17

– Γκαγκαούζοι: αδιάσπαστο κομμάτι του ιστορικού οικουμενικού Ελληνισμού, Ρωμιοί του Βυζαντίου, η ταυτότητα των οποίων δεν ακολούθησε της εξελικτική πορεία της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, επειδή απέμειναν ξεκομμένοι στα βαλκάνια μιλώντας μια παραφθαρμένη τουρκική διάλεκτο, όπως άλλωστε μιλούσαν ακόμα δύο εκλεκτά κομμάτια του Ελληνισμού: οι Καππαδόκες και οι Πόντιοι της Τσάλκας.

Ομάδα Γκαγκαούζων από την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας, η οποία υπάγεται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, επισκέφθηκε την Κομοτηνή. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από καθηγητές, δασκάλες και μαθητές, που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην Γκαγκαουζία. Προσκεκλημένοι της Θρακικής Εταιρείας, φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής στον Άγιο Χαράλαμπο Μαρώνειας. Στη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφθηκαν εκκλησίες, μουσεία, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, και περιηγήθηκαν σε πολλά αξιοθέατα της περιοχής.

Σε σχετική εκδήλωση μάλιστα, όπου προβλήθηκαν ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκουμέντα, έψαλλαν με αξεπέραστο τρόπο τον Ακάθιστο Ύμνο, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια για την Κωνσταντινούπολη και τη Μακεδονία, ενώ χόρεψαν και Θρακιώτικους χορούς με εκπληκτική άνεση, καθώς είναι πανομοιότυποι με τους Γκαγκαούζικους, αφού η κοιτίδα των Γκαγκαούζικων πληθυσμών ήταν η ανατολική και η βόρεια Θράκη. Έτσι,ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο  απερχόμενος δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ηλίας Ιωαννάκης, ο αντιπρόεδρος της ΑΧΕΠΑΝΣ Ελλάδος και Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης, ο Υποδιοικητής της σχολής αστυφυλάκων κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, και πολλοί πολίτες οι οποίοι στηρίζουν ποικιλοτρόπως την προσπάθεια, και που παρέστησαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της εκπληκτικής δουλειάς που γίνεται στην Γκαγκαουζία από τις αρχές του 2000 και ειδικά από το 2004, όταν πρωτοδιδάχθηκαν σε πανεπιστημιακό επίπεδο τα ελληνικά.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΑ

Η Τουρκία έχει αναδείξει το Γκαγκαουζικό σε θέμα πρώτης προτεραιότητας για την εξωτερική της πολιτική. Ο πρώην Πρόεδρός της Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έχει επισκεφθεί την περιοχή τέσσερις φορές, ενώ το 2012, ο τότε υπουργός εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε την Γκαγκαουζία και υποσχέθηκε μεγάλη οικονομική βοήθεια. Η τουρκική παρέμβαση είναι πολυεπίπεδη και πολυδάπανη, αφού αφορά την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου (κόστους 10 εκ. ευρώ) και δρόμων, ανακαινίσεις νοσοκομείου και γηροκομείου, κατασκευή υποδομών σε διάφορους τομείς, κ.λπ. Επίσης, παρέχονται υποτροφίες σε Γκαγκαούζους φοιτητές για σπουδές στην Τουρκία, αλλά και στο ψευδοκράτος της βορείου Κύπρου. Εφαρμόζοντας το γενοκτονικό μοντέλο που χρησιμοποιεί και στην Ελληνική Θράκη με τους Πομάκους, η Τουρκία ευελπιστεί να προσεταιριστεί τους Γκαγκαούζους. Αυτοί ωστόσο είναι φλογεροί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και το μέλλον της εν λόγω τουρκικής εξωτερική πολιτικής, παρά τις τεράστιες προσπάθειές της, είναι σκοτεινό. Στο δημοψήφισμα του περασμένου Φεβρουαρίου για το εάν πρέπει να ακολουθήσουν φιλορωσικό ή φιλοδυτικό (και εμμέσως φιλοτουρκικό) προσανατολισμό, το 98% των Γκαγκαούζων ψήφισαν υπέρ της Ρωσίας και κατά της Ευρώπης (και της Τουρκίας). Τούτων δοθέντων, αναδεικνύεται ως ιστορικό καθήκον των ελληνικών κυβερνήσεων, η στήριξη των 200.000 Γκαγκαούζων, καθώς αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι του ιστορικού οικουμενικού Ελληνισμού.

Στις δράσεις του ελληνικού κράτους για τη στήριξη των Γκαγκαούζηδων, την περίοδο που διατέλεσε υφυπουργός εξωτρερικών, αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης μάλιστα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του ως υφυπουργός εξωτερικών, ανακάλυψε και το χωριό των προγόνων του.

Στον συνεκτικό δεσμό της ομοδοξίας μεταξύ των Γκαγκαούζων και των Ελλήνων, αναφέρθηκε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

– Η σχέση των Γκαγκαούζων με το «ξανθό γένος» και με τον Ιβάν τον Τρομερό που ήταν απόγονος του τελευταίου  αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, και η εμπλοκή τους στον ρωσοτουρκικό πόλεμο της Κριμαίας το 1856.

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των Γκαγκαούζων, παρουσίασε ο απερχόμενος δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, κ. Ηλίας Ιωαννάκης.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

15 (1)

ΓΚΑ 1

 

16 (1)

13 (1)

ΓΚΑ 2

 

14 (1)

11 (1)

12 (1)

10 (1)

7 (1)