Ένα μεγαλειώδες, παγκόσμιας μοναδικότητας και ακτινοβολίας, τόσο από καλλιτεχνικής άποψης όσο και από πλευράς συμβολισμών, έργο καλαθοπλεκτικής τέχνης, απόκτησε η Κομοτηνή.

Ο λόγος, για την αριστουργηματική μικρογραφία της Αγιά Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης, κατασκευασμένη από Ρώσο καλλιτέχνη, από ποικιλία ιτιάς που φύεται στη Ρωσία και έχει υποστεί ειδική επεξεργασία.

Το έργο παρουσιάστηκε σε μια λιτή μα πανηγυρική εκδήλωση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και πλήθους κόσμου, κατά την οποία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια του ναού, μίλησαν ο αρχιτέκτονας κ. Κώστας Κατσιμίγας και ο εκπαιδευτικός, διδάκτορας, κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

Το δημιούργημα, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε έναν χρόνο, θα εκτίθεται στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής (Ρομά) Θρυλορίου, όπου ήδη εκτίθεται και η μικρογραφία του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ, έργο του ιδίου καλλιτέχνη.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1995 και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μουσείο της Θράκης όσον αφορά τον ρυθμό εισροής νέων εκθεμάτων από Ελλάδα και εξωτερικό. Ταυτόχρονα είναι και ερευνητικός οργανισμός που καταγράφει και αναδεικνύει πολιτισμικές δομές και στοιχεία των πληθυσμών που ασχολήθηκαν με την καλαθοπλεκτική, η οποία ενσωματώνει πλήθος πληροφοριών και κωδίκων όσων την ασκούσαν ή την ασκούν ακόμη.

Γι’ αυτό και όπως σημείωσε ο ιδρυτής και διευθυντής του κ. Αντώνης Λιάπης, προσελκύει ποιοτικούς επισκέπτες και επιστήμονες (εθνολόγους, λαογράφους, κ.λπ.) από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια και την Ευρώπη (Ελβετία, Αγγλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία).

«Αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτό το μνημείο του γένους και της φυλής μας το οποίο και αυτές τις μέρες κακοποιείται», σημείωσε εμφατικά ο κ. Παντελεήμων, και συμπλήρωσε: «Από τη Θράκη και από τη Μητρόπολή μας, όσο κι αν η φωνή μας φαίνεται να είναι ισχνή, αποκαθιστούμε στην ιστορία και στην καθημερινότητα την κακοποίηση αυτή, και διαμαρτυρόμαστε». Συνεχίζοντας, τόνισε: «Από τη Ροδόπη και την Κομοτηνή παρακαλούμε τον Θεό να ξαναλειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά. Με τον νου ίσως αυτά να ακούγονται ουτοπικά, όμως άλλος είναι εκείνος που κατευθύνει τα πράγματα στη ζωή μας· κι εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο θέλημά του και κάνουμε προσευχή να ξαναλειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά». Καταλήγοντας, δε, είπε με νόημα: «Να ζητάμε αυτά που μας ανήκουν και ο νοών νοείτω…».

Μετά το καλωσόρισμα από τον κ. Λιάπη, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του έργου υπό την απόδοση του Ακαθίστου Ύμνου – «Τη υπερμάχω».

Το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι αδελφές Ελένη και Μαρία Αποστολίδη, ερμηνεύοντας τα “Η Ρωμανία επάρθεν” και “Αητέντς επαραπέτανε”.

Οι Σάββας και Παρασκευάς Παρασκευαΐδης, πατέρας και υιός, απέδωσαν τα “Δώδεκα ευζωνάκια” και το “Σαν τα μάρμαρα της πόλης”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ