Παρουσία του Διοικητή της XVI (16ης) Μεραρχίας Πεζικού (Διδυμότειχο), Υποστράτηγου Δημητρίου Μπονώρα, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Εφ. Λγού Κων/νου ΜΟΥΖΙΟΠΟΥΛΟΥ» στην Κομοτηνή, η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής της Διοικήσεως της XXI (21ης) Ταξιαρχίας, από τον Ταξίαρχο Κοσμά Μόσχο, στον Ταξίαρχο Λάζαρο Καμπουρίδη.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Αθανάσιος Αραμπατζής ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής και Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης αγροτικής ανάπτυξης κ. Θέμης Τζενετίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης.

Την τελετή ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, αναπέμποντας προσευχή για τους δύο Αξιωματικούς.

Ακολούθησε η ανάγνωση των Ημερήσιων Διαταγών του απερχόμενου Διοικητή της Ταξιαρχίας και του διαδόχου του, και προ της παράθεσης λιτής δεξίωσης, αγήματα έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ

DSC09088φ«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό της ΧΧΙ ΤΘΤ.

Με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, παραδίδω σήμερα τη Διοίκηση της ΧΧΙ ΤΘΤ στον καταξιωμένο και εκλεκτό συνάδελφο Ταξίαρχο Καμπουρίδη Λάζαρο και τοποθετούμαι στο ΓΕΕΘΑ.

Αποχωρίζομαι όλους εσάς, οι οποίοι υπήρξατε βοηθοί και συνεργάτες μου.

Ως Δκτής σας, αναγνωρίζω τη μεγάλη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε προκει-μένου η Ταξιαρχία μας να επιτελέσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δύσκολο έργο που της εμπιστεύθηκε η Πατρίδα και να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες αποτροπής όλων των πιθανών απειλών. Απειλές οι οποίες υφίστανται, ελλοχεύουν και συχνά είναι συγκαλυμμένες, με συνεχή προσπάθεια να μας εθίσουν και εξοικειώσουν με την ύπαρξή τους, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους όσο και τη συχνότητα των δράσεών τους.

Εργασθήκατε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό, με πάθος, ενθουσιασμό και επιμονή σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης και κυρίως με ειλικρίνεια και πνεύμα νικητή. Κατορθώσατε ενεργώντας με ευρηματική αντίληψη να γίνεται λύτες και όχι μέρος των καθημερινών προκλήσεων της Στρατιωτικής πραγματικότητας.

Επιτελέσατε ένα σπουδαίο και δημιουργικό συλλογικό έργο, με συνέπεια το υψηλό επίπεδο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα άριστα αποτελέσματα των έκτακτων αξιολόγησεων των ΤΧΕ της Ταξιαρχίας.

DSC09110φΤα προϊστάμενα κλιμάκια επί 13 μήνες μας παρότρυναν να σκεφτούμε μακριά από στερεότυπα αντλώντας από το χθες ένα δυναμικό αύριο που να ανταποκρίνεται στην σημερινή κατάσταση. Η Ταξιαρχία σχεδίαζε, οι Μονάδες μας εκτελούσαν με επαγγελματική συνέπεια. Η ικανότητα και η αποτελεσματι-κότητα της ΧΧΙ ΤΘΤ, καταδείχθησαν με τον πιο σαφή τρόπο, από την επιτυχή εκτέλεση απαιτητικών ασκήσεων τόσο στη Ροδόπη όσο και στο Β. Έβρο, οι οποίες βασιστήκαν σε μια νέα ευέλικτη και πολυπαραγοντική σχεδίαση, εγκαταλείποντας τη λογική του στατικού αγώνα. Δεν καταφύγαμε στην εύκολη λύση, δεν αντιγράψαμε το παρελθόν, δεν επαναλάβαμε τον εαυτό μας, απλά δημιουργήσαμε σύμφωνα με τα πρότυπα της σύγχρονης Στρατιωτικής σκέψης.

Η Ταξιαρχία μας δημιούργησε ένα ξεχωριστό όνομα, μία παράδοση που ξεπερνά τα όρια του Δ΄ Σ.Σ., το κατέκτησε με τη δουλειά, τη συνέπεια και την πειθαρχία των τελευταίων ετών, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε στην πράξη την αξία των άριστων ανθρώπινων σχέσεων.

Διατηρήστε τα ως κόρη οφθαλμού με την ίδια πίστη, αγάπη και ενθουσιασμό. Να είστε υπερήφανοι γιατί υπηρετείτε στην αρχαιότερη ΤΘΤ, τη βαριά Ταξιαρχία της Κομοτηνής, την αιχμή του δόρατος του Β. Έβρου, την Ταξιαρχία που μετράει στο ενεργητικό της πέντε μετασταθμεύσεις, σε καταστάσεις Έντασης και Κρίσης. Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες.

Εύχομαι σε όλους σας ατομική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία, πρόοδο και κάθε επιτυχία. Στους οπλίτες θητείας καλή πρόοδο και προκοπή στη ζωή σας. Ο Θεός να σας προστατεύει πάντα σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητά σας. Να θυμάστε πάντα ότι εσείς ως ενεργά μέλη υπερασπίζεστε το παρόν και διαμορφώνετε το μέλλον του Στρατού μας.

Στο νέο σας Διοικητή εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Του αφήνω ως παρακαταθήκη, εσάς, το εξαιρετικό έμψυχο υλικό, τον ισχυρότερο πολλαπλασιαστή ισχύος.

Ευχαριστώ το Θεό που μου χάρισε υγεία και δύναμη για να μπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου και όλους εσάς που μου επιτρέψατε και μου επιβάλατε να σηκώσω ψηλότερα τον πήχη της Ταξιαρχίας.

Κλίνοντας, υποκλίνομαι με σεβασμό και τιμή στις πολεμικές μας Σημαίες. Αποτίω φόρο τιμής στους Αθάνατους νεκρούς των αγώνων του Έθνους καθώς και στους ήρωες της ειρηνικής περιόδου που έπεσαν ή τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Τιμώ και ευχαριστώ όσους εργάστηκαν με αλτρουισμό για την Ταξιαρχία μας, στην 47χρονη ιστορία της.

Σας αποχαιρετώ με σεβασμό και εκτίμηση. Θα διατηρώ με υπερηφάνεια την ανάμνηση αυτής της περιόδου και σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΧΧΙ ΤΘ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ».

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ

DSC09117«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατεύσιμοι και πολιτικό προσωπικό.

Μετά από απόφαση της Στρατιωτικής Ηγεσίας, αναλαμβάνω σήμερα την Διοίκηση της Ταξιαρχίας.

Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μεγάλη τιμή που μου έγινε, κατανοώ πλήρως την βαριά ευθύνη του καθήκοντος που μου ανατέθηκε και έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνω.

Υποκλίνομαι με σεβασμό και ευλάβεια μπροστά στις ένδοξες σημαίες μας και στην μνήμη των αθάνατων νεκρών μας που με τη θυσία τους πότισαν το δέντρο της Ελευθερίας και της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Σεβόμενος και τιμώντας το σπουδαίο έργο τον προκατόχων μου, δηλώνω ότι θα τηρήσω με ευλάβεια του στρατιωτικούς κανονισμούς και τους νόμους και θα απαιτήσω το ίδιο από όλους.

Υπόσχομαι ότι θα διοικήσω με βασικούς γνώμονες, το παράδειγμα, την ανθρωπιά, την αξιοκρατία, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την μεγαλοψυχία.

Θα είμαι συνεχώς κοντά στους υφισταμένους μου, συμπαραστάτης στα προβλήματα και στις δυσκολίες, θα είμαι όμως απέναντι σε κάθε πράξη που θα είναι αντίθετη με τους Νόμους, τους Στρατιωτικούς Κανονισμούς και τις διαταγές.

Θα επικεντρωθώ στον παράγοντα Άνθρωπο, καθώς έχει καταστεί κατανοητό ότι, το ανθρώπινο δυναμικό ήταν, είναι και συνεχίζει να παραμένει ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος. Ζητώ από όλους τους Διοικητές να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα και να δημιουργήσουμε στρατιωτικά τμήματα και σύνολα ο καθένας στο επίπεδό του, όπου τα μέλη αυτών θα διακατέχονται από ηθικό, χαμόγελο, συναδελφικότητα, όρεξη για εργασία, αγάπη και προσήλωση στην Αποστολή.

Ιδιαίτερα θα τονίσω τον παράγοντα των σχέσεων με τον συνάδελφο έχοντας ως παράδειγμα τους αρχαίους Σπαρτιάτες, η ασπίδα των οποίων στις μάχες κάλυπτε και το μισό σώμα του συμπολεμιστή, ενεργώντας όχι ως άτομα αλλά ως ένα ενιαίο και αποτελεσματικό σύνολο.

Η αγάπη προς την Πατρίδα, η αφοσίωση προς την Αποστολή, το στρατιωτικό πνεύμα, η πειθαρχία, η αυτοθυσία για την εκτέλεση του καθήκοντος και κυρίως η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον συνάδελφο, θα αποτελέσουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα χαλυβδώσουν την βούλησή μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας για την εκτέλεση της Αποστολής μας.

Ενθαρρύνω και αναμένω από όλους σας πρωτοβουλίες, προτάσεις και καινοτόμες ιδέες, αφού ιδιαίτερα στις μέρες μας κρίνεται αναγκαία η συνδρομή όλων για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

DSC09079φΣε μία περίοδο ιδιαίτερης ρευστότητας στο ευρύτερο και εγγύτερο προς την πατρίδα μας περιβάλλον και σε μία περίοδο όπου οφείλουμε να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι και έτοιμοι έναντι κάθε πιθανής απειλής, σας διαβεβαιώνω ότι, η ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχία, θα τηρεί συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την εκπλήρωση της Αποστολής της.

Έχω την ελπίδα και την πεποίθηση ότι, με τη βοήθεια του Θεού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της Αποστολής μας και με οδηγό τις κατευθύνσεις αλλά και την συμπαράσταση των προϊσταμένων μας, με υψηλό πνεύμα συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές και την τοπική κοινωνία της ιστορικής αυτής περιοχής της ακριτικής Θράκης, θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο και με επιτυχία την Αποστολή μας.

Στο αποχωρούντα Δκτή της Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο κ. Μόσχο Κοσμά, του εκφράζω τις ευχαριστίες προσωπικά τις δικές μου αλλά και όλου του προσωπικού της Ταξιαρχίας, αναγνωρίζοντας ότι το έργο του ήταν πολύτιμο και του ευχόμαστε υγεία, δύναμη καλή τύχη και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας υγεία, ατομική και οικογενειακή ευτυχία, δύναμη, επιτυχία στο έργο σας και σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΧΧΙ ΤΘ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ