Ωριμότητα και ετοιμότητα, αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία, κομματική ευσυνειδησία. Αυτό το τρίπτυχο εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και στη συνάντηση που είχε με φίλους και συνοδοιπόρους.

Χαλαρός και φιλικός, χωρίς γραβάτα, και δίχως να διακατέχεται από την αγωνία της έκβασης της εσωκομματικής διαδικασίας, αλλά με βάσιμη την πεποίθηση πως υπερέχει έναντι των ανθυποψηφίων του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης κατακεραύνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντάς του τον ρόλο του «συμμάχου τρομοκρατών», σκιαγράφησε τα πολιτικά γνωρίσματα που θα πρέπει να έχει ο ένατος πρόεδρος του κόμματος, μίλησε για τον πυρήνα της αναπτυξιακής πρότασής του για τη χώρα – που δεν είναι άλλος από τον ιδιωτικό τομέα – και κατέθεσε την πολιτική διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν κινδυνεύει με διάσπαση.

«Ο χώρος της τρομοκρατίας παραδοσιακός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Χτίζεται μεθοδικά κάτι που μοιάζει με ένα νέο παρακράτος της αριστεράς, και στο οποίο πρέπει να είμαστε σκληρά απέναντι», τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκαλέσει σάλο τις τελευταίες μέρες με τον σύμβουλο του υπουργείου δικαιοσύνης Π. Λάμπρου, προσθέτοντας πως «όταν στελέχη κυβερνητικής πλειοψηφίας ανοιχτά συνομιλούν με τρομοκράτες, δεν κινδυνεύει μόνο η οικονομία της χώρας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο είναι συγκροτημένη η χώρα, και πτυχές της δημοκρατίας μας». Συμπληρώνοντας, δε, πως «επιβεβαιώνονται οι υποψίες που είχαμε εδώ και πολύ καιρό», υπενθύμισε: «Τον Απρίλιο στη Βουλή είχα καταγγείλει τον υπουργό δικαιοσύνης για την πρεμούρα του να περάσει σειρά διατάξεων που έδιναν το δικαίωμα στον Σάββα Ξηρό να βγει από τη φυλακή, που δεν επέτρεπαν την αστυνομία να χρησιμοποιεί DNA για την ταυτοποίηση εγκλημάτων, που παρείχαν διευκολύνσεις σε συγγενείς τρομοκρατών. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι εξαργύρωνε γραμμάτια σε έναν χώρο που ήταν και παραμένει παραδοσιακός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως Νέα Δημοκρατία για σκληρή αντιπαράθεση με αυτό το κόμμα. Μόνο εμείς, η κεντροδεξιά, μπορούμε να αποτελέσουμε το ανάχωμα σε αυτές τις πολιτικές και να τους σταματήσουμε».

«Η ΝΔ θα παραμείνει ενωμένη»

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα διάσπασης» της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα σεβαστεί την ετυμηγορία των εκλογέων, και στην περίπτωση που αυτοί δεν τον αναδείξουν αρχηγό, θα συνεχίσει να είναι «στρατιώτης» της παράταξης. Μάλιστα επισήμανε ότι το κόμμα δεν έχει «βασικούς μετόχους», αλλά όλα τα μέλη του κατέχουν από μία μετοχή.

«Ναι στον εσωκομματικό διάλογο»

Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης έθιξε τη μη διεξαγωγή εσωκομματικού «ντιμπέιτ», χαρακτηρίζοντας το γεγονός «παθογένεια» της Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώνει το ότι «φοβόμαστε να διαφωνήσουμε» και ότι «δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τη διαφορετική άποψη». Κατά τη γνώμη του, όπως είπε εμφατικά, «για να γίνουμε μια μεγάλη κεντροδεξιά, πρέπει να σεβόμαστε τον κανόνα της πλειοψηφίας, καθώς και να μην ποινικοποιούμε αλλά να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις». Αναδράμοντας, μάλιστα, στο γαλάζιο παρελθόν των … διαγραφών, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει με νόημα: «Τα κάναμε αυτά στο παρελθόν και τα πληρώσαμε»…

«Πρόεδρος κοινοβουλευτικός για να δώσει τις μάχες της Βουλής»

Σκιαγραφώντας το προφίλ του επόμενου Προέδρου που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι η εκλογική διαδικασία θα αναδείξει τον εν δυνάμει Πρωθυπουργό, «αυτόν που θα σταθεί απέναντι στον Τσίπρα μέσα στη Βουλή…», και συνεπώς «θα πρέπει να είναι Βουλευτής», καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν προβλήματα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και θα οδηγηθούμε σε διαρχία». Πλέον μάλιστα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας, ως επιπρόσθετο προσόν που θα πρέπει να διαθέτει ο επόμενος Πρόεδρος του κόμματος, έθεσε και την κυβερνητική εμπειρία.

«Ανάπτυξη στο εσωτερικό, πατριωτισμός στο εξωτερικό»

Περιγράφοντας καταληκτικά το πρωθυπουργικό προφίλ που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, τόνισε πως θα είναι αυτός που θα κληθεί αφενός να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με πατριωτισμό στο εξωτερικό, και αφετέρου να φέρει στη χώρα την πολυπόθητη ανάπτυξη, εκφράζοντας την άποψη, πως αυτή θα πρέπει να τροφοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού διακυβέρνησης του τόπου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ