Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης.

Τη σύσταση ομάδας εργασίας, με πυρήνα την επιτροπή ανάπτυξης, και με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων και των εργατικών κέντρων, προκειμένου να εκπονηθεί συγκεκριμένο πλέγμα ενεργειών για την ανακοπή της μετανάστευσης σε βαλκανικές χώρες επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και την επαναπροσέλκυση εντός των συνόρων όσων έχουν ήδη…ξενιτευτεί, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

20140926_181729

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος θέτει επί τάπητος τα ζητούμενα της φθηνής ενέργειας και της χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι τάσσεται κατά του μοντέλου των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Επισημαίνοντας, δε, το μείζον και το επείγον του θέματος, προσδιόρισε την ενεργοποίηση της ομάδας εργασίας εντός του Οκτωβρίου.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, αλλά και για τη σύσσωμη σχεδόν θετική ανταπόκριση των παρατάξεων, εξέφρασε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Στέλιος Μωραΐτης.

Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας, αναμένεται να τεθούν προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο εντός τριών μηνών, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του οργάνου, κ. Κώστας Αντωνιάδης, κάνοντας λόγο και για την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης και της συνδρομής της κεντρικής διοίκησης.

«Στόχος μας η διαμόρφωση μιας βιώσιμης πρότασης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέψουν, η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στον τόπο μας», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μολονότι δεν διαφώνησε με την ενέργεια, ο περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδας μας» κ. Τέρενς Κουίκ, εντούτοις εκτίμησε ότι δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, διότι όπως υπενθύμισε, «τα μνημόνια δεν επιτρέπουν μείωση φόρων». Και προτάσσοντας την ανάγκη καταβολής της επιδότησης του 12% του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και την παύση των κατασχετηρίων του ΟΑΕΕ, τόνισε ότι η παράταξή του δεν θα δεχθεί ειδικό φορολογικό καθεστώς με αμοιβές και όρους εργασίας «τύπου Πακιστάν».

Τις κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, κατηγόρησε ως υπεύθυνες για την αποψίλωση των επιχειρήσεων της περιοχής, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής» κ. Χρήστος Κιτσόπουλος, επισημαίνοντας και την «απουσία ελέγχων» για τα «μαύρα» και φθηνά μεροκάματα εργατών από γειτονικές χώρες που απασχολούνται σε περιστασιακές εργασίες.

Στην ομάδα εργασίας δεν θα συμμετάσχει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «προοίμιο της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για ΕΟΖ στη Θράκη», που σημαίνει «καθεστώς μεσαίων για τους εργαζομένους και φορολογικού παραδείσου για το κεφάλαιο». Ο κ. Τρέλλης αντιπρότεινε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και του πρωτογενή τομέα.

Την άποψη της διεκδίκησης, όχι μόνο της επιστροφής των ξενιτεμένων επιχειρήσεων, αλλά και της εγκατάστασης νέων στην περιοχή, εξέφρασε η περιφερειακή σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγύης», κ. Κατερίνα Γεροστεργίου.