(videos)Στη δικαιοσύνη καθηγητές και γονείς για τις χαμένες διδακτικές ώρες

20141121_130147[1]

20141121_130147[1]Η απώλεια 700 διδακτικών ωρών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως απόρροια της έλλειψης καθηγητών στη Ροδόπη, τρεις μήνες από την εκκίνηση του σχολικού έτους, οδήγησαν την τοπική ΕΛΜΕ μαζί και συλλόγους γονέων, σε προσφυγή  στην τοπική εισαγγελική αρχή, ώστε να καταγγείλουν και να γνωστοποιήσουν την αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των μαθητών. Το κείμενο της καταγγελίας συνυπέγραψαν εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων του Μουσικού Γυμνασίου- Λυκείου, το Γυμνασίου Ν. Καλλίστης, και του Ειδικού Σχολείου των Υφαντών.

Την απόφαση να προσφύγει στην τοπική εισαγγελική αρχή, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, «για τον διαιωνιζόμενο εμπαιγμό ως προς την κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες του Νομού», έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης  Ροδόπης. Ανάλογη πρωτοβουλία είχε ληφθεί εκ μέρους της ΕΛΜΕ και τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε ο αριθμός των διδακτικών κενών έφτανε τις 1000 ώρες. Τη φετινή χρονιά ωστόσο και παρά το γεγονός ότι τα κενά στα γυμνάσια και λύκεια είναι λιγότερα, εκδηλώνεται η ανησυχία ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των καθηγητών Νεκτάριο Δαπέργολα, περί τις 400 χαμένες ώρες μαθήματος μετρά μόνο το Μουσικό Σχολείο ενώ οι υπόλοιπες 260 αφορούν τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ελλείψεις αφορούν σε καθηγητές Μουσικής Παιδείας στο Μουσικό ενώ δεν έχουν καλυφθεί  4 θέσεις μαθηματικών, 4 θέσεις βιολόγων,φυσικών,χημικών, ώρες φιλολόγων κι άλλες ειδικότητες. Όπως σημείωσε ο κ. Δαπέργολας, βάση  οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας, τα κενά στην εκπαίδευση θα πρέπει να καλυφθούν “εκ των ενόντων”, με συνέπεια είτε να μειώνονται διδακτικές ώρες είτε να επιφορτίζονται οι καθηγητές με επιπλέον υπερωριακή απασχόληση.

Στα διδακτικά κενά που εντοπίζονται στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής αναφέρθηκε ο Νικ.Εφετζής, μέλος του συλλόγου γονέων του σχολείου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, σημειώνοντας οτι σε εβδομαδιαία βάση φτάνουν τις 450 ώρες.Ανάλογες οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα μαθήματα, ταμπουρά, πιάνου, στη βυζαντινή μουσική καθώς επίσης  σε άλλες ειδικότητες μουσικής παιδείας.

Η καταγγελία που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης:

«Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ,

Έχει ήδη διανυθεί διάστημα περίπου δυόμιση μηνών από την έναρξη του σχολικού έτους 2014 – 2015 και στην ακριτική περιοχή της Ροδόπης υπάρχουν εκατοντάδες «χαμένες» διδακτικές ώρες μαθημάτων ( σήμερα 407 ώρες Μουσικής και 254 ώρες μαθημάτων γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης) στην  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ένεκα των ελλείψεων καθηγητών για να πληρώσουν αυτές. Παρ’ όλες τις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες τόσο των καθηγητών, μέσω του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου (Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης), όσο και μελών των Συλλόγων Γονέων ορισμένων σχολείων προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, δεν κατέστη δυνατόν να θεραπευτεί το κεφαλαιώδους σημασίας αυτό ζήτημα της Εκπαίδευσης, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Επικράτειας. Κατόπιν τούτων παρακαλούμε και αιτούμεθα, όπως άμεσα επιληφθείτε του ζητήματος αυτού, αναζητώντας ταυτόχρονα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (π.χ. άρθρο 259 Π.Κ.), τόσο σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο τέλος και σε επίπεδο της αρμόδιας Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Παρόμοιο ζήτημα ηγέρθη πέρυσι και στην περιοχή μας, αλλά και σε μια άλλη ευαίσθητη και ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, αυτή του ν. Δωδεκανήσου, οπότε και έπειτα από την σχετική επέμβαση του εκεί προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου με παραγγελία σε Πταισματοδίκη για άμεση προκαταρκτική εξέταση, κατά την οποία εκκλήθη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Δωδεκανήσου, αυτό τακτοποιήθηκε με την σχεδόν άμεση τοποθέτηση στα σχολεία δεκάδων αναπληρωτών καθηγητών»

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood