11 (1)

Ιστορική συνάντηση, στον ναό «Σουρπ Κρικόρ Λουσαβορίτς (Αγίου Γρηγορίου Φωτιστή)», της αρμενικής παροικίας Κομοτηνής, είχαν ο Αρμένιος Πατριάρχης Κιλικίας Αράμ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο πρώτος βρέθηκε στην πόλη με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων της παροικίας για τη συμπλήρωση 180 ετών από την ίδρυση της εκκλησίας της, ενώ ο δεύτερος πραγματοποίησε περιοδεία στη Θράκη.

Τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες, που είναι γνώριμοι από τη συνεργασία τους στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, και κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές τους έραναν με ροδοπέταλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Ελλάδος Χορέν Τογραματζιάν καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο και τον κ. Αράμ, κάνοντας αναφορά στον εθνικό χαρακτήρα των δύο εκκλησιών.

Ο πρόεδρος της αρμενικής παροικίας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσσιάν, μίλησε για «κοσμοϊστορικό γεγονός» και για «χρυσή σελίδα στη μακρόχρονη πορεία του ναού», υπογραμμίζοντας πως «η ενότητα απαιτεί γενναίους».

«Η ενότητα είναι πηγή προόδου και ισχύος», σημείωσε ο κ. Αράμ, διαβεβαιώνοντας πως με τον κ. Βαρθολομαίο θα συνεχίσουν να συνεργάζονται «για τη διατήρηση ισχυρών σχέσεων των δύο εκκλησιών και των λαών».

Για «ωραία συγκυρία» έκανε λόγο ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ασπάστηκε το αρμενικό Ευαγγέλιο, και τονίζοντας πως με τον κ. Αράμ τον συνδέει το «κοινό όραμα της πλήρους ενότητας των δύο Εκκλησιών», επισήμανε πως «ατυχείς ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, και όχι μόνο θεολογικοί λόγοι, μας χώρισαν τον 5ο αιώνα».

Το παρών στην τελετή, έδωσαν ακόμη ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Ορφανός, και ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

1 (1)

2 (1)

3 (1)

4 (1)

5 (1)

6 (1)

7 (1)

8 (1)

9 (1)

10 (1)

11 (1)

12a

13 (1)

14 (1)

15 (1)

16 (1)

17 (1)

18 (1)

19 (1)