Δεν επισκέφθηκε τους ψευδομουφτήδες, ούτε καταργημένους «τουρκικούς» συλλόγους.

Είπε ωστόσο: «Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε. Γιατί να μαλώνουμε; Έχουμε προβλήματα αλλά θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς οι ομογενείς μας έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, τους μουφτήδες… Αντιστοίχως υπάρχει η προσδοκία της Ελλάδας για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης…».

Υπό αυστηρότατα (δρακόντεια για τα δεδομένα της Κομοτηνής) μέτρα ασφαλείας, με οπλισμένους άνδρες των Ομάδων Πρόληψης – Καταστολής Εγκλημάτων (ΟΠΚΕ) και της Υπηρεσίας Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων να επιτηρούν, αφίχθη στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο πλαίσιο επίσκεψής του χθες στην περιοχή μετά από τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτος «σταθμός» της αυτοκινητοπομπής των τριάντα και πλέον οχημάτων της συνοδείας και της ασφάλειας του κ. Γιλντιρίμ, ήταν το τζαμί του Κιρμαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως.

Υπό τη συνοδεία του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, με τον οποίο μάλιστα επέβαινε και στο ίδιο τεθωρακισμένο όχημα, και φορώντας στο πέτο κονκάρδα με την τουρκική ημισέληνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από εκατό περίπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά της μειονότητας.

Επί της επίσημης υποδοχής του, παρουσία του Τούρκου προξένου Κομοτηνής Αλή Ριζά Ακιντζί, παρέστησαν ο πρώτος ιμάμης του τζαμιού, ο ιμάμης της μεσημβρινής προσευχής της Παρασκευής, ο βοηθός του ψευδομουφτή (Ιμπραήμ Σερήφ) Κομοτηνής, ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής» Νετζάτ Αχμέτ, ο πρόεδρος της «πολιτιστικής και εκπαιδευτικής εταιρείας μειονότητας δυτικής Θράκης» και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, και ο πρόεδρος του «κόμματος ισότητας, ειρήνης και φιλίας» (ΚΙΕΦ/DEB) Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Στον σύντομο χαιρετισμό του εντός του τζαμιού, ο Γιλντιρίμ μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους «τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας Ερντογάν», ανέφερε ακόμη:

(VIDEOS+138 PHOTOS) Κομοτηνή: Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στο τζαμί "Κιρμαχαλά" και στο τουρκικό Προξενείο«Ο Πρόεδρός μας Ερντογάν μου ζήτησε να σας πω και το εξής: Εκτός από ομογενείς μας και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδας. Γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλετε προσπάθειες και να εργάζεστε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας αυτής, και τα προβλήματά της να τα βλέπετε και ως δικά σας. Και ταυτόχρονα να διατηρείτε τις αξίες και τα πιστεύω σας. Και να γαλουχείτε και τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς που ζουν στην Τουρκία. Εσείς αποτελείτε τη γέφυρα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Για τον λόγο αυτό εμείς το μειονοτικό ζήτημα δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε πως η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περεταίρω τις σχέσεις μας με τη Ελλάδα με διάλογο. Τουρκία και Ελλάδα είναι γείτονες χώρες. Και για τους γείτονες εμείς έχουμε ένα ρητό: “Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμη και τη στάχτη του γείτονα”. Επομένως, βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε. Γιατί να μαλώνουμε; Έχουμε προβλήματα αλλά θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, τους μουφτήδες… Αντιστοίχως υπάρχει η προσδοκία της Ελλάδας για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης… Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται συνομιλώντας».

(VIDEOS+138 PHOTOS) Κομοτηνή: Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στο τζαμί "Κιρμαχαλά" και στο τουρκικό ΠροξενείοΟ κ. Αμανατίδης χάρισε στον κ. Γιλντιρίμ μια κόκκινη γραβάτα και σημείωσε πως «είχαμε στο αυτοκίνητο μια πολύ καλή συζήτηση», ενώ υπογραμμίζοντας πως «η ειρηνική συμβίωση στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη», ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους «χρόνια πολλά, καλό ραμαζάνι». Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός δώρισε στον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών ένα κόκκινο κομπολόι.

Τον Γιλντιρίμ συνόδευαν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, υπουργός ενέργειας της γείτονος, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Εν μέσω νέων επευφημιών και χειροκροτημάτων, αποχώρησε με προορισμό το προξενείο όπου τον υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζί, και οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΔΗΣΥΜ).

Στη συνέχεια μετέβη στην τελετή ιφτάρ (το δείπνο των μουσουλμάνων μετά τη λήξη της ημερήσιας νηστείας του ραμαζανιού), στο χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών, όπου έγινε δεκτός από τοπικό δήμαρχο Αχμέτ Ριντβάν και πλήθος κόσμου, ενώ το πανό της εκδήλωσης έγραφε στα τουρκικά: «Πρωθυπουργέ Τουρκικής Δημοκρατίας κύριε Μπιναλί Γιαλντιρίμ, καλωσορίσατε στο χωριό Λύκειο».  Στο τραπέζι συνέφαγε έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Σεμιχά, ενώ τον πλαισίωσαν και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.

Πάντως, συζήτηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Γιλντιρίμ δεν παρέστη τελικά στα εγκαίνια της μονάδας επεξεργασίας κερασιών του Λεβέντ Σαδήκ «Yaka Ike» στο χωριό Δύμη του Δήμου Ιάσμου όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά τον «υποκατέστησε» ο υπουργός ναυτιλίας-μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν.

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο τζαμί του “Κιρμαχαλά”.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ