Ενημέρωση για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν μια οικογένεια με παιδί με αυτισμό, περιλάμβανε και το 4ο Σεμινάριο του συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ροδόπης με θέμα «Αυτισμός: Έγκαιρη διάγνωση – Πρώιμη παρέμβαση. Διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπευτικές μέθοδοι, εκπαιδευτικά προγράμματα».

“Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι γονείς”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Βαγγέλης Λαφτσής, απευθύνοντας για μια ακόμη φορά κάλεσμα στους γονείς που διακατέχονται από διάφορα ταμπού, να τα αποβάλλουν και να προσέλθουν στον σύλλογο για να βοηθηθούν. Ακόμη, ο κ. Λαφτσής αναφέρθηκε στις ανάγκες των γραφείων του συλλόγου που  πρόσφατα στεγάστηκε επί της Π. Τσαλδάρη σε παραχωρηθέντα από τον Δήμο Κομοτηνής χώρο του δημοτικού γηπέδου.

Ο κ. Λαφτσής απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ Γιάννη Γκαράνη, τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, τον φαρμακευτικό σύλλογο και τον πρόεδρό του Αλέξανδρο Τσαπέκο,καθώς και τις “Θυγατέρες της Πηνελόπης” και την τέως και νυν πρόεδρό τους, Έλπη Μπλεκάτση και Ελευθερία Μιχέλη-Μπότσαρη αντιστοίχως, για τη σημαντική βοήθειά τους προς τον σύλλογο.

Ευχαριστίες προς τους ομιλητές απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του συλλόγου Εύη Εξακοΐδου.

Στη σημασία της πρώιμης παρέμβασης εστίασε ο εργοθεραπευτής Σωτήρης Σιμάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, “τα παιδιά που διατρέχουν τον κίνδυνο ή είναι μέσα στο φάσμα του αυτισμού, να αξιολογούνται, ώστε να παρεμβαίνουν οι ειδικοί θεραπευτές και το οικογενειακό περιβάλλον για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την πορεία τους στην μετέπειτα ζωή, με στόχο να μπορούν, όσο το δυνατόν, να αυτονομηθούν”.

“Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα είναι η έλλειψη του κοινωνικού χαμόγελου· όταν δηλαδή το παιδί δεν χαμογελάει ή δεν ανταποκρίνεται με χαμόγελο ή με κάποιες κινήσεις”, ανέφερε η πολύπειρη παιδίατρος Κερασούλα Δριάγκα, συμπληρώνοντας. “Η υποψία μπορεί να ξεκινά από τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού, πρέπει όμως να φτάσουμε στον 18ο μήνα για να γίνει διάγνωση”.

“Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ολοένα αυξανόμενος αριθμός παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, και ακόμη πιο ειδικά, παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, και δεν συνεκπαιδεύσουμε αυτά τα άτομα με το γενικό σύνολο, τότε το αύριο είναι κοινωνία-Καιάδας, επισήμανε η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Σοφία Μενεσελίδου, τονίζοντας πως “ένα μεγάλο τμήμα θα είναι περιθωριοποιημένο, δεν θα μετέχει των διαδικασιών της, κάτι που εντέλει θα αποβεί εις βάρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου”. “Το πρόταγμα της συνεκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλο”, υπογράμμισε η κ. Μενεσελίδου, για να συμπληρώσει: “Δέκα χρόνια μετά τον νόμο του 2008 που ισχύει μέχρι σήμερα και που έβαλε την ειδική αγωγή στα σχολεία με τη μορφή είτε της τάξης ένταξης ή της παράλληλης στήριξης όπως στην περίπτωση του αυτισμού με ειδική εκπαιδευτικό δίπλα στο παιδί, η προσέγγιση έχει αλλάξει με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση να απαιτεί τη συνεκπαίδευση μέσα στη γενική τάξη, με τον γενικό εκπαιδευτικό και τον ειδικό εκπαιδευτικό, όχι μόνο να συνυπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα να συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα ώστε να εκπαιδευτεί η κοινωνία του αύριο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα”.

“Ο ψυχολόγος, αφού γίνει η πρώτη παρέμβαση, αναλαμβάνει να συμβουλεύσει ολόκληρη της οικογένεια”, ανέφερε η ψυχολόγος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Κομοτηνής Αικατερίνη Δαλαγδή, σημειώνοντας ακόμη: “Υποστηρίζουμε και συμβουλεύουμε την οικογένεια και όλους όσους ασχολούνται με το παιδί που έχει αυτισμό”.

Τις παροχές του “Σισμανόγλειου” Νοσοκομείου Κομοτηνής προς τα άτομα με αυτισμό, παρουσίασε η κοινωνική λειτουργός και αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Όλγα Κατσιάνη, εστιάζοντας στη δομή του ΚΕΦΙΑΠ (όπισθεν Μουσικού Σχολείου), όπου παρέχεται μια ολιστική προσέγγιση των ατόμων με αυτισμό και γενικά με αναπηρίες, με συμβουλευτική υποστήριξη, παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο των παιδιών, και μέσω των κοινωνικών λειτουργών και των επιστημόνων λοιπών ειδικοτήτων, υπάρχει μια συνεργασία με όλους τους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΦΙΑΠ καλύπτει κατά μέσο όρο δέκα περιπτώσεις ημερησίως, εξυπηρετώντας τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών της Θάσου και της Λήμνος.

Τις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τα άτομα με αναπηρίες, παρουσίασε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ Ροδόπης Παναγιώτης Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας πάντως πως “αυτή τη στιγμή όλος ο οργανισμός είναι σε αναμονή γιατί αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς των σχέσεων των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ”.