Ξεκινά σήμερα το 6ο Διεθνές Κιθαριστικό Φεστιβάλ Θράκης/Κομοτηνής, με τη φετινή διοργάνωση να εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των “Ελευθερίων Κομοτηνής 2019”, η επίσημη έναρξη των οποίων γίνεται επίσης σήμερα.

Πρόκειται για το κορυφαίο κιθαριστικό Φεστιβάλ των Βαλκανίων, με ευρωπαϊκό μάλιστα χαρακτήρα αφού συμμετέχουν κιθαριστές και την Ιταλία και τη Γαλλία, και θα διαρκέσει μέχρι και 5 Μαΐου με συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και διαγωνισμούς.

Ιστορική μέρα για το Φεστιβάλ αποτελεί η παρουσία της κορυφαίας Ορχήστρας της χώρας, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Παναγιώτη Διαμαντή, την Παρασκευή 3 Μαΐου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με σολίστ τους καταξιωμένους κιθαριστές Στέλιο Γκόλγκαρη και Δημήτρη Σβυντρίδη.

Το Φεστιβάλ που αποτελεί πλέον έναν διεθνή πολιτιστικό θεσμό με ευρεία απήχηση, διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κομοτηναίο Συνθέτη και Κιθαριστή Δημήτρη Σβυντρίδη.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ιταλός Νικόλα Μοντέλα, η Βουλγάρα Στέλα Ντίνκοβα, ο Γάλλος Ερίκ Φρανσερίς, ο Βούλγαρος Κοσταντίν Ντίνκοβ, και οι Έλληνες Τάσος Δέλιος, Νίκη Ζάκα, Αντώνης Μιτζής, Κώστας Χίζαρης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Γιάννης Μαυρίδης, κ.ά.

Συνολικά στην Κομοτηνή θα βρεθούν περισσότεροι από εκατό κιθαριστές με τους συνοδούς τους.

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει απόψε με βραδιά σολίστ, στις 20:30 στο Ίδρυμα Παπανικολάου, όπου θα εμφανιστούν: ο Nicola Montela από την Ιταλία, και το “Νουέτο Πατρών”, δηλαδή ο Δημήτρης Δημακόπουλος με κιθάρα και ο Γιάννης Μαυρίδης με βιολί.

Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου καλωσόρισε για μια ακόμη χρονιά τους συντελεστές του Φεστιβάλ, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία μέσα από την η οποία “έχει καθιερωθεί και δυναμώσει μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση”, και υπογράμμισε οτι “για πρώτη φορά στην πόλη μας θα εμφανιστεί η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, γεγονός με τεράστια αξία που τιμά τον τόπο μας, τους φίλους της μουσικής και όλους τους κατοίκους της ακριτικής μας περιοχής”.

Συγκινημένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, Στέλιος Γκόλγκαρης, μεταξύ άλλων εξήρε το αγκάλιασμα της διοργάνωσης από την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου.

Για μια “σπουδαία κιθαριστική γιορτή που πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου”, έκανε λόγο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Κομοτηναίος συνθέτης Δημήτρης Σβυντρίδης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη σημασία της συμμετοχής νέων μουσικών από τα μουσικά σχολεία της ΑΜ-Θ, και στη διεθνή πλέον διάσταση της διοργάνωσης.