“Αναδρομή στον Φώτη Κόντογλου”, ήταν ο τίτλος εκδήλωσης, με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας-Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Γεώργιο Τσιγάρα, που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φίλων και το Μουσείο Καραθεοδωρή Κομοτηνής, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού (ΔΚΕΠΠΑ) Κομοτηνής, και η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής, ανιχνεύοντας τη φυσιογνωμία του ζωγράφου και λογοτέχνη, αυθεντικά έργα του οποίου όπως και συγγράμματα, εκτέθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης.

«Ο Κόντογλου ξανατοποθέτησε την ελληνική κοινωνία σε σχέση με την παράδοση, μας έμαθε ότι η Ορθοδοξία είναι η παράδοσή μας και η ταυτότητά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.

«Δάσκαλο που δίδαξε Ορθοδοξία και πάντρεψε την τέχνη με την πίστη», χαρακτήρισε τον Φ. Κόντογλου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, εξιστορώντας και την προσωπική του γνωριμία και επαφή με τα έργα και την προσωπικότητά του.

«Ο Κόντογλου έδωσε τη συνέχεια του αρχαίου, βυζαντινού και νεοελληνικού πολιτισμού», επισήμανε ο γραμματέας του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή, κ. Ανέστης Βακιάνης.

Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» την εκδήλωση η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, υπογράμμισε πως «ο Δήμος Κομοτηνής στηρίζει κάθε θετική πρωτοβουλία».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ