20140729_111033Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η μεγαλύτερη ιχθυοπαραγωγική λίμνη της χώρας, η Βιστωνίδα, είναι υγιής, και τα αλιεύματά της απολύτως ασφαλή, παρείχαν ο Εκτελεστικός Δ/ντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Κώστας Κατσιμίγας, και η Κτηνίατρος-Ιχθυοπαθολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών κ. Άννα-Μαρία Κάλφα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Κομοτηνή.

Μετά το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στα νερά της λίμνης τις προηγούμενες μέρες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας προέβησαν σε σειρά ενεργειών και ερευνών, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο προαναφερθέν συμπέρασμα.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μαζική θανάτωση των ψαριών, ευθύνεται η ανάπτυξη σε μεγαλύτερη του φυσιολογικού πυκνότητα φυτοπλαγκτού κυανοφυκίου, που επέφερε κατάσταση ασφυξίας αλλά και αύξηση του pH. Ταυτόχρονα, η μειωμένη ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου, προκάλεσε τη νέκρωση του φυτοπλαγκτού, η αποσύνθεση ωστόσο του οποίου απορρόφησε ακόμη περισσότερο από το ήδη λιγοστό οξυγόνο του νερού. Παράλληλα, κανενός είδους τοξίνη δεν βρέθηκε, με τα ψάρια σύμφωνα με τους ειδικούς να βρίσκονται σε “άριστη οργανοληπτική κατάσταση”.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, η λίμνη είναι ζωντανή και τα αλιεύματά της εξαιρετικής ποιότητας, και ως απτή απόδειξη, ανέφερε τις εξαγωγές ψαριών και οστράκων σε Γαλλία και Ιταλία.

Καταστάσεις έλλειψης οξυγόνου δημιουργούνται λόγω του μειούμενου βάθος της λίμνης εξ αιτίας της διοχέτευσης των αυξημένων από τις πολλές βροχοπτώσεις υδάτων των ποταμιών, αλλά και των φερτών υλικών. Και όπως με βεβαιότητα προέβλεψε η κ. Κάλφα, ανάλογα φαινόμενα θα επαναληφθούν στο μέλλον αν δεν γίνουν εμβαθύνεις του πυθμένα.

Τόσο ο κ. Κατσιμίγας όσο και η κ. Κάλφα, υπογράμμισαν την απουσία παρεμβάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και συμπεριφοράς της λίμνης, εν αντιθέσει με άλλες λίμνες της χώρας, επισημαίνοντας οτι τα τελευταία τέτοια έργα στη Βιστωνίδα είχαν γίνει τη δεκαετία του ’60. Κοινός τόπος εν κατακλείδι, αποτέλεσε η διαπίστωση οτι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προστασία, τη διάσωση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της λίμνης.

Στο ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η ενδεδειγμένη διαχείριση της βιωσιμότητας της λίμνης, ο κ. Κατσιμίγας και η κ. Κάλφα, στηλίτευσαν αφενός το αλαλούμ που παρατηρείται αναφορικά με τις αρμοδιότητες φορέων και υπηρεσιών, και αφετέρου τα προσκόμματα που εμφανίζονται από οικολογικές οργανώσεις.

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας “Ο Άγιος Νικόλαος” κ. Στέλιος Μπαλάσης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής Ροδόπης κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Υγείας ΑΜ-Θ κ. Λουκάς Γεωργίου.