Παρουσία χιλιάδων πιστών από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, την Ουκρανία και άλλα μέρη του κόσμου, πραγματοποιήθηκε φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Κεράτειο κόλπο στο Φανάρι.

Την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο υφυπουργός εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αφού νωρίτερα έγινε η απονομή του τόμου της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μια συμβολική κίνηση μαζί με τον κ. Ποροσένκο απελευθέρωσαν από ένα λευκό περιστέρι μετά τον καθαγιασμό.

Τον σταυρό από τα παγωμένα νερά του Κεράτειου κόλπου, μεταξύ των δεκάδων τολμηρών που βούτηξαν, έβγαλε ο Θεσσαλονικιός Μιχαήλ Βοσνακίδης.

Μετά τον καθαγιασμό των υδάτων ο κ. Μπόλαρης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο πατριαρχικό γραφείο.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόλαρης σημείωσε: “Ο άνθρωπος έχει πάντοτε εναγώνια υπαρξιακή αναζήτηση και σε αυτή χρειάζεται Φωτισμό. Τα Θεοφάνεια είναι μία μέρα όπου αυτή η αναζήτηση συναντά την επιφάνεια του Θεού και αυτή τη γιορτή ο ελληνικός λαός την ονόμασε Φώτα, την ονόμασε Φωτισμό. Την χαίρεται, την πανηγυρίζει, όπου υπάρχει ελληνισμός, όπου υπάρχουν ορθόδοξοι. Είμαστε εδώ λοιπόν εκπροσωπώντας την ελληνική Πολιτεία, τον ελληνικό λαό, στην Κωνσταντινούπολη, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενός θεσμού τον οποίον τον τιμά ο Ορθόδοξος κόσμος και έχει ιδιαίτερο σεβασμό για τον Σεπτό Προκαθήμενό του. Σήμερα ήταν εδώ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο καινούργιος Μητροπολίτης Κιέβου. Έχω να πω πως η Εκκλησία είναι ένας Θεανθρώπινος θεσμός ο οποίος έχει τους δικούς του κανόνες λειτουργίας. Αυτούς τους κανόνες οι πιστοί, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τους σέβονται και τους τηρούν. Σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάθε Εκκλησίας, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανέναν λόγο να παρέμβει. Είμαστε λοιπόν εδώ στα Θεοφάνεια, παραστήκαμε στην επίδοση του τόμου η οποία είναι μία εκκλησιαστική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τη Μητρόπολη του Κιέβου”.

πηγές: thetoc.gr, ert3,