«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός από το Καστελόριζο όπου εγκαινίασε δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης για την αυτάρκεια πόσιμου νερού στο νησί.

Από τον τόπο όπου είχε ξεκινήσει η περιπέτεια της χώρας με τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο – καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελόριζου – από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ. Μετά από χίλια κύματα η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, απάγγειο και ασφαλές ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα του λαού».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως επί λέξει είπε,  προς την Τουρκία: «Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά η Ελλάδα ούτε απειλεί αλλά ούτε φοβάται κανέναν.  Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η Ελλάδα υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιον τρόπο και αν χρειαστεί».