Η αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων - Υπεύθυνη εργασιών συντήρησης αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας, κ. Χρύσα Καραδήμα.
Η αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων – Υπεύθυνη εργασιών συντήρησης αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας, κ. Χρύσα Καραδήμα.
Στις 9 μ.μ., σε συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ο Δήμος Αβδελιώδης και η Όλια Λαζαρίδουπαρουσιάζουν το γραμμένο το 1826 έργο του Διονυσίου Σολωμού σε θεατρική προσαρμογή του πρώτου, όπου ο αρχετυπικός σκηνικός χώρος διαθέτει δυο ψηλά αγάλματα του εικαστικού Αριστείδη Πατσόγλου, που συμβολίζουν το φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό. Η κεντρική ηρωίδα είναι μια γυναίκα δαιμονική, με μορφή απαίσια και γέλιο φοβερό, που καταριέται τις πεινασμένες Μεσολογγίτισσες που έχουν καταφύγει στη Ζάκυνθο. Ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι, διαλαλώντας πως το κακό εδώ δεν είναι οι Τούρκοι, δηλαδή ο προφανής εχθρός, αλλά το κακό είναι ανάμεσά μας, είναι μέσα μας. Δανείζεται λοιπόν το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου, που έζησε ως ιερομόναχος μέχρι τα 172 του χρόνια σε μοναστήρι της Κέρκυρας, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό, χωρίς να το φοβάται.

Ο Δήμος Αβδελιώδης εξηγεί πως ο εθνικός μας ποιητής «όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια γυναίκα τόσο δύσμορφη, που δεν θύμιζε άνθρωπο, η οποία έβριζε τις Μεσολογγίτισσες που ζήταγαν φαγητό για τους πολιορκημένους, όσο κι αν τρόμαξε με τη βία του Κακού, ένιωσε την ανάγκη να το ανιχνεύσει».

Περιγράφει με απροκάλυπτη απέχθεια τον χαρακτήρα της «Γυναίκας της Ζάκυθος», και στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις Μεσολογγίτισσες. Μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και για το αβυσσαλέο μίσος της για την Επανάσταση._Η_ΓΥΝΑΙΚΑ_ΤΗΣ_ΖΑΚΥΘΟΣ-e1406583564221

Η αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη των εργασιών συντήρησης του θεάτρου κ.Χρύσα Καραδήμα, μίλησε για την παράσταση.

Οι συντελεστές της παράστασης:

– Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία – Σκηνικός χώρος – Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης.

– Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, και οι Δήμητρα Κωτίδου, Δανάη Ρούσσου.

– Εικαστική παρέμβαση – Ενδύματα – Αγάλματα: Aριστείδης Πατσόγλου.

– Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης.

– Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας.

– Μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης / πιάνο, Γιάννης Αβδελιώδης / μαντολίνο – μεταλλόφωνο, Γιάννης Βιλιώτης / μαντολίνο – προγραμματισμός μουσικών εφέ, Μυρτώ Γουζίου / βιολοντσέλο, Πάνος Δημητρακόπουλος / κανονάκι, Γιάννης Πλαγιανάκος / κοντραμπάσο – δοξάρι, Παναγιώτης Ράπτης /  σαξόφωνο – σοπράνο.

Προπώληση Εισιτηρίων:

– Στο κατάστημα Public Κομοτηνής, Αγίου Γεωργίου 4.

– Στην είσοδο του θεάτρου.

Πρόσβαση (από τη διασταύρωση του δρόμου προς Άγιο Χαράλαμπο) – 1.600 μ.: Με τα πόδια ή με λεωφορεία (προσφορά του ΚΤΕΛ Ροδόπης) ή με Ι.Χ. (περιορισμένες θέσεις στάθμευσης).

Προστασία μνημείου:

Για την προστασία του μνημείου και της παράστασης, δεν επιτρέπονται: η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης, η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι ετών, κάπνισμα – σνακς – ποτό, τα ψηλά τακούνια, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση.

Θερμά επίσης παρακαλούνται οι θεατές να χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων – οι βλάβες που προκαλούνται από τυχόν σκουπίδια στις επιφάνειες του μνημείου είναι ανεπανόρθωτες.

Τιμή Εισιτηρίου: 15 €

Πληροφορίες: 25310 22411

Η κ. Καραδήμα επί τη ευκαιρία επισήμανε την αναγκαιότητα να ενταχθεί το θέατρο υπό τη σκέπη κάποιου φορέα για την αρτιότερη ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Οι εργασίες συντήρησης, στερέωσης και διαμόρφωσης του χώρου προχωρούν κανονικά, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάδειξη της ελληνιστικής φάσης του μνημείου. Επιπλέον, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να γίνουν και οι εργασίες μόνιμων υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού.