Μπορεί το χθεσινό συλλαλητήριο επιστημονικών, παραγωγικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων στην Κομοτηνή ενάντια στο προωθούμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, να μην επιβεβαίωσε τον παν-περιφερειακό χαρακτήρα που του είχαν προσδώσει οι διοργανωτές του (μόνο η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης έδωσε το «παρών» από άλλο νομό), ωστόσο για τα δεδομένα στα οποία μας έχει συνηθίσει η Κομοτηνή, μπορεί να ειπωθεί πως ήταν μια αξιοπρεπής κινητοποίηση με παλμό. Εξάλλου, η απόσταση, τα αγροτικά μπλόκα, και οι διάφορες κλαδικές ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ, αποτελούν προφανώς ανασταλτικούς παράγοντες για την επιτυχία μιας τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωσης. Έστω κι έτσι, όμως, αν εξαιρεθούν οι συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και του «όχι» στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, ίσως ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε υπολογίσιμος όγκος διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αυτό βέβαια, από την άλλη, δεν απαλλάσσει τα σωματεία και τους φορείς που συμμετείχαν, από το ερώτημα γιατί δεν μπορούν να κινητοποιήσουν, παρά μόνο μερικές δεκάδες από τα εκατοντάδες/χιλιάδες μέλη τους – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που αρκέστηκαν για πολλοστή φορά στην εκπροσώπησή τους από τις διοικήσεις των φορέων τους…

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα δυναμικό συλλαλητήριο, με αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες στιγμές, όπως: Η για μια ακόμη φορά εντυπωσιακή παρουσία των αγροτών με τα τρακτέρ, το κρέμασμα μαύρης γραβάτας από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργο Κυμπαρίδη στο μικρόφωνο της εξέδρας, το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι» που φώναξαν οι δικηγόροι με τον πρόεδρό τους να δίνει τον τόνο πάνω από ένα τρακτέρ, αλλά και το δεύτερο μέρος της διοργάνωσης, που έλαβε χώρα στο μπλόκο των αγροτών στο 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Ξάνθης, όπου οι «οικοδεσπότες» προσέφεραν σε όλους ζεστή φασολάδα και τοπικά προϊόντα, με ζωντανή λαϊκή και παραδοσιακή μουσική με στίχους αφιερωμένους…

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στο νομοσχέδιο που θίγει και νέους και παλιούς ασφαλισμένους, που θέτει εν αμφιβόλω το αν η νέα γενιά, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, θα πάρει σύνταξη… Συνεχίζουμε τον αγώνα, μέχρι τη δικαίωση», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, που είχε και τον κεντρικό συντονισμό της κινητοποίησης.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώριο επιβίωσης σε κανέναν μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους κυρίως συναδέλφους του, έκρουσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, προβλέποντας πως «αν περάσει αυτό το εγκληματικό και φορομπηχτικό νομοσχέδιο, οι νέοι μηχανικοί θα οδεύσουν εκτός συνόρων για αναζήτηση εργασίας».

«Το σχέδιο νόμου που έρχεται στη Βουλή θα διαλύσει την κοινωνία και θα ισοπεδώσει την οικονομία», εκτίμησε η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Σταυρούλα Τζατζανά, εγκαλώντας για μια ακόμη φορά τους κυβερνώντες, σημειώνοντας πως «όσο και αν κάποιοι θέλουν να μας βάλουν απέναντι στην κοινωνία, εμείς είμαστε κομμάτι της και κανείς δεν μπορεί να μας αποκόψει».

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φίλους της Κομοτηνής για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το διαίρει και βασίλευε δεν περνάει πια, ας το πάρουν χαμπάρι», σημείωσε ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Τσιακίρης.

Τη δραματική κατάσταση του κλάδου των επαγγελματικών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης, περιέγραψε με μια και μόνο πρόταση: «Δεν πάει άλλα, φτάσαμε στα όριά μας, το επόμενο βήμα είναι ο ενταφιασμός της αγοράς».

Ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείου Θράκης, κ. Χρήστος Τερζίδης, έκανε λόγο για «αγώνα επιβίωσης της χώρας», και προέβλεψε πως αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, θα επιφέρει αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Το «παρών» έδωσε και ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», με την πρόεδρό του κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου, να αποτυπώνει τη μαζικότητα των αντιδράσεων επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση “κατάφερε” να ενώσει όλους τους εργαζόμενους».

Ο οδοντίατρος και ειδικού καθεστώτος αγρότης, ταμίας του ελαιοκομικού συλλόγου Μαρώνειας, κ. Νίκος Αγγελίδης, διαμήνυσε πως ο αγροτικός κόσμος δεν είναι οι λίγοι επιτήδειοι που αμαυρώνουν τον κλάδο.

Κάλεσμα συνέχισης του αγώνα, ώστε το νομοσχέδιο, όχι απλώς να μην περάσει, αλλά «να μη φτάσει καν στη βουλή», απηύθυνε το μέλος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ροδόπης και της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, κ. Αμαλία Κασαπαντωνίου.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κομοτηνής «Σπάρτακος», κ. Νίκος Κυριαζής, ευχαρίστησε τους φορείς για τη συμπαράστασή τους, και κάνοντας λόγο για «κοινό αγώνα», διαβεβαίωσε πως και οι αγρότες θα στηρίξουν κάθε κινητοποίηση οποιουδήποτε κλάδου.

Στο Συλλαλητήριο συμμετείχαν:

– Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης ΑΔΕΔΥ.

– Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

– Αγροτικοί Σύλλογοι Ροδόπης.

– Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης.

– Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης.

– Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης.

– Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης.

– Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης.

– Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης.

– Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

– Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

– Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής.

– Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης.

– Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης.

– Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.

– Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης.

– Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής.

– Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων ΠΕΔΥ.

– Σύλλογος εργαζομένων ΙΚΑ.

– Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών ΑΜ-Θ.

– Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

  • Σωματεία ταξί Κομοτηνής.

– Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης.

– Σωματείο Υπαλλήλων Υπηρεσιών & Εμπορίου Ροδόπης.

– Σύλλογοι Συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Λαϊκή Ενότητα Ροδόπης.

– ΠΑΜΕ Ροδόπης.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από το συλλαλητήριο στην πλατεία 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από τη συνέχιση του συλλαλητηρίου στο μπλόκο των αγροτών