(VIDEOS+PHOTOS) “Ιατρική & Ζωγραφική” – “Ζωή, Υγεία, Ευ Ζην” – Εκδήλωση στην Κομοτηνή

ΚΑΡΑ 10

Μια ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης.

«Ιατρική και ζωγραφική» ήταν το θέμα της εκδήλωσης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον διακεκριμένο πανελλαδικά αιματολόγο κ. Γιώργο Ξανθοπουλίδη, ο οποίος εξηγώντας το…«παράτερο» σε πρώτη ανάγνωση θέμα της ομιλίας του, ανέφερε: «Είναι μια ομιλία που έχω κάνει αρκετές φορές και αναφέρεται στη ζωγραφική με θέματα ιατρικής. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση ενός γιατρού στην τέχνη της ζωγραφικής, όπου προκύπτουν στοιχεία και συμπεράσματα για την ιατρική αλλά και την τέχνη των περασμένων αιώνων. Υπάρχουν έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων, της Αναγέννησης, αλλά και μεταγενέστερων, που απεικονίζουν ασθένειες. Ασθένειες οι οποίες σήμερα είναι αντιμετωπίσιμες, όπως η φυματίωση, προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα τους προηγούμενους αιώνες, οπότε η απεικόνιση των φυματικών στην τέχνη, ήταν μία κατηγορία στην τέχνη των ζωγράφων στους οποίους άρεσε να απεικονίζουν αυτή την ασθένεια. Υπήρχαν και άλλες ασθένειες, και οι πίνακες αυτοί απεικόνιζαν την «ομορφιά» της ασθένειας. Οι πίνακες περασμένων αιώνων μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και για επιστημονικούς λόγους. Στους επιστήμονες της σύγχρονης εποχής, πίνακες εκείνης της εποχής δείχνουν ιατρικές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες. Έχουμε παραδείγματα πινάκων όπου απεικονίζονται γιατροί να κάνουν αφαιμάξεις, δηλαδή να κάνουν αυτό που ίσχυσε για πολλούς αιώνες, να παίρνουν αίμα από κάποιον ασθενή για να θεραπεύσουν κάθε νόσο. Παράδειγμα επίσης αποτελεί η απεικόνιση ζώων μέσα σε ιατρικά εργαστήρια. Ίσως γιατί τα εμβόλια προέρχονταν από ζώα. Εάν ξέρουμε ιατρική και μπούμε λίγο στην τέχνη, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Φυσικά όλα αυτά έχουν ιστορική σημασία πλέον, γιατί φτάσαμε σε άλλο επίπεδο ιατρικής».

«Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών προσφέρει την ίδια τη ζωή, ο Ιατρικός Σύλλογος προσφέρει την υγεία, και ο Σύνδεσμός μας προσφέρει το ευ ζην», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, επισημαίνοντας τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα τους, που διαδραματίζει ο κ. Ξανθοπουλίδης.

«Τιμά την ιατρική», είπε για τον προσκεκλημένο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, κ. Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος.

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή Κομοτηνής, κ. Ανέστης Βακιάνης, εντοπίζοντας «επίπεδο παιδείας υποδεέστερο από αυτό που μας αξίζει», υποσχέθηκε μια έντονη χρονιά από πλευράς πολιτιστικών δράσεων εκ μέρους του Συνδέσμου, σημειώνοντας πως «η τέχνη πρέπει και να αφυπνίζει, και να προβληματίζει, και να ψυχαγωγεί, και να διασκεδάζει».

«Εκλεκτό τέκνο της Ροδόπης», χαρακτήρισε τον ομιλητή ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Γυμνόπουλος.

 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood