ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 9 (1)Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζονται οι ανασκαφικές έρευνες Ελλήνων και Αμερικανών αρχαιολόγων στη χερσόνησο της Μολυβωτής, όπου μέχρι τώρα πιστεύεται οτι βρίσκεται η αρχαία Στρύμη.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται σε συνεργασία της ΙΘ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θράκης, με την αμερικανική σχολή κλασσικών σπουδών η οποία εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στην αποστολή του οποίου συμμετέχουν 27 άτομα.

Αρωγός της προσπάθειας ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος παραχώρησε το παλιό δημοτικό σχολείο Παγουρίων για την αποθήκευση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Στο σημείο βρίσκεται μια εντοιχισμένη πόλη που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον Καθηγητή Μπακαλάκη, όπως εξηγεί η κ. Αρχαιολόγος κ. Δόμνα Τερζοπούλου.

Το ανασκαφικό έργο εστιάζει σε ένα οδικό σταυροδρόμι και σε μια οικία που σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Μαρίνα Τασακλάκη χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

«Εξαιρετικά σημαντική», χαρακτήρισε την ανασκαφή ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας κ. Γόντικας, σημειώνοντας πως αποκαλύπτεται ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, πραγματικά άγνωστο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών πάντως, ίσως δώσουν και απάντηση στο ερώτημα για το εάν όντως πρόκειται για την αρχαία Στρύμη, όπως είχε εκτιμήσει ο Καθηγητής Μπακαλάκης,  ή εν τέλει πρόκειται για την αρχαϊκή ή κλασσική Μαρώνεια.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΟΚ ΚΟΝΤΙΝΟ 7 (1)

ΟΚ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ a

 

ΟΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟ (1) (1)

ΟΚ ΜΑΚΡΙΝΟ 2 (1)

ΟΚ ΚΟΣΚΙΝΟ (2) (1)

ΟΚ ΚΟΝΤΙΝΟ 12 (1)

ΟΚ ΚΟΝΤΙΝΟ 10 (1)

ΟΚ ΚΟΝΤΙΝΟ 9 (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3 (1)

 

ΟΚ ΚΟΝΤΙΝΟ 2 (1)

ΟΚ ΚΟΛΠΟ (1)

ΟΚ ΠΙΝΑΚΙΔΑ (1) (1)

ΟΚ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 5 (1) (1)

ΟΚ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 2 (2) (1)

ΟΚ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 2 (1) (1)

ΟΚ ΤΕΝΤΑ (1)

 

ΟΚ ΕΥΡΗΜΑΤΑ (1) (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 20 (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 17 (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 15 (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 9 (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 8 (1)

ΟΚ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 6 (1)

 

ΟΚ ΓΕΝΙΚΟ 2 (1)