Με παραδοσιακή “μπάμπω”, κόκκινο κρασί, υπό τους ήχους του μουσικού σχήματος Θρακόμελο, και άφθονο κέφι, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης αναβίωσαν στην κεντρική πλατεία το έθιμο “Καμήλες και Ντιβιτζίδες” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ημερών που διοργανώνει η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας και οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα όπου τελούνταν προς τιμή του Διόνυσου· τότε οι συμμετέχοντες μεταμφιεσμένοι σατίριζαν με αυτοσχεδιασμούς κοινωνικά ζητήματα και ξεφάντωναν σε ξέφρενους ρυθμούς.

Κατά την αναβίωση του εθίμου, ο μεγάλος κυκλικός χορός βάνει εντός του τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τις “Καμήλες” και τους “Ντιβιτζήδες”, που με ιαχές και θορύβους από κουδούνια ξορκίζουν τα κακά του χρόνου που φεύγει, και καλωσορίζουν το νέο έτος καλώντας συγχρόνως και το ξύπνημα και την καρποφορία της φύσης  και της γης.

Το έθιμο αναβίωσε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης, ο Πρόεδρος του οποίου Θανάσης Καρακασίδης έστειλε τις δικές του ευχές.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ