ΘΕ1Ξεκίνησαν χθες στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής οι παραστάσεις του έργου «Αβελάρδος και Ελοΐζα» της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Τα εισιτήρια, τόσο για τη χθεσινή, όσο και για τις δύο παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), αλλά και για την εμβόλιμη τέταρτη παράσταση (αύριο στις 6:30 μ.μ.) που αποφασίστηκε να δοθεί λόγω της μεγάλης ζήτησης, προπωλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού και υπάρχει λίστα αναμονής.

Μάλιστα η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου ζήτησε συγγνώμη για αυτό, ενώ κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετική παράσταση», αναφέρθηκε και στον βασικό στόχο της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ για ποιοτικές εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Η πρώτη εκδοχή του «Αβελάρδου και της Ελοΐζας», δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, και η δεύτερη παρουσιάστηκε για εξήντα sold out παραστάσεις τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα (Θέατρο Νέου Κόσμου), και τώρα περιοδεύει, με την Κομοτηνή να αποτελεί την πρώτη πόλη εκτός πρωτεύουσας που τη φιλοξενεί, ως ελάχιστο «ευχαριστώ» του θιάσου στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η παράσταση «Γιοι και κόρες», η οποία συνεχίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάστηκε για δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν – Καλύτερου Νεοελληνικού Έργου 2012-2014».

ΘΕ2Η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» βασίζεται στην αληθινή ερωτική ιστορία του φιλόσοφου και θεολόγου Πέτρου Αβελάρδου, και της μαθήτριάς του Ελοΐζας Φυλμπέρ, οι οποίοι ερωτεύτηκαν, αψήφησαν μια ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και το Παρίσι του 12ου αιώνα, και αποτέλεσαν πεντακόσια χρόνια πριν γραφεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το ζευγάρι-σύμβολο της άφθαρτης αγάπης.

Ο κοινός τους τάφος στο Παρίσι, έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου, και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης, όπως εξήγησε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της κ. Γιάννης Καλαβριανός.

Η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου αναφερόμενη στον πυρήνα του έργου, σημείωσε πως «ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη», και εστίασε στον «αρχαιοελληνικό στοιχείο του έρωτα του πρωταγωνιστικού ζευγαριού».

Τη χαρά τους για την απήχηση του έργου, εξέφρασαν οι πρωταγωνιστές Χριστίνα Μαξούρη και Γιώργος Γλάστρας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη

ΘΕ4Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας

Στο Παρίσι του 12ου αιώνα, και μέσα στο απολύτως εχθρικό θεοκρατικό κράτος της εποχής, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος, ερωτεύεται και κάνει παιδί με την δεκαεξάχρονη, μα ήδη ευρείας καλλιέργειας μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ.

Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Εκκλησία αντιδρά, και ο θείος της Ελοΐζας πληρώνει δολοφόνους για να ευνουχίσουν τον Αβελάρδο. Ο Αβελάρδος επιζεί, και αποφασίζει ταπεινωμένος να κλειστεί σε μοναστήρι. Παραγγέλνει στην Ελοΐζα να κάνει το ίδιο, η οποία παρότι δεν έχει καμία έφεση στη μοναστική ζωή, υπακούει.

Το ζευγάρι ζει χωριστά για τα επόμενα είκοσι χρόνια, δεν συναντιέται παρά μόνο για μία και μοναδική φορά, και επικοινωνεί μόνο με απελπισμένες επιστολές.

Ο Αβελάρδος πεθαίνει, και η Ελοΐζα ζητά, όταν πεθάνει και η ίδια, να τους θάψουν μαζί, επιθυμία που δεν εισακούγεται, παρά επτακόσια χρόνια μετά, όταν μεταφέρονται τα οστά τους σε κοινό τάφο στο νεκροταφείο του Père Lachaise.

Η ζωή και ο παθιασμένος έρωτας  του ζευγαριού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μελέτης για καλλιτέχνες και επιστήμονες των επόμενων αιώνων, γιγαντώνοντας τη φήμη τους.