Υπό τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό, εγκαινιάστηκε η έκθεση λαογραφικού υλικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που σε συνεργασία με τον Όμιλο Eurobank θα φιλοξενείται ως τις 27 Οκτωβρίου στον τρίτο όροφο του καταστήματος της Τράπεζας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, υπό τον τίτλο «Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως του εκθέτει και επικοινωνείν», και στο πλαίσιο των εορταστικών, επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.

Την πρωτοβουλία εξήρε εμφατικά ο Επίσκοπος.

Είναι η πρώτη φορά που το λαογραφικό υλικό του πανεπιστημίου εκτίθεται για το κοινό της Κομοτηνής – τη δεκαετία του ΄90 είχε εκτεθεί στην Ξάνθη από την τοπική Φιλοπρόοδο Ένωση, ενώ τμήμα της εκτίθεται μονίμως στο κτίριο διοίκησης του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Η συλλογή του υλικού, που προέρχεται από τον ευρύτερο Θρακικό χώρο και που όπως σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης αποτελεί δείγμα της αμφίδρομης και άρρηκτης σχέσης του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, ξεκίνησε συστηματικά το 1978 από τον τότε Πρύτανη του ιδρύματος και πρόεδρο της νομικής σχολής Διονύση Μαυρόγιαννη.

Το υλικό έχει μελετήσει και ταξινομήσει ο Καθηγητής Λαογραφίας και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Μανώλης Βαρβούνης, υπό την έμπνευση άλλωστε και τον σχεδιασμό του οποίου, η ομάδα εργασίας του, αποτελούμενη από τη Λέκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Βασιλική Κράββα, την Διδάκτορα Λαογραφίας Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, την Διδάκτορα Εθνογραφικής Μουσειολογίας Νάγια Δαλακούρα, και φοιτητές, οργανώθηκε η έκθεση.

«Ο Όμιλος Eurobank έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πατώντας όμως στις γερές ρίζες του παρελθόντος», σημείωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Eurobank και Διευθύντρια Τομέα Καταστημάτων Βορείου Ελλάδος, κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου, και κάνοντας συγχρόνως λόγο για «τιμητική συνεργασία» με το ΔΠΘ, εξέφρασε τη διάθεση για συνέχιση της ενίσχυσης του έργου του πανεπιστημίου και κατέθεσε την πρόταση για μόνιμη φιλοξενία της έκθεσης στο κατάστημα της Κομοτηνής.

Αναμνηστικές-τιμητικές πλακέτες της επετείου των 25 χρόνων λειτουργίας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, δωρήθηκαν στην κ. Παπαποστόλου, στον Περιφερειακό Διευθυντή της Eurobank κ. Γιώργο Κηπουρό, στον Διευθυντή του καταστήματος Κομοτηνής κ. Αχιλλέα Καμαδάνη, και στη μουσειολόγο κ. Δαλακούρα.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

jjjj