«Η Ελλάδα στον κόσμο που αλλάζει· στη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο πρώην υφυπουργός οικονομικών Πέτρος Δούκας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου / Hellenic Investors Association, και τα τμήματα Κομοτηνής της AHEPA, “Ορφεύς”, και των Daughters of Peneleope/Θυγατέρων της Πηνελόπης, “Νηρηίδες”.

Τον ομιλητή, καθώς και τον τέως βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, καλωσόρισε κατά τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του τμήματος AHEPA Κομοτηνής “Ορφεύς” και υπεύθυνος βορείου Ελλάδος του ΣΕΔ, Γιάννης Τζαμπάζης.

Τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, επισήμανε ο κ. Δούκας, εκτιμώντας οτι “η Ελλάδα μέσα σε οκτώ μήνες μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω”, αφού όπως σημείωσε “οι αναξιοποίητες δυνάμεις είναι αστείρευτες”. Για να συμβεί όμως αυτό κατά τη γνώμη του, “πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα εμείς από μέσα μας, κανείς απ’ έξω δεν θα μας σώσει”, και ανέφερε μεταξύ άλλων την “απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων” και το “να πείσουμε τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα”. Έτσι, κατά τον κ. Δούκα, μπορεί η χώρα μπορεί να δει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4%. “Υπάρχει σήμερα κάποια ανάπτυξη, αλλά χρειαζόμαστε αναπτυξιακούς ρυθμούς της τάξης του 4%, του 5%,  του 6%”, σημείωσε. Αναφορικά με τον επιχειρηματικό κόσμο, τόνισε πως πρέπει να υποστηριχθεί από το Κράτος, υπογραμμίζοντας ωστόσο οτι “και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πείσουν οτι αξίζει για τον Έλληνα φορολογούμενο να στριμωχτεί ακόμη παραπάνω για να τις βοηθήσει, διότι αυτό στο τέλος θα είναι κατά πολύ πιο ανταποδοτικό”.

“Καλό φίλο και άξιο συνάδελφο” που συνδυάζει “τη μάχιμη πολιτική, τη γνώση της καθημερινότητας και τη βαθύτερη γνώση της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας”, χαρακτήρισε τον κ. Δούκα ο κ. Στυλιανίδης, ευχαριστώντας τον “για ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν για τον τόπο μας”.

Για έναν “παγκόσμιο λαβύρινθο των διεθνών χρηματαγορών”, και για ένα “δυσθεώρητο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που σπέρνει το χάος και τον τρόμο στις οικονομίες του πλανήτη”, μίλησε προλογίζοντας τον ομιλητή ο κ. Τζαμπάζης, και έθεσε προς ανάλυση-απάντηση, το ερώτημα: “Ποια η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα;”.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης στην τοποθέτησή του, σκιαγράφησε τον ρόλο της έρευνας, της αγοράς και της πολιτικής στο πλαίσιο της διαμορφούμενης, λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Ο κ. Τζαμπάζης ανέγνωσε και τον δι΄ επιστολής χαιρετισμό του προέδρου του ΣΕΔ, Χαράλαμπου Εγγλέζου.

Επίσης ο κ. Τζαμπάζης αναφέρθηκε αδρά στις Αρχές της Οργάνωσης της AHEPA.

Ως ο υπεύθυνος, δε, βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου, ο κ. Τζαμπάζης παρουσίασε το προφίλ του Φορέα.

Στον δικό της χαιρετισμό η πρόεδρος των “Νηρηίδων” Κομοτηνής, Ελευθερία Μιχέλη-Μπότσαρη, αναφέρθηκε στην ιστορία των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” και στην έντονη δραστηριότητα του τμήματος της Κομοτηνής το οποίο ιδρύθηκε προ πενταετίας περίπου.

Τη σκυτάλη στον κεντρικό ομιλητή, Π. Δούκα, έδωσε η επικεφαλής / Liaison όλων των τμημάτων των “Daughters of Penelope” στην Ελλάδα, Μαρία Σοφιανού, στην οποία η κεντρική διοίκηση της Οργάνωσης στην Ουάσιγκτον έχει εμπιστευτεί την “ηγεσία” όλων των ελληνικών τμημάτων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, μολονότι η θητεία στην εν λόγω θέση είναι διάρκειας ενός έτους. Και τούτο, σε αναγνώριση της αρμονικής συνεργασίας όλων των τμημάτων της χώρας, της ποσοτικής και ποιοτικής αναβάθμισης της Οργάνωσης στην Ελλάδα, και της ουσιαστικής και αποτελεσματικής δουλειάς που παρήχθη τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ