• Πρώτο υπουργικό συμβούλιο: Φάκελοι σε όλα τα μέλη με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό για τους τομείς ευθύνης τους – Ο κάθε φάκελος περιλαμβάνει τους στόχους του κάθε υπουργείου.
 • “Αντίπαλοί μας οι δυσκολίες” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός – Περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του – Ασφάλεια στο σπίτι και στη χώρα – Τελείωσε η λογική της ακραίας πόλωσης.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα. Αλλάζουμε το μοντέλο διακυβέρνησης», τόνισε, και παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν “τους στόχους ψηλά και το κεφάλι χαμηλά”.

Επίσης, πρόσθεσε: “Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα. Από σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι, η δουλειά έχει ξεκινήσει όπως έχετε διαπιστώσει. Τα επόμενα υπουργικά θα γίνονται στο Μαξίμου. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται μόνο σε επίπεδα υπουργών καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι πλέον καθορισμένες. Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο: αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης με στόχο την παραγωγή ορατού αποτελέσματος και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή με διαγράμματα στόχους και συνεχή αξιολόγηση. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Τασούλα ως πρόεδρό της. Το τριήμερο 20-22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο που ήταν η αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, τελείωσε η λογική της ακραίας πόλωσης. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειριστήκατε τις παραδόσεις παραλαβές, θα υψώσουμε γέφυρες και δεν θα σηκώσουμε τοίχους».

d41ec31c proto ipourgiko mitsotaki 2Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα έχει ως πυξίδα τον σεβασμό στην απόλυτη ιεραρχία των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Επέμεινε δε σε τρία σημεία:

1. “Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ, ομαδικά με ενιαίο λόγο. Μειώνουμε κατά 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες. Αναβαθμίζουμε την πολιτική στα μάτια του πολίτη”.

2. “Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε τον τρόπο που υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση αλλά παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Η ψήφιση ενός νόμου αποτελεί το πρώτο στάδιο. Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση για να αφήσει αποτύπωμα. Είναι το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ, μια μέθοδος που παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων”.

3. “Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε με βάση όσα εκπέμπουμε. Αποτελούμε άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους από αυτό που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια”.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του ως εξής:

“1. Ανάπτυξη.

2. Αξία στη δημόσια περιουσία.

3. Ασφάλεια στο σπίτι, στη χώρα, και πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ.

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο.

5. Εκπαίδευση. «Θα επισκεφτώ την Πέμπτη το υπ. Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπαιδευτικοί.

6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες.

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους εργαζόμενων επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την επικράτεια μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή των εργασιακών δεδομένων.

8. Αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος.

9. Προστασία περιβάλλοντος.

10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος.

11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά και ενημέρωσης με διαφορετική αισθητική.

12. Μια ισχυρή Ελλάδα”.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στα 51 μέλη της κυβέρνησής του:

«Καλούμαστε να κυβερνήσουμε με ωριμότητα και μακάρι να το δούμε αυτό από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Αντίπαλοί μας μόνο οι δυσκολίες. Να αγαπήσουμε το καθήκον μας γιατί αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε και να δείξουμε ότι δεν θα γίνουμε μια κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες. Να κάνουμε πράξη ότι οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Να μπορούμε πάντα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια».

ccbe9a6a proto ipourgiko mitsotaki 3Έναν εξατομικευμένο φάκελο με τις προτεραιότητες για κάθε υπουργείο, έλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο φάκελος που παρέλαβε κάθε υπουργός περιλαμβάνει τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό για τον αντίστοιχο τομέα ευθύνης του, με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον φάκελο περιλαμβάνεται επίσης  το πρόγραμμα δράσης μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και ένα έντυπο για προτάσεις και σκέψεις εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων. «Η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορετικότητα, εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στο ίδιο τραπέζι», σημείωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς γιατί αποδεικνύουν «ότι πάνω από τις επαγγελματικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα».

Το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το στίγμα της νέας κυβέρνησης δόθηκε με έγγραφο που διανεμήθηκε με τίτλο «Επόμενη ημέρα: Υποστήριξη και Παρακολούθηση Κυβερνητικού Έργου», στο οποίο περιγράφονται οι βασικές αρχές και η φιλοσοφία διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η λειτουργία υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και τα βασικά μεγέθη του κυβερνητικού προγράμματος. Μεταξύ άλλων αναφέρονται οι κανόνες λειτουργίας του επιτελικού σχήματος διακυβέρνησης, οι προτεραιότητες για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, και ο σκοπός της προεδρίας της κυβέρνησης. Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προσχώρησε σε παρουσίαση με προβολή pdf.

Σύσταση Προεδρίας της κυβέρνησης που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο

Κομβικό ρόλο στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα έχει η Προεδρία της κυβέρνησης που θα συσταθεί, με δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «ΜΑΖΙ». Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, η Προεδρία της κυβέρνησης στόχο έχει τον συντονισμό και την υποστήριξη του έργου των υπουργείων, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Παράλληλα θα δημιουργηθεί Μηχανισμός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

ec21db5f proto ipourgiko mitsotaki 1Οι βασικές αρχές του μοντέλου διακυβέρνησης

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης δίνει έμφαση στη συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στα υπουργεία και τους γενικούς γραμματείς, αλλά και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, τόσο ως προς τους στόχους και τα αποτελέσματα, όσο και ως προς τα απτά αποτελέσματα που θα έχει το έργο στην κοινωνία. Με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Γεραπετρίτης, η φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης προσδιορίζεται από τις εξής βασικές αρχές:

 • Συνεχής επικοινωνία µε τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος µέσω ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.
 • Αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
 • Χρήση δεικτών αποτελεσµατικότητας και απτών αποτελεσµάτων στην κοινωνία και την οικονοµία µέσω διεθνών µοντέλων.
 • Επικοινωνία του έργου της κυβέρνησης και απόλυτη διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πλάνου υλοποίησής του.

Το επιτελικό σχήμα διακυβέρνησης θα υπακούει στους εξής κανόνες:

 • Κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.
 • Νοµοθετικός και κανονιστικός προγραμματισμός έτους καθώς και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων.
 • Ετήσια απολογιστική έκθεση νοµοθετικής παραγωγής.
 • Σύνταξη νοµοσχεδίων, κατόπιν εισήγησης αρµόδιων υπουργείων, στη Γ.Γ. Νοµοθετικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.
 • Εκ των υστέρων ανάλυση επίπτωσης πολιτικών µετά την εφαρµογή τους.
 • «Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων».

Καθιερώνονται ασυμβίβαστα για υπουργούς και συγγενείς τους

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η «Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων» η οποία προβλέπει:

 • Τον δραστικό περιορισμό στον αριθμό μετακλητών υπαλλήλων/συμβούλων
 • Την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς.
 • Την απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας για όλο το κυβερνητικό σχήµα, συμπεριλαμβανομένων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.
 • Την απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης µε το Δημόσιο για όλο το κυβερνητικό σχήμα, συμπεριλαμβανομένων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, καθώς και για τους συζύγους και τα προστατευόμενα τέκνα τους.

Η δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης 

Συγκροτείται η Προεδρία της Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό:

– Την υποστήριξη του έργου των υπουργείων.
– Τον συντονισµό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
– Την υποστήριξη στο νοµοπαρασκευαστικό έργο.
– Τον συντονισµό των υπουργείων που οµαδοποιείται σε οµοιογενείς δράσεις.

Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Συντονισµού Κυβερνητικού Έργου, που επικοινωνεί με τις Γ.Γ. Συντονισµού Εσωτερικών Πολιτικών, Γ.Γ. Συντονισµού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Γ.Γ. Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Τα ομοειδή υπουργεία είναι: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άµυνας, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Υγείας.

Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα υπουργεία: Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Τουρισµού-Πολιτισµού και Αθλητισµού, Υποδοµών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιτελική δοµή Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης «ΜΑΖΙ» περιλαμβάνει: Α’ Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Β’ Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Γραφείο Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Διεύθυνση Αναλύσεων και Διαβούλευσης

Δημιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του.

Κύρια δομικά στοιχεία του είναι:

– Αναλυτικό πρόγραμμα µε σαφείς στόχους, δράσεις και έργα.
– Κεντρική δοµή υποστήριξης, παρακολούθησης και συντονισµού υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης.
– Σύνδεσµος της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανά υπουργείο για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.
– Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστηµα Παρακολούθησης (ΜΑΖΙ).
– Διαδικασία επικαιροποίησης σε ετήσια βάση από κάθε υπουργείο (το τελευταίο τρίµηνο κάθε έτους).
– Το Πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ»

Το ΜΑΖΙ αποτελεί το νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστηµα για τον συντονισµό του κυβερνητικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα/ενέργειες που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις. Προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς και ελέγχει τον προγραμματισμό κάθε δράσης µε βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράμματος και υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράμματος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της τετραετίας.