Advertisement

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, πραγματοποίησαν σήμερα κτηνοτρόφοι.

«Κλείνουν τα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή πουλιούνται στα σφαγεία πρόβατα με 80 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα δεν είναι των κτηνοτρόφων, είναι του τόπου. Χάνονται τα εθνικά αποθέματα. Αύριο θα αρχίσουν αν κλείνουν τα μαγαζιά, και λυπάμαι για την απουσία των επιμελητηρίων. Το πρόβλημα στη Θράκη μεγαλώνει», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ροδόπης Θανάσης Κοσουτζής, καλώντας τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να έρθει στην περιοχή, αλλά και καταθέτοντας την έντονη δυσφορία του για τη μη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση των συναδέλφων του.

Οξεία κριτική προς την κυβέρνηση, προς τον τέως υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, άσκησε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, επισημαίνοντας συγχρόνως και τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης σε θέματα έλλειψης υποδομών του κλάδου, αλλά και στηλιτεύοντας τη μη πολυάριθμη συμμετοχή κτηνοτρόφων στη συγκέντρωση. Καταλήγοντας ανέγνωσε το υπόμνημα των αιτημάτων των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ καθώς και το Ψήφισμά τους.

«Είναι απαράδεκτο να δίνουμε το πρόβειο γάλα με 70 λεπτά. Όλοι μας δουλεύουν», τόνισε ο τέως πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης Μαργαρίτης Θεολόγου, καλώντας τους συναδέλφους του σε αγώνα.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων εκπροσώπων των κτηνοτρόφων.

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων τάχθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος.

Το ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ και το ΨΗΦΙΣΜΑ των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πολιτική διάλυσης που εφαρμόζεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την ελληνική πολιτεία και να χτυπηθούν τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή μας. Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ξεκινήσατε με την άδικη διανομή της ΚΑΠ το 2015, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου. Μας κοροϊδεύουν όλους μας κυνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα, και εσείς μέχρι σήμερα τους χαϊδεύετε. Δεν αρκεί να διατυμπανίζετε, ότι δεν εξαρτιέστε από οργανωμένα συμφέροντα, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια. Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σε αντίθεση με απατεώνες μεγαλοοφειλέτες, για εμάς βρήκατε τον εύκολο τρόπο! Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και συγχρόνως δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας. Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε. Με όση δύναμη μας έχει απομείνει και μέχρι να αλλάξετε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζετε, εμείς θα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζουμε με δυνατή φωνή, σε όσους χαρτογιακάδες αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

 • Άμεση εφαρμογή μέτρων για την κτηνοτροφία.
 • Πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της ελληνικής παραγωγής.
 • Εφαρμογή της εξόφλησης της παραγωγής εντός 60 ημερών.
 • Εφαρμογή ενίσχυσης μέσω deminimis λόγω των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα. Δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να είναι και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι.
 • Εφαρμογή του ακατάσχετου των ενισχύσεων.
 • Εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού των 15.000€ κατά έτος προσαρμοσμένο στον πρωτογενή τομέα.
 • Ένταξη των μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία στο εργόσημο και όχι στο ΙΚΑ.
 • Άμεση ακύρωση της μείωσης της αποζημίωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις ζωονόσους και επαναφορά της στα προηγούμενα επίπεδα.
 • Ενεργοποίηση της περιφέρειας και των δήμων της ΑΜΘ για κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής για την κτηνοτροφία.
 • Προσοχή στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την περιφέρεια μέσω των οποίων οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά τρεις φορές, ώστε να επέλθει ισορροπία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
 • Προσοχή στην κύρωση των δασικών χαρτών και στα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων.
 • Ενίσχυση μέσω deminimis για τρίτη χρονιά των 85 κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.
 • Απαράδεκτη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μην εντάξει τις πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα όπως έγινε για τη Θράκη, δημιουργώντας μια περιφέρεια δύο ταχυτήτων .

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ

Advertisement