NAI 21Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου στον νομό Ροδόπης Μνημείου Γενοκτονιών Ποντιακού Ελληνισμού, τέλεσε στις 9 Αυγούστου 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Το μνημείο ανεγέρθηκε στο γήπεδο του Θρυλορίου Κομοτηνής, με πρωτοβουλία και μέριμνα της τοπικής Πολιτιστικής Αθλητικής Ένωσης Ποντίων.

Η εκδήλωση, την οποία πλαισίωσε τιμητικό άγημα από Πυρριχιστές του συλλόγου «Τραντέλληνες Ξάνθης», περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο από τον Χαράλαμπο Αμανατίδη με θέμα τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και βραβεύσεις: της κ. Χρύσας Μαυρίδου, για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του Θρυλορίου, της «αυτοκρατορικής» ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, που τη δεκαετία 1980-1990 σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της, του Αναστάσιου Αϊδονόπουλου, για την προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Θρυλορίου, και του Γιώργου Ορφανίδη, για τη βοήθειά του στην ομάδα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γνήσιο ποντιακό γλέντι, με τους σπουδαίους πόντιους καλλιτέχνες Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Παρόντες, δεκάδες Πόντιοι και μη, ενώ από πλευράς πολιτικών εκπροσωπήσεων, παρέστησαν, αντιπροσωπεία της νομαρχιακής οργάνωσης Ροδόπης της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον γραμματέα της κ. Νίκο Τσουμαρέλη, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής κ. Γιώργος Ναβροζίδης, και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Πέτρος Ζωγράφου.

Για μνημείο που μας θυμίζει μεταξύ άλλων και την υπόσχεση των παλαιοτέρων «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θά ’ναι» έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ιδιαίτερα συγκινησιακή ήταν η στιγμή των αποκαλυπτηρίων, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου κ. Μιχάλη Κακουλίδη, να φιλούν τη σημαία του Πόντου.

Ο κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των σφαγιασθέντων Ποντίων, και ξεκίνησε πρώτος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο.

«Πριν από έναν χρόνο μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μνημείο αφιερωμένο στα δεινά τα ράτσας μας. Είχαμε ακούσει πολλά από τους παππούδες μας που ήρθαν μικρά παιδιά από τον Πόντο στην Ελλάδα και μας μετέφεραν εικόνες θλίψης και πόνου. Χρέος μας να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις καταβολές μας και την ιστορία μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων κ. Μιχάλης Κακουλίδης, και προαναγγέλλοντας την παράδοση των ηνίων του σωματείου στη νεότερη γενιά, πρόσθεσε:

Πυρριχιστές και Ποντιακά τραγούδια, έδωσαν το δικό τους στίγμα στη βραδιά.

Έντονα επικριτικός απέναντι στην ελληνική Πολιτεία εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Πόντιος συγγραφέας και ποιητής Χαράλαμπος Αμανατίδης. «Η θεσμοθέτηση Ημέρας Μνήμης δεν αρκεί!», τόνισε με νόημα, και αναρωτήθηκε «ποιον φοβάται το ελληνικό Κράτος;»! Παράλληλα, έθεσε τους διοικούντες των ποντιακών σωματείων προ των ιστορικών ευθυνών τους, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αναρριχώνται σε θέσεις εξουσίας παραμελώντας το γεγονός της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. (βίντεο από παλαιότερη επίσκεψή του στην Κομοτηνή).

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

1OK

2OK

3OK

4AOK

5OK

6AOK

7OK

8OK

9OK

NAI 6BOK

 

10OK

11AOK

11OK

12OK

17

NAI 14OK

 

NAI 16OK

NAI 17A

NAI 18

NAI 15OK

 

NAI 21

 

NAI 22

 

19

20

23

28

29

30A

30B

31

32A

32B

33

34

35

36

37

39

41

42