλαίσιο του μνημονιακού κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε πέντε απολύσεις, αφού οι συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ