(VIDEO+PHOTOS) Με οικονομικό “κραχ” κινδυνεύει το Γηροκομείο Κομοτηνής 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του

Η διοίκηση του ιδρύματος έχει ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στην τοπική κοινωνία για αναθέρμανση της συμπαράστασής της.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INKOMOTINI.NEWS

Ξεπερνά τις 200.000 € το οικονομικό άνοιγμα του Γηροκομείου Κομοτηνής. Τα τροφεία που καταβάλλουν οι 37 τρόφιμοί του ανέρχονται σε 18.000 € περίπου τον μήνα (486 € περίπου ο καθένας), την ώρα που το κόστος περίθαλψής τους αγγίζει τις 33.300 € περίπου ανά μήνα (δηλαδή 900 € περίπου κατ’ άτομο). Την ίδια ώρα, μπορεί το ανακαινισμένο κτίριο να έχει αναβαθμίσει τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της μονάδας, όμως οι μεγαλύτεροι χώροι του απαιτούν και υψηλότερο κόστος θέρμανσης το οποίο φτάνει τις 4.000 € μηνιαίως. Επιπροσθέτως, τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Συλλόγου “Ορθοδοξία” υπό την οποία λειτουργεί το Γηροκομείο, δεν είναι πια προσοδοφόρα, είτε λόγω μείωσης των ενοικίων, είτε λόγω αδυναμίας των ενοικιαστών να ανταποκρίνονται εγκαίρως στο μίσθωμα, είτε και επειδή μένουν πια ανοίκιαστα. Επιπλέον, λόγω της γενικότερης κρίσης, έχουν μειωθεί τόσο οι ιδιώτες δωρητές, όσο και τα ποσά των δωρεών τους, ενώ δυσεύρετη έχει καταστεί και η εταιρική κοινωνική αλληλεγγύη, με την Alfa Beta Roto να είναι πλέον η μοναδική εταιρεία που στηρίζει το ίδρυμα, με ποσό ύψους 8.000 € ετησίως. “Μακάρι να είχαμε άλλες δέκα τέτοιες εταιρείες, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα”, υπογραμμίζει με νόημα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Γηροκομείου, πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, ο οποίος αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα κατά την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του συλλόγου και του ιδρύματος, ζήτησε και την κατανόηση των εργαζομένων – των οποίων την ευσυνειδησία εξήρε – όταν αναγκαστικά προκαλούνται δυσχέρειες στην καταβολή των μισθών τους. Συγχρόνως, η κρατική επιχορήγηση χαρακτηρίζεται ισχνή, αφού πέρυσι χαρακτηριστικά ανήλθε σε μόλις 40.000 ευρώ – “για φόρους και ΕΝΦΙΑ πληρώνουμε περισσότερα”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο π. Δημήτριος Βασιλειάδης, ο οποίος πάντως ευχαριστεί όλους όσοι – ιδιώτες και φορείς – τα προηγούμενα χρόνια έχουν στηρίξει το Γηροκομείο.

Για την αντιμετώπιση του μείζονος όπως έχει εξελιχθεί ζητήματος, η διοίκηση του Γηροκομείου αφενός έχει ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης ακινήτων, αφετέρου απευθύνει έκκληση στην τοπική κοινωνία για αναθέρμανση της συμπαράστασής της.

Άλλωστε, μετά το “Σισμανόγλειο” νοσοκομείο της πόλης, το Γηροκομείο αποτελεί την παλαιότερη μονάδα κοινωνικής φροντίδας, συμπληρώνοντας το τρέχον έτος εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Σε ότι αφορά την καθιερωμένη τελετή κοπής της Βασιλόπιτας, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων που την ευλόγησε, χαρακτήρισε το γήρας του ανθρώπου “δώρο και ευλογία του Θεού”, και εστίασε στην αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει εκλείψει από την κοινωνία στις μέρες μας. Ο Επίσκοπος συνεχάρη το προσωπικό για το υποδειγματικό του έργο και τον ζήλο με τον οποίο υπηρετεί τους τροφίμους του ιδρύματος, και ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του συλλόγου “Ορθοδοξία”, κ. Γέωργιος Ευθυμίου.

Φωτογραφία-ντοκουμέντο ιστορικής αξίας,

με τους ιδρυτές του Γηροκομείου Κομοτηνής,

εν έτει 1959, κοσμεί την είσοδο του ιδρύματος.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από την κοπή της Βασιλόπιτας

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood