Εγκάρδια, με κωδωνοκρουσίες, και ψάλοντας τον εθνικό ύμνο, υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής.
Προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου, παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα που περιλάμβανε:
– «Ω, Πάσχα το Μέγα», Ιερώνυμος Κύπριος, 16ος αι. / σύνολο ευρωπαϊκής χορωδίας, Δ/νση Στέφανου Ζαγόρη.
– «Ave Maria», D. Kaccini / σόλο τρομπέτα: Νίκος Ιερώνυμος / συνοδεία πιάνου: Σοφία Ιερωνύμου.
– «Πολίτικη Κουζίνα» – μουσικά θέματα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»: Τσέλο: Κώστας Βενετικίδης, Βιολί: Μάγια Βενετικίδου, Πιάνο: Μαρίζα Κακαβελάκη.
– «Snowflakes» (χιονονιφάδες), A. Tsfasmann: Πιάνο – οκτώ χέρια: Σοφία Ιερωνύμου, Στέλλα Καραπακλίδου, Ελένη Αμανατοπούλου, Ελένη Αθανασιάδου / Ντραμς: Κώστας Τσακλίδης / Μπάσσο: Κώστας Πανδής.
– Μπαϊντούσκα, οργανικό: Αργυρούλα Κυριακάκη, Δημήτρης Κυριακάκης, Βαγγέλης Τσικόπουλος, Σοφία Ιερωνύμου, Νίκος Σακίδης, Κώστας Βενετικίδης, Μάγια Βενετικίδου.
– Παραδοσιακά Θράκης και Πόντου: Λιανοχορταρούδια, Ψες είδια στ’ όνειρό μου, Γιάννη μου το μαντήλι σου, Εκάεν και τοτσιάμπασιν.
“Θεία ευλογία”, χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην περιοχή ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ κ. Σάββας Μελισσόπουλος, τονίζοντας πως η προσωπικότητά του “έδωσε νόημα στην έννοια της οικουμενικότητας”, και αναφερόμενος στην “ειρηνική, δημοκρατική και ισότιμη συνύπαρξη” ανθρώπων με διαφορετικότητες στη Θράκη, γεγονός που αποτελεί όπως υπογράμμισε “παγκοσμίως θετικό παράδειγμα”.
Την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τη νεολαία, υπογράμμισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Θεόδωρος Μούχτσης.
Τη στήριξη της Πολιτείας προς τα Μουσικά Σχολεία, ζήτησε ο Διευθυντής του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής κ. Ηλίας Ιωαννάκης, θυμίζοντας πως τα παιδιά που το 1997 είχαν επισκεφθεί τον Πατριάρχη στο Φανάρι, σήμερα είναι καθηγητές μουσικής.
Να είναι επιμελείς στη σχολική τους ζωή, κάτι που θα τους βοηθήσει και στην υπόλοιπη ζωή τους, συμβούλευσε τους μαθητές ο κ. Βαρθολομαίος, ενώ επισήμανε τη σημασία του τοπικού πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντάς το για τα παιδιά ως μια “πρόγευση της πραγματικότητας του κόσμου”. Καταλήγοντας, είπε οτι είναι απεχθές να σκοτώνει κάποιος για τη θρησκεία, και σημειώνοντας πως “υπάρχει χώρος για όλους στον πλανήτη μας”, υπενθύμισε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το 1872, εξ αφορμής του βουλγαρικού σχίσματος, έχει καταδικάσει ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό.
Πριν αναχωρήσει, ο Πατριάρχης μοίρασε ως ευλογία σε όλα τα παιδιά, από ένα σταυρουδάκι.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ