ΟΜΙΛΙΑ (1)

Πολίτες, σύλλογοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κομοτηνή, σε μια τελετή που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας, και με τους πιστούς να τον ραίνουν με ροδοπέταλα, έγινε δεκτός από τον οικείο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Παιδείας κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και θράκης κ. Γεώργιο Παυλίδη, και τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Άμα τη αφίξει του, κατευθύνθηκε προς το στρατιωτικό άγημα που του απέδιδε τιμές, και ενώπιον της ιστορικής σημαίας του πεζικού, έψαλε τον εθνικό ύμνο.

Ο πρώτος πολίτης της πόλης, ο Δήμαρχός της κ. Γεώργιος Πετρίδης, καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπενθυμίζοντας πως από το 2001 αποτελεί επίτιμο δημότη της, και κάνοντας λόγο για «ύψιστη τιμή για τον τόπο και τους κατοίκους του». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «ιερή πυξίδα της παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας», και τον ερίτιμο επικέπτη, «άριστο ποιμένα που σφυρηλατεί την ενότητα της ορθοδόξου πίστεως».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθλομαίος, συνεχάρη τον οικοδεσπότη για την πρόσφατη επανεκλογή του, και του ευχήθηκε «πλουσία άνωθεν ενίσχυση» στην άσκηση των καθηκόντων του, «προς δόξαν Θεού και επ’ αγαθώ των κατοίκων».

Παράλληλα, ο κ. Βαρθολομαίος, επισήμανε αφ’ ενός την ιστορικότητα της περιοχής, και αφ’ ετέρου τους παλαιόθεν πνευματικούς δεσμούς της με την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εισήλθε στον ναό χειροκροτούμενος από το πλήθος, απελευθερώνοντας ένα λευκό περιστέρι, ασπαζόμενος το ιερό Ευαγγέλιο, ενώ επλύθη με μύρο και ενεδύθη δοξαστικά άμφια. Άναψε, ακόμη, κερί, και ευλόγησε παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές που έσπευσαν κοντά του.

Με τους πολυελαίους να αιωρούνται, και προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο τοπικός Ιεράρχης κ. Παντελεήμων, τον καλωσόρισε στη «Βυζαντινή πόλη των Κουμουτζηνών» και υπογράμμισε πως «η Κομοτηνή, η πρωτεύουσα της δυτικής Θράκης, και η ιστορική Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, αποτελούν πνευματικό τιμάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως». Ζητώντας του, δε, να προσεύχεται «για τον περήφανο λαό της Θράκης που σέβεται την ετερότητα και εφαρμόζει στην πράξη την εντολή του Χριστού “αγαπάτε αλλήλους”», του προσέφερε αρχιερατικό εγκόλπιο με φιλοτεχνημένο σε σμάλτο το πρόσωπο της Παναγίας.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στην περιοχή, μιλώντας για τα «ευλογημένα, ιστορικά, Βυζαντινά Κουμουτζηνά», και εξαίροντας τους προκατόχους του κ. Παντελεήμονος, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο, Τιμόθεο και Δαμασκηνό. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον λαό της Θράκης, που όπως είπε «διατηρεί τον σεβασμό του προς τη Μητέρα Εκκλησία», και στηλιτεύοντας τον «καταναλωτισμό» και την «αλαζονεία της εξουσίας», κάλεσε το ποίμνιο σε συνεργασία «για την ανακαίνιση του κόσμου».

Ο κ. Βαρθολομαίος, αναχώρησε για το αμφθέατρο της πανεπιστημιούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όπου αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ, υπό κωδωνοκρουσίες, συνομιλώντας με τον κόσμο, και με τον π. Βαλάντη να τον ξεπροβοδίζει ρίχνοντας στα πόδια του νερό.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΦΙΞΗ 6 (1)

ΑΦΙΞΗ 5 (1)

ΑΦΙΞΗ 4 (1)

ΑΓΗΜΑ (1)

ΑΦΙΞΗ 3 (1)

ΑΦΙΞΗ 2 (1)

ΑΦΙΞΗ 1 (1)

ΑΓΗΜΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ (1)

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ (1)

ΕΙΣΟΔΟΣ (1)

ΕΞΕΔΡΑ 3 (1)

ΕΞΩ ΓΕΝΙΚΟ 4 (1)

ΕΞΕΔΡΑ 1 (1)

ΕΞΕΔΡΑ 2 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΩ 1 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΩ 2 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΩ 3 (1)

ΜΕ ΠΑΥΛΙΔΗ (1)

ΜΕ ΖΗΛΟΥΔΗ (1)

ΜΕ ΜΕΝΕΣΕΛΙΔΟΥ (1)

ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΗ (1)

ΜΕ ΑΡΜΕΝΟ (1)

ΜΕ ΜΟΥΦΤΗ (1)

ΜΕ ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ (1)

ΜΕ ΧΑΤΖΗ (1)

ΕΞΩ ΓΕΝΙΚΟ 1 (1)

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ (1)

ΠΑΠΑΔΕΣ (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 1 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 2 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 3 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 4 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 5 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 6 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 7 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 8 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 9 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ 10 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ ΓΕΝΙΚΟ 1 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΞΩ ΓΕΝΙΚΟ 2 (1)

ΑΠΟ ΨΗΛΑ 1 (1)

ΑΠΟ ΨΗΛΑ 2 (1)

ΑΠΟ ΨΗΛΑ 3 (1)

ΘΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑ 1A

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΜΕΣΑ 1 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ 1 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ 2 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ 3 (1)

ΘΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑ 2 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ 4 (1)

ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΟ (1)

ΟΜΙΛΙΑ (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΑ 1 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΑ 4 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΑ 5 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΑ 3 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΑ 6 (1)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΑ 2 (1)

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ (1)