ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-ΣΥΜΒΟΛΩΝ

Για δεύτερη φορά (μετά τον περασμένο Αύγουστο), το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη εξειδικευμένου νομικού γραφείου (συγκεκριμένα του «Κ. Ρέμελης και Συνεργάτες», του πρώην Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Κων/νου Ρέμελη), για το κώλυμα του έργου αποκατάστασης του δρόμου Κομοτηνής-Συμβόλων.

Σε ότι αφορά τη λήψη εκ νέου της ίδιας απόφασης, αυτή οφείλεται στην άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να δεχθεί την προηγούμενη απόφαση ως κατεπείγουσα, και με δεδομένη την αλλαγή της σύνθεσης του Σώματος μετά τις εκλογές…

Σε ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή την ουσία του ζητήματος, έχει ως εξής: το έργο (χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ), που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 και διακόπηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν με ομόφωνη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου κηρύχθηκε έκπτωτη από τον Δήμο η ανάδοχος εταιρεία «Άλφα Διεθνής Κατασκευαστική», είναι ολοκληρωμένο σχεδόν στο σύνολό του (93%), και για την αποπεράτωσή του υπολείπονται περίπου διακόσια μέτρα στην προέκταση της οδού Αγίας Βαρβάρας, από το ύψος της Μεγάλου Αλεξάνδρου έως εκείνο της Ολύμπου. Ωστόσο, η αντιδικία μεταξύ Δήμου και εργολήπτριας εταιρείας, που εκκρεμοδικεί στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς δεν έχει ακόμη οριστεί δικάσιμος, καθιστά την ολοκλήρωσή του λιμνάζουσα.

Τούτων δοθέντων, και λόγω της διχογνωμίας ανάμεσα στη νομική υπηρεσία του Δήμου και στον ειδικό (νομικό) συνεργάτη του Δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει την αναζήτηση μιας τρίτης άποψης, από εξωτερικό, εξειδικευμένο στο διοικητικό δίκαιο νομικό γραφείο, με προσδιορισμένη αμοιβή 5.000 ευρώ.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς τη διαφωνία της κατέθεσε η παράταξη της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», η επικεφαλής της οποίας κ. Ελένη Λαφτσή, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να εμπιστευθεί τη θέση της δημοτικής νομικής υπηρεσίας, και εκτίμησε ότι η ανάθεση σε εξωτερικό νομικό γραφείο, «ενισχύει την καχυποψία των πολιτών».

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, στάθηκε στη σύμφωνη γνώμη του συνόλου σχεδόν των μελών του οργάνου, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος καταφεύγει σε εξωτερική νομική γνωμάτευση, και τόνισε πως η ενέργεια υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν στη διάθεσή τους την πληρέστερη δυνατή, νομική ερμηνεία των πραγμάτων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του «Σπάρτακου» κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, χαρακτήρισε τον δρόμο «καταραμένο» και εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί μια λύση…