2

Ιατρική ομιλία του ιατρού-ρευματολόγου κ. Χρήστου Μαυρομάτη, με θέμα «Γνωριμία με τα ρευματικά νοσήματα», διοργάνωσε το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) του Δήμου Κομοτηνής, για τα μέλη των δύο ΚΑΠΗ της πόλης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μάλιστα, αλλά και της φιλοσοφίας του ΚΕΜΕΑ για σύνδεση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, ποίημα προς τιμήν των ηλικιωμένων, απάγγειλαν μαθητές του 2ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

 

3

Εκτός από αυτή την εκδήλωση όμως, το ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, με σειρά δράσεων. Προ ημερών προσέφερε δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις προστατικού αντιγόνου (PSA – που προσφάτως η κάλυψή τους αφαιρέθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία), για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και άλλων παθήσεων του προστάτη, με τον Πρόεδρό του κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο να τονίζει οτι «εκεί που η Πολιτεία λείπει η δημοτική αρχή είναι παρούσα», ενώ την ερχόμενη Κυριακή 5 Οκτωβρίου και ώρα 13:00, οργανώνει γιορτή στο  ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη.

Ο κ. Ν. Σωτηρακόπουλος, με τις (εξ αριστερών): Κωνσταντινιά Ευσταθίου (προϊσταμένη Β΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής), Αναστασία Παπανικολάου (προϊσταμένη Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής), και Μαρία Μερέτη, Δ/ντρια ΚΕΜΕΑ.
Ο κ. Ν. Σωτηρακόπουλος, με τις (εξ αριστερών): Κωνσταντινιά Ευσταθίου (προϊσταμένη Β΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής), Αναστασία Παπανικολάου (προϊσταμένη Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής), και Μαρία Μερέτη, Δ/ντρια ΚΕΜΕΑ.

 

 

Οι ρευματισμοί είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, και η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Αυχεναλγία, οστεοπόρωση, οστεοαρθροίτιδα, κ.λπ, είναι κάποια από τα είδη των ρευματισμών, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτοί που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και είναι και οι πιο συχνοί, και εκείνοι που σπανίζουν αλλά είναι βαρύτερης μορφής, επηρεάζοντας όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως επισήμανε ο κ. Μαυρομάτης, δίνοντας πρακτικές συμβουλές στους ηλικιωμένους.

4

Ηλικιωμένοι λογίζονται όσοι έχουν περάσει το 60ο έτος της ηλικίας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1990. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2000 οι ηλικιωμένοι σε όλο τον κόσμο ήταν περίπου εξακόσια εκατομμύρια, ενώ το 2025 προβλέπεται ότι θα διπλασιαστούν. Στην Ελλάδα, το 2004 οι ηλικιωμένοι ανέρχονταν σε 2,5 εκατομμύρια. «Οφείλουμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους οι οποίοι συν τοις άλλοις αφιερώνουν μέχρι και εξαπλάσιο χρόνο στα εγγόνια τους απ’ όσο οι γονείς στα παιδιά τους», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Σωτηρακόπουλος.

5