DSC_0310Μήνυμα – κάλεσμα, σε καταληψίες και πολίτες, συνιστά ουσιαστικά το κείμενο θέσεων στο οποίο κατέληξε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής (μειοψήφισαν οι παρατάξεις του “Σπάρτακου” και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”), κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, ενόψει της συνεχιζόμενης από τις 4/12 κατάληψης του δημαρχιακού καταστήματος, από νεαρούς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Νίκο Ρωμανό, εκπρόσωποι των οποίων προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Το κείμενο έχει ως εξής:

“Στην Κομοτηνή χθες Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 6.00 μ.μ., συνήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, σε δημόσια ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα συζήτησης την «Κατάληψη του Δημαρχείου Κομοτηνής από αλληλέγγυους στον Ν. Ρωμανό». Κι αφού βρέθηκε σε απαρτία, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των Συμβούλων των παρατάξεων του «Σπάρτακου» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα κάτωθι:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, και θεωρεί ότι είναι ώρα τώρα, για μια κίνηση εκ μέρους της Πολιτείας που θα αποδεικνύει τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, διασφαλίζοντας το δικαίωμά του στη μόρφωση, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας που τιμωρεί αλλά δεν εκδικείται.

Σε ό,τι αφορά στην κατάληψη του Δημαρχείου Κομοτηνής, τονίζουμε ότι η αυτονόητη αποστολή του είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ της άμεσης λήξης της κατάληψης από τους αλληλέγγυους στον Ν. Ρωμανό, με ειρηνικό τρόπο, και με την εγγύηση της ασφαλούς αποχώρησής τους. Ζητούμε τον σεβασμό των χώρων και των εγκαταστάσεων. Καλούμε όλους να απομονώσουν εκείνους που επιχειρούν να προκαλέσουν φαινόμενα συλλογικής αυτοδικίας και κοινωνικού αυτοματισμού».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, Παναγιώτης Χαραλαμπίδης”.

DSC_0578

Από τους καταληψίες λοιπόν ζητείται η άμεση λήξη της κατάληψης, και από τους πολίτες η ψυχραιμία, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης.

«Ως Δήμος και ως πολίτες δώσαμε τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να εκφραστούν, και αυτό δείχνει τη δημοκρατικότητα μας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, ότι η ανοχή των πολιτών άρχισε να εξαντλείται», επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της παράταξης «Εμείς…η πόλη», κ. Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, θίγοντας ταυτόχρονα το θέμα της ασφάλειας των χώρων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους. «Πρέπει να απομακρυνθούν μόνοι τους άμεσα», συμπλήρωσε η κ. Καζάκου, η οποία αρχικά πρότεινε να τεθεί στους καταληψίες προθεσμία 48 ωρών για να αποχωρήσουν, και αν αυτό δεν συνέβαινε «να εφαρμοστεί ο νόμος», ωστόσο τελικώς αναθεώρησε την άποψή της και συντάχθηκε με το κείμενο της πλειοψηφίας.

«Η νέα γενιά εκφράζει τις αγωνίες της και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακούσουμε και να την κατανοήσουμε, όπως και να συμπαρασταθούμε στον Νίκο Ρωμανό», τόνισε η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», κ. Ελένη Λαφτσή, επιμένοντας σε ειρηνική λήξη της κατάληψης χωρίς άσκηση βίας. «Είναι ώριμα τα παιδιά, και μαζί με την πολιτική πίεση τη δική μας, να λήξει η κατάληψη και να πάμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις που να τις αγκαλιάσει και η τοπική κοινωνία», πρόσθεσε.

Η παράταξη του «Σπάρτακου» σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πρώτα τερματισμός της κατάληψης και ύστερα η όποια συμπαράσταση. Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2014, που είχε μοναδικό θέμα την κατάληψη του δημαρχείου Κομοτηνής, ως «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» αρνηθήκαμε την υπογραφή του τελικού ανακοινωθέντος, και διευκρινίζουμε τους λόγους, όπως το πράξαμε και ενώπιον του σώματος. Ήμασταν αρχικά – κακώς, όπως αποδείχθηκε – εφεκτικοί έναντι των καταληψιών, εκτιμώντας το στοιχείο της μη άσκησης βίας και του σεβασμού της δημόσιας περιουσίας από μέρους τους. Παραβλέψαμε, από κοινού με τον δήμαρχο και τις άλλες παρατάξεις, τον παράνομο χαρακτήρα της κατάληψης, προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός που θα εκτόνωνε την κατάσταση και θα άφηνε τον Δήμο έξω από την αντιπαράθεση Κυβέρνησης – αναρχικού χώρου. Και τι είδαμε; Μια επ’ αόριστον παράταση της κατάληψης, που μετράει ήδη την 6η της μέρα, και τη δημιουργία ενός αδιεξόδου και για τις δύο πλευρές. Και τώρα; Τώρα ο δήμαρχος κάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να πούμε τι; Ότι αφενός ζητάμε – πάλι! – άμεση λήξη της κατάληψης με αβλαβή αποχώρηση των καταληψιών, και αφετέρου εκφράζουμε τη …συμπαράστασή μας στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό! Απαντάμε, λοιπόν, ότι τα ευχολόγια είναι καλά αλλά δεν λύνουν προβλήματα. Κανείς δεν είχε απάντηση στο εύλογο ερώτημα «τι θα γίνει αν συνεχιστεί η κατάληψη;». Συνεχίζουμε να αποτελούμε τη μόνη χώρα όπου ο αναρχοαυτόνομος χώρος αντιμετωπίζεται με τόση «κατανόηση» από το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων (και υποτιθέμενων αντιπάλων του). Είναι το πνεύμα της δεκαετίας του ’80 που εκμαύλισε κάθε κοινωνικό αγώνα, με την απαίτηση να διεξάγεται χωρίς κανένα κόστος για τους μετέχοντες. Ναι, να δεχθούμε και την παρανομία στο όνομα κάποιου ανώτερου σκοπού, όμως όποιος το κάνει οφείλει να αναλαμβάνει και την ευθύνη, όχι να επικαλείται την «αγνότητα» των κινήτρων του για να τύχει ασυλίας! Όσο για τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που τόσο τρομάζει τον δήμαρχο Γ. Πετρίδη, αυτός ευδοκιμεί όπου απουσιάζει ο πολιτειακός αυτοματισμός: αν η πολιτεία και οι Αρχές κάνουν το καθήκον τους με επάρκεια, δε μένει χώρος για κανέναν «αγανακτισμένο πολίτη». Τέλος, αρνηθήκαμε να υπογράψουμε οποιοδήποτε κείμενο για την υπόθεση του Ρωμανού υπό τις δεδομένες συνθήκες, για λόγους που θα έπρεπε να είναι προφανείς σε όλους. Όσο διαρκεί η κατάληψη του δημαρχείου, κάθε σχετική ανακοίνωση, θα μοιάζει είτε με προϊόν εκβιασμού είτε με προσπάθεια κατευνασμού. Άλλωστε, μας φτάνει η άθλια πολιτικάντικη σπέκουλα που πλημμύρισε την πολιτική ζωή της χώρας, δεν θα προσφέρει τίποτε μία ακόμη αναφορά. Και στο κάτω – κάτω, ο Ρωμανός δεν είναι ο Μπόμπυ Σαντς της Ελλάδας! Μπορεί να είναι ο ήρωας των ομοϊδεατών του, αλλά για την ευρύτερη κοινωνία που υποφέρει από μύρια προβλήματα, δεν εκπροσωπεί τίποτε οικείο ή ευοίωνο. Θα υποκρινόμαστε ότι το αγνοούμε;».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος εξέθεσε τους λόγους που τελικά τον ώθησαν να αποχωρήσει από το δημαρχείο όπου βρισκόταν νυχθημερόν μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Νότη Χαραλαμπίδη από την αρχή της κατάληψης. Ο ένας είναι η παρατεταμένη ταλαιπωρία των δημοτών που όπως είπε πρέπει να τερματιστεί, και ο έτερος, η διαπίστωση ότι δημιουργούνται συνθήκες εκδήλωσης κρουσμάτων κοινωνικού αυτοματισμού και αυτοδικίας πολιτών κατά των καταληψιών.

Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Πετρίδης, αναφέρθηκε κατ΄αρχήν στην ομαλή επικοινωνία που είχε με τους καταληψίες.

Βασικό μέλημα του Δημάρχου, όπως με έμφαση ο ίδιος τόνισε, ήταν το να μη μετατραπεί το πρόβλημα που έχουν οι καταληψίες με το Κράτος, σε πρόβλημα με τον τοπικό Δήμο και τους δημότες.

Την ίδια ώρα, η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας σε τοποθέτηση του Δημάρχου όταν ο «Σπάρτακος» έθεσε το ερώτημα τι θα πράξει το δημοτικό συμβούλιο στην περίπτωση που το δημαρχείο καταληφθεί από Χρυσαυγίτες, και απάντησε ότι θα τους απωθήσει ο ίδιος: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία» (Ισοκράτης). Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που διεξήχθη με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάληψη του Δημαρχείου της πόλης από ομάδα καταληψιών του γνωστού – άγνωστου χώρου, η φασίζουσα νοοτροπία των τοπικών αρχόντων ξεδιπλώθηκε ξεκάθαρα. Σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου που απευθύνεται προς το σύνολο και ερωτά «πως θα αντιδράσει το δημοτικό συμβούλιο σε περίπτωση κατάληψης του Δημαρχιακού Μεγάρου από ομάδα Χρυσαυγιτών, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, με περίσσιο θάρρος, απαντάει πως «μόνος μου και με χρήση βίας θα τους απωθήσω». Μετά από αυτήν την τοποθέτηση δημοσίως του Άρχοντα της πόλης, οι δημότες μπορούν να αισθάνονται σίγουροι μιας και ο Δήμος βρίσκεται σε “δυνατά” χέρια! Ερωτάτε ο κύριος Δήμαρχος:
– Εφόσον είστε διατεθειμένος εκπροσώπους ενός πολιτικού κόμματος να τους αποτρέψετε βίαια (κατά τη δήλωσή σας) να ασκήσουν το δικαίωμα το οποίο σε “κάποιους” επιτρέψατε, θεωρείτε πως διαπνέεστε από δημοκρατικές αρχές για τις οποίες και σας τίμησε ο λαός του δήμου με την επανεκλογή σας;
– Οι “καταληψίες”, πέραν του πνεύματος αλληλεγγύης προς έναν ένοπλο ληστή του κοινού ποινικού δικαίου, μήπως εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς τους οποίους οι “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις” έσπευσαν να “αγκαλιάσουν” με μοναδικό σκοπό την πολιτικάντικη καπηλεία;
– Είστε αλληλέγγυος με “κάποιους” αγανακτισμένους καταληψίες δίνοντας τους το δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά σε νόμιμο πολιτικό χώρο ο οποίος εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο εκφράζοντας ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού, θα στερήσετε το δικαίωμα αυτό; Άρα κατά την άποψή σας υπάρχει καλή και κακή κατάληψη, αναλόγως τον πολιτικό χώρο που προέρχεται αυτή;
– Μήπως τελικά εκτός από κατάληψη, οι “γνωστοί-άγνωστοι” οι οποίοι χρησιμοποίησαν το υπό κατάληψη Δημαρχείο τη βραδιά της 6ης Δεκεμβρίου, εκδήλωσαν την οργή τους σε τζαμαρίες και τραπεζικά καταστήματα της Κομοτηνής, κατάφεραν να αποδείξουν με τις πράξεις τους πως ο Ισοκράτης είχε απόλυτο δίκιο;
Κύριε Δήμαρχε, προφανώς μια ομάδα πλανεμένων νεαρών κατάφεραν να σας παρασύρουν ώστε να σπείρετε ανέμους γνωρίζοντας πολύ καλά τι θα θερίσετε στο μέλλον.

Παραθέτουμε και το σχετικό link για να ακουστεί το “δημοκρατικό πνεύμα” από το οποίο διαπνέεται ο δημοτικός άρχων του Δήμου Κομοτηναίων: https://www.youtube.com/watch?v=ET4LNRqKNQ4&feature=youtu.be”.

Στο μεταξύ οι καταληψίες συνεχίζουν να παραμένουν στο δημαρχείο, και μάλιστα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση αύριο στις 5 μ.μ. και πορεία. «Ένα παιδί 20 χρονών πεθαίνει…Ο Νίκος Ρωμανός κορυφώνει τον αγώνα του με απεργία δίψας. Λίγο πριν το ραντεβού του Νίκου με τον θάνατο, καλούμε κάθε προοδευτική δύναμη της Κομοτηνής, σε συγκέντρωση στο κατειλημμένο δημαρχείο, απ’ όπου θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις. ΝΙΚΟ ΓΕΡΑ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», αναφέρουν στο σχετικό τους μήνυμα.