Την εκτίμηση ότι “δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον”, αναφορικά με το αίτημα των τοπικών κοινωνιών περί επαναλειτουργίας των αστυνομικών σχολών της Θράκης, εξέφρασε με δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης.
Ο κ. Παυλίδης παρέστη στην ημερίδα που διοργάνωσε στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής η ΠΟΑΣΥ με θέμα «Αστυνομική Ακαδημία, το “άρμα” για την αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας» και με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη μετατροπή των σχολών Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, και προς επίρρωση μάλιστα του…”χρησμού” του, επικαλέστηκε και συνομιλία που είχε με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια.
“Αποφράδα”, χαρακτήρισε την 4η Αυγούστου 2012, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστος Φωτόπουλος.
“Κάνουμε μια προσπάθεια όλοι οι Θρακιώτες για τη σύντομη επαναλειτουργία των σχολών, γιατί προσέφεραν πολλά στην εκπαίδευση των αστυνομικών”, σημείωσε ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος.
“Τραγική αδικία και εγκληματικό λάθος” που προσβάλλει την αστυνομία και την περιοχή, χαρακτήρισε το κλείσιμο των σχολών ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, προσθέτοντας: “δίνω συνεχώς τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για να στηρίξω τον αγώνα των αστυνομικών με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολών, θα επιμείνουμε ώσπου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία”.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης κατηγορώντας για “ψεύδη” τον πρώην υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Νίκο Δένδια, γνωστοποίησε οτι οι τοπικοί φορείς πρόκειται να επιδιώξουν συνάντηση με τον διάδοχό του κ. Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας: “Δεν έχουμε υποστείλει τη στόχευσή μας για επαναλειτουργία της σχολής”.
Για “κατάλυση” των σχολών έκανε λόγο ο βουλευτής πεικρατείας των ΑΝΕΛ και περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ κ. Τέρενς Κουίκ, στηλιτεύοντας το γεγονός οτι στη σχολή της Ξάνθης εφαρμόζεται σχέδιο επέκτασης των εγκαταστάσεων κράτησης των παράνομων μεταναστών, και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση οτι δημιουργεί…δίκτυο μπουτίκ (sic) κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, μέσω του άρθρου 44 του νόμου περί δασών που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Όπως συμπλήρωσε, θα στηρίξει κάθε προσπάθεια του νέου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Παυλίδη για επαναλειτουργία των σχολών.
Για “θεσμική στρέβλωση” η οποία απαξιώνει τον κλάδο της αστυνομίας και ερημοποιεί την περιοχή, μίλησε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Ροδόπης κ. Δάμων Δαμιανός.
Κατά τις εργασίες της ημερίδας αναπτύχθηκαν ειδικές εισηγήσεις για το ζήτημα της βελτίωσης της παρεχόμενης αστυνομικής εκπαίδευσης, που συνιστά “μείζονα αναγκαιότητα” κατά τον επικεφαλής της επιτροπής θεμάτων εκπαίδευσης ΠΟΑΣΥ κ. Γεώργιο Παπατσιμπά.
Για “μαύρη επέτειο για την Αστυνομία και τη Θράκη”, και για “βιασμό των σχολών”, έκανε λόγο η πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης κ. Σταυρούλα Τζατζανά, υπογραμμίζοντας: “ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά απευθυνόμαστε πλέον σε ευήκοα ώτα και ανθρώπους με όραμα, που θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν αλλά και ό,τι σε κάποιους φαντάζει αδύνατο, ώστε να αποκαταστήσουν το τραγικό λάθος των προηγούμενων, πριν αυτό επιφέρει μοιραία καταστροφικές συνέπειες”…
Αναλυτικά, στην ομιλία της η κ. Τζατζανά ανέφερε:
«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για την διοργάνωση και πραγματοποίηση της ημερίδας στον συγκεκριμένο χώρο με την αφορμή συμπλήρωσης δύο ετών από την αποκρουστική πράξη της απελθούσας Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, να μετατρέψει σε μια νύχτα της Σχολές Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης σε φυλακές, τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της χώρας που υποστήριξαν ομόφωνα αυτήν την εκδήλωση-διαμαρτυρία, τους αξιότιμους κυρίους και κυρίες εισηγητές και εισηγήτριες για την τιμή που μας κάνουν με τη συμμετοχή τους στην βαρύνουσας σημασίας για την ορθή λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας ημερίδα μας και φυσικά τον κ. Αρχηγό μας και τον κ. Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας που ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου.
Η Ομοσπονδία μας, με διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, με προτάσεις και παρεμβάσεις της, διαχρονικά αναδεικνύει την αναγκαιότητα αναβάθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης, κάτι που πανθομολογούμενα αποτελεί όχι μόνο επιταγή δική μας και της κοινωνίας, αλλά και αναγκαιότητα διαμορφούμενη από τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής, του κοινωνικού γίγνεσθαι και της συνεχώς αυξανόμενης και εξελισσόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας.
Ιστορικά αποδεδειγμένο είναι ότι η με σωστή κατεύθυνση και επαρκής εκπαίδευση, είναι ο θεμέλιος λίθος στη διαμόρφωση δίκαιων, ανθρώπινων και δημοκρατικών κοινωνιών με προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία πραγματικότητα που οι πρόγονοί μας Αρχαίοι Έλληνες υποστήριξαν και επένδυσαν σ΄αυτήν, γράφοντας λαμπρές σελίδες ιστορίας και διδάσκοντας με τη φιλοσοφία τους αυτή και το έργο τους ,τους λαούς του κόσμου όλου.
Ιδιαίτερα εύστοχα λοιπόν και ο τίτλος της σημερινής μας ημερίδας χαρακτηρίζει την Αστυνομική Ακαδημία ως το «άρμα» για την αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αποτελεί κοινή ομολογία ότι επιβάλλεται η δημιουργία μιας νέας σύγχρονης Αστυνομίας με όρους κοινωνίας, που θα μπορεί επάξια να ανταποκρίνεται στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας ώστε να διασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον στους συμπολίτες μας, κάτι που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας μας. Μιας Αστυνομίας που θα λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ως φρουρός της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών που θα υπηρετεί, αλλά ταυτόχρονα όμως μιας αστυνομίας που η λειτουργία της , οι λειτουργοί της, το έργο τους και τα εργασιακά δικαιώματα αυτών, θα περιφρουρούνται και θα απολαμβάνουν τον σεβασμό της κοινωνίας και της Πολιτείας.
Αν στ΄ αληθινά θέλουμε μια τέτοια Αστυνομία τότε θα πρέπει να τη χτίσουμε σε γερά θεμέλια και αυτά δεν είναι άλλα από την εκπαίδευση.
Η θέση της Ένωσής μας όσον αφορά την Αστυνομική Ακαδημία έχει γνωστοποιηθεί και με τα ψηφίσματα των Γενικών μας Συνελεύσεων. Δεν είναι άλλη παρά η δημιουργία ενός Αστυνομικού Πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης, επιπέδου Α.Ε.Ι., αποστρατικοποιημένου, όπου οι εισερχόμενοι σπουδαστές θα απολαμβάνουν επιστημονική θεωρητική κατάρτιση και αστυνομική εκπαίδευση με σύγχρονες πρακτικές και υλικοτεχνικά μέσα. Οι εξερχόμενοι δε –και μόνο αυτοί- θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής τους σε μεταπτυχιακά τμήματα προκειμένου για την προαγωγή τους σε υψηλότερες βαθμίδες της Αστυνομικής ιεραρχίας.
Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στη νέα Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας λοιπόν, να δώσει τα εφόδια και την κινητήρια δύναμη στο «άρμα» της Αστυνομικής Ακαδημίας , ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Είναι αυτονόητο φυσικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιχειρηθεί καμία ουσιαστική και πραγματική αναβάθμιση, όταν μία τέτοια σχολή, που αποτέλεσε το λίκνο της αστυνομικής εκπαίδευσης, με πρότυπες εγκαταστάσεις , για τα Ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα ,με διακεκριμένο επιστημονικό διδακτικό προσωπικό προερχόμενο από καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μετρώντας στην ολιγοετή λειτουργία της δεκατρείς υποτροφίες των σπουδαστών της για την Σχολή Αξιωματικών, συνεχίζει να υφίσταται τον ανελέητο και ανίερο βιασμό που υπέστη από την απελθούσα Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία, με την μετατροπή των εγκαταστάσεων της σε φυλακή.
Το Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών δεν έχει καμία θέση μέσα στις εγκαταστάσεις ενός πρότυπου Αστυνομικού Πανεπιστημίου. Για την δημιουργία αυτής της σχολής, ονειρεύτηκαν και αγωνίστηκαν τόσο το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όσο και η τοπική κοινωνία, αλλά και η τότε Πολιτική και Φυσική Ηγεσία μας. Όλοι μαζί, καταφέραμε και κάναμε το όνειρο πραγματικότητα.
Δυστυχώς όμως, μόλις δεκαπέντε χρόνια από το πρώτο έτος λειτουργίας της, την 4 Αυγούστου 2012, ήρθε και χτυπήθηκε από τον «δίδυμο» Εφιάλτη………..
Αυτοί που στον θεσμικό τους ρόλο αναγόταν η προστασία και η αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, έδωσαν ύπουλο και ανίερο χτύπημα στην αστυνομική εκπαίδευση και κατ΄ επέκταση στην λειτουργία του Αστυνομικού Οργανισμού, αιφνιδιάζοντας όλους μας και αγνοώντας επιδεικτικά τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις όχι μόνο του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αλλά και των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών Αρχών, των θεσμικών φορέων και της κοινωνίας ολόκληρης, μετέτρεψαν σε ένα βράδυ τις σχολές Αστυνομίας Κομοτηνής και Ξάνθης σε φυλακές!
Ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δεσμεύτηκε δημόσια για απόλυτη προσωρινότητα και ειδικά όσον αφορά την σχολή της Κομοτηνής. Όμως δυστυχώς σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια «απόλυτης προσωρινότητας». Ο πάροχος των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων έφυγε, όμως το τερατούργημα που προκάλεσε με τις αποφάσεις του, παραμένει τόσο στην Κομοτηνή, όσο και στην Ξάνθη.
Μαύρη επέτειος η σημερινή ημέρα τόσο για την Αστυνομία, όσο και την Θράκη μας. Από την αίθουσα αυτή, συνεχίζουμε να διατρανώνουμε το δίκαιο αίτημά μας για την επαναφορά της λειτουργίας της Σχολής μας στην πρότερη του αποτρόπαιου βιασμού της μορφή και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά απευθυνόμαστε πλέον σε ευήκοα ώτα και ανθρώπους με όραμα, που θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν αλλά και ό,τι σε κάποιους φαντάζει αδύνατο, ώστε να αποκαταστήσουν το τραγικό λάθος των προηγούμενων, πριν αυτό επιφέρει μοιραία καταστροφικές συνέπειες….. Στον τόπο και στο χώρο αυτό θα έπρεπε για σημειολογικούς και άλλους λόγους, να στεγαστεί και η Αστυνομική Ακαδημία και όχι να καταστρέφονται οι υπάρχουσες υποδομές που στήθηκαν με τον κόπο, τον αγώνα και τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για την νέα μας Πολιτκή και Φυσική Ηγεσία.
Θα μπορούσα επί ώρες ολόκληρες να επιχειρηματολογώ για ποιους λόγους επιβάλλεται να αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ η λειτουργία της σχολής μας, όμως πραγματικά μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, γι΄ αυτό κλείνοντας σας καλώ να παρακολουθήσετε την προβολή που ετοίμασε για εσάς η Ένωσή μας».
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ