Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

(VIDEOS-PHOTOS) Σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής από σήμερα οι RoboTrainers του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής!

(VIDEOS-PHOTOS) Σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής από σήμερα οι RoboTrainers του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής!

ΦΩΤΟ (1)Στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

Το παρών στο Διεθνές Πρωτάθλημα Ρομποτικής «FirstLegoLeague», που διεξάγεται από σήμερα 28 μέχρι και το Σάββατο 31 του μήνα στην Παμπλόνα της Ισπανίας, δίνει το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, και πιο συγκεκριμένα η ομάδα ρομποτικής του σχολείου RoboTrainers!

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 90 ομάδες από 70 χώρες από όλο τον κόσμο, και την ομάδα του σχολείου από την Κομοτηνή αποτελούν οι: Αργυρίου Ελεονόρα, Αρμεντζίδου Παναγιώτα, Γιαγτζόγλου Αθηνά, Γκαγκά Λία, Γρηγορόπουλος Αναστάσης, Δημητριάδης Ζαχαρίας, Ιμπράμ Αϊσενούρ, Καβούνης Θανάσης, Κεκέ Αμέτ Μουσταφά, Μπαλίδης Στέλιος, Οργιανέλης Ηλίας και Φωτιάδης Ανδρέας, που τους προπονεί η καθηγήτρια πληροφορικής Φωτιάδου Γλυκερία.

Οι νεαροί RoboTrainersαπό την Κομοτηνή, πήραν το εισιτήριο για τον διεθνή διαγωνισμό, μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης (καθώς και του βραβείου στην κατηγορία του Μηχανικού Σχεδιασμού Ρομπότ), στον αντίστοιχο («προκριματικό») πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Noesis στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 31 ομάδων από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία αλλά και άλλους φορείς. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα RoboRockers του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και τη δεύτερη θέση η ομάδα RobotMasters του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό σωματείο eduAct, ενώ διεθνώς διεξάγεται από το 1999 σε περισσότερες από 70 χώρες.

ΦΩΤΟ (4)Τι είναι το FirstLegoLeague

Το FIRST® LEGO® League (FLL) είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής σε διασκεδαστική ατμόσφαιρα με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ο στόχος είναι:

 1. Τα παιδιά και οι νέοι να ενθουσιαστούν με την επιστήμη και την τεχνολογία.
 2. Οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν την ιδέα του ομαδικού πνεύματος.
 3. Να ενθαρρυνθούν τα παιδιά και οι νέοι για την επίλυση σύνθετων project σε ένα δημιουργικό τρόπο.

Το FLL ξεκίνησε το 1999 και διεξάγεται σε πάνω από 70 χώρες.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από 3 μέρη:

 1. Ρομποτικό παιχνίδι, Σχεδίαση Ρομπότ και Προγραμματισμός του Ρομπότ.
 2. Παρουσίαση Eρευνητικής Εργασίας.
 3. Core Values (Βασικές Αξίες).

1. Στο παιχνίδι με το Ρομπότ, τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα αυτόνομο LEGO MINDSTORMS  ρομπότ για να μαζέψουν πόντους εκτελώντας αποστολές πάνω σε μία ειδικά διαμορφωμένη θεματική πίστα.  Το σετ της Δοκιμασίας του FLL αποτελείται από το χαλί παιχνιδιού και από τα μοντέλα αποστολών τα οποία είναι σχεδιασμένα από LEGO τουβλάκια και τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία πάνω στο χαλί της πίστας.

2. Κάθε χρόνο τίθεται διαφορετικό θέμα για την ερευνητική εργασία. Φέτος το θέμα της ερευνητικής εργασίας ήταν “Η μανία της Φύσης” και τα παιδιά έπρεπε:

 • Να μελετήσουν μία φυσική καταστροφή (π.χ. σεισμός, ηφαίστεια, τσουνάμι, κ.τ.λ.).
 •  να επιλέξουν κάποιο πρόβλημα/θέμα που προκύπτει κατά τη φάση της πρόληψης/αντιμετώπισης και ανοικοδόμησης, και να προτείνουν μία καινοτόμα ιδέα που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα που επέλεξαν.
 • να ετοιμάσουν μία παρουσίαση (όσο πιο «δημιουργική γίνεται» για να παρουσιάσουν την καινοτόμα λύση τους στους κριτές την ημέρα του διαγωνισμού.

3. Η ομάδα  αξιολογείται για την επίτευξη των παρακάτω βασικών αρχών (corevalues) που θα πρέπει να τους διέπουν σε όλη τη φάση προετοιμασίας τους καθώς και κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, δίνοντας συνέντευξη στην κριτική επιτροπή και παρουσιάζοντας μία αφίσα που έχουν δημιουργήσει για αυτό το σκοπό.

Βασικές Αρχές:

 • Είμαστε ΟΜΑΔΑ.
 • Εμείς κάνουμε τη δουλειά για να βρούμε λύσεις, με την καθοδήγηση από τους προπονητές και τους συμβούλους μας.
 • Γνωρίζουμε ότι οι προπονητές και οι σύμβουλοί μας δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Μαθαίνουμε μαζί!
 • Τιμούμε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας.
 • Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι πιο σημαντικό από ό,τι συνολικά θα κερδίσουμε.
 • Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με τους άλλους.
 • Σε ότι κάνουμε εκφράζουμε  αξιοπρεπή επαγγελματισμό (Gracious Professionalism and Coopertition).
 • Περνάμε καλά!

To 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στο FLLGreece

H Ομάδα ρομποτικής δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο σχολείο. Αγοράστηκε ένα πακέτο LegoMindstormsnxt2.0 με χρήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συνέχεια υπέβαλλε πρόταση στη γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στα πλαίσια του προγράμματος «Μαθητές εν Δράση» για την χρηματοδότηση αγοράς 4 LegoMindstormsev3 η οποία και εγκρίθηκε. Τα τέσσερα νέα πακέτα αγοράστηκαν το Σεπτέμβριο του 2013. Το Νοέμβριο του 2013 έγινε γνωστός ο διαγωνισμός FirstLegoLeague. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το τι είναι και πως  λειτουργεί το FLL στο εξωτερικό, ήταν αρκετή για να πειστούν τα παιδιά για την σπουδαιότητα του διαγωνισμού και για τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκόμιζαν. Δήλωσαν συμμετοχή. Πήραν το χαλί των αποστολών στις 26 Δεκεμβρίου, και από τότε άρχισε η δουλειά. Είχαν δύο μήνες για να προετοιμαστούν, χρονικό διάστημα πολύ μικρό για όλα όσα έπρεπε να γίνουν.

Συναντιόντουσαν κάθε Σάββατο και Κυριακή 11:00-14:00 (αν και ποτέ δεν έφυγαν στις 14:00, πάντα οι συναντήσεις διαρκούσαν περισσότερο), και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μετά το σχολείο. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας δεν γνώριζαν καθόλου προγραμματισμό. Έπρεπε να σχεδιάσουν το ρομπότ μας και να το προγραμματίσουν κατάλληλα ώστε να φέρει σε πέρας όσες περισσότερες αποστολές γινόταν. Παράλληλα έπρεπε να γίνει και η έρευνα για το Project και στη συνέχεια να βρεθεί καινοτόμα ιδέα που να δίνει λύση στο πρόβλημα και να ετοιμαστεί κάποια πρωτότυπη παρουσίαση για τους κριτές. Αυτό απαιτούσε συναντήσεις με ειδικούς και ενημέρωση για θέματα που δεν γνώριζαν τα παιδιά. Ο κ. Τηγανούριας Λευτέρης, Γεωτεχνικός Δασολόγος, και ο κ. Φωτεινιάς Νίκος, Κτηνίατρος, ήταν οι μέντορές τους για το project. Εκτός από όλα αυτά έπρεπε να βρουν όνομα για την ομάδα (επέλεξαν το RoboTrainers), να σχεδιάσουν Logo, να βρουν κάποιο σύνθημα που να εκφράζει την ομάδα, να τυπωθεί Banner για το Pit (το περίπτερο) της ομάδας, να φτιαχτούν video, poster για τις Βασικές Αξίες, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας τους σε μαθητές και ειδικούς (στο Blog της ομάδας http://1gymkomotrobotics.wordpress.com μπορεί να βρει κάποιος περισσότερες πληροφορίες). Ο όγκος της δουλειάς τεράστιος.

Δεν έβαλαν στόχο να νικήσουν. Απλά προσπαθούσαν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που είχαν αναλάβει και ελπίζανε σε μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Κάνανε αλλαγές στα προγράμματα μέχρι την τελευταία ημέρα. Πάντα όμως φρόντιζαν η δουλειά να μην είναι «βάρος». Να περνάνε καλά, να χαίρονται με αυτό που κάνουν, να θέλουν να το κάνουν.

Η ομάδα, ευχαριστεί:

 • τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων τους σχολείου.
 • τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
 • τη Διεύθυνση του σχολείου.
 • τον κ. Λευτέρη Τηγανούρια Γεωτεχνικό Δασολόγο και τον κ. Φωτεινιά Νίκο Κτηνίατρο που ήταν οι ειδικοί  συνεργάτες, οι μέντορες της ομάδας.
 • τον κ. Καραγιάννη Γιάννη, καθηγητή εικαστικών του σχολείου.
 • τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής και τις καθηγήτριές τους Νικολάου Παναγιώτα, Τσάντου Νίκη και Τσομπανούδη Μαρία, που τους επισκέφτηκαν και τους έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
 • τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, μαθητή του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής που τους τόνωσε το ηθικό όταν είδαν μέσα από τις ρομποτικές του κατασκευές ότι μπορούν να εμπνεύσουν κι άλλους μαθητές να ασχοληθούν με τη ρομποτική.
 • τους γονείς του Αναστάση,  κ. Γρηγορόπουλο Κωνσταντίνο και την κ. Σκοδραμούδη Θεοδώρα, που ήταν οι χορηγοί για την αγορά των t-shirts της ομάδας.

 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΟ (1) ΦΩΤΟ (2) ΦΩΤΟ (3) ΦΩΤΟ (4)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Μπες…facefood, και ζήσε μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία!
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood