Το πρώτο διεθνές τουρνουά Beach Tennis, παγκόσμιας βαθμολόγησης μάλιστα, στην παραλία Φαναρίου – Αρωγής Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία προσφέροντας πλούσιο θέαμα, πέρασε στην ιστορία, και έθεσε τη βάση για τη θέσπιση ενός νέου αθλητικού θεσμού, όχι μόνο τοπικής, αλλά και πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας.

Το τουρνουά διοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), σε συνεργασία με την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF).

Στην κατηγορία των ανδρών οι Γιάννης Δημόπουλος – Γιώργος Καραβασίλης απέδειξαν γιατί είναι το Νο1 ζευγάρι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και Νο 44 παγκοσμίως, πετυχαίνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, καθώς επικράτησαν με 2-0 σετ επί των Δ. Καραγιάννη – Α. Λεμονίδη (Καβάλα), και δύο φορές με 2-0 σετ επίσης, επί των Θ. Χτενά – Σ. Καλαπόδα (Καβάλα – Σέρρες).

Στις γυναίκες, το ζευγάρι Ειρηλένα Παπαβασιλείου – Αναστασία Κοκκίνου (Λαμία – Αθήνα) κατέκτησε δύο νίκες κερδίζοντας δις τις Άσπα Σωτηριάδου – Ιωάννα Τσολακίδου με 2-1 και 2-0 σετ, ενώ μία νίκη έκανε το ζευγάρι Α. Σωτηριάδου – Ι. Τσολακίδου κερδίζοντας με 2-0 τις Βαρβάρα Κατακαλίδου – Αλεξάνδρα Τσίκα (Καβάλα – Αθήνα).

Στο ταμπλό των μεικτών, οι Ε. Παπαβασιλείου – Θ. Χτενάς Θ (Λαμία-Καβάλα), κατέκτησαν την 1η θέση επικρατώντας των Β. Κατακαλίδου –Α. Λεμονίδη (Καβάλα) με σκορ 1-0 σετ.

Κατά τις απονομές, η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, συνεχάρη τον υπεύθυνο οργάνωσης, συνεργάτη της ΕΦΟΑ κ. Φίλιππο Ουρανίδη και τους συνεργάτες του, καθώς και τις συμμετέχουσες αθλήτριες και τους συμμετέχοντες αθλητές, και ανανέωσε το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι, καταθέτοντας την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει την πρωτοβουλία διάδοσης του νέου αυτού αθλήματος.

Από τη μεριά του ο κ. Ουρανίδης εξήρε την «άψογη συνεργασία με την κ. Λιβεριάδου που ανταποκρίθηκε άμεσα και πλήρως στις ανάγκες της διοργάνωσης», και τόνισε: «Η περιοχή εδώ είναι ιδανική για beach tennis. Μπορούν να γίνουν σπουδαίες διοργανώσεις σε αυτή την υπέροχη παραλία. Κάναμε μια πολύ ικανοποιητική αρχή και πιστεύω οτι τα επόμενα καλοκαίρια μπορεί το Φανάρι Κομοτηνής να δίνει το δικό του στίγμα στον χώρο του beach tennis».

Εξάλλου, τόσο οι αθλητές όσο και οι εκπρόσωποι της ΕΦΟΑ, εξεπλάγησαν από την εντυπωσιακή παραλία Φαναρίου – Αρωγής, που είναι ιδανική για beach tennis, εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό κάλλος της περιοχής, αλλά και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία των τοπικών επαγγελματιών, καθώς και τις λελογισμένες τιμές των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης.

Τούτων δοθέντων, αλλά και της διασυνοριακότητας της ευρύτερης περιοχής, όπως και της ύπαρξης της Γυμναστικής Ακαδημίας του ΔΠΘ, προφανώς και δημιουργείται «πεδίο δόξης λαμπρόν» για την ανάπτυξη του beach tennis στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να επιφέρει και τουριστικά οφέλη.

Τι είναι το Beach Tennis

Το πιο … hot άθλημα του καλοκαιριού και όχι μόνο! Πάρτε τη διασκέδαση και τη δυναμική του τένις, βάλτε τις σε ένα γήπεδο του Beach Volley με το δίχτυ στο 1,70 μ., προσθέστε και λίγο από  ξυλορακέτες, και αυτό που έχετε είναι το Beach Tennis! Το πιο συναρπαστικό νέο άθλημα που σαρώνει όλη την Ευρώπη! Μπορείτε να παίξετε Beach Tennis ανταγωνιστικά, είτε απλά για διασκέδαση. Το γεμάτο δράση νέο άθλημα, παίζεται από επαγγελματίες και μη, παίκτες του τένις, όλων των ηλικιών, και ο λόγος είναι ένας και απλός: η ευκολία του να το παίζεις! Τελεί υπό τη σκέπη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) από το 2007, καθώς και της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ), και όπως όλα δείχνουν βαίνει προς ένταξή του στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Πώς ακριβώς παίζεται

Είναι παρόμοιο με το κλασσικό τένις, με τη διαφορά ότι παίζεται σε γήπεδο του Beach Volley (16x8m), με το δίχτυ να έχει κατεβεί στο 1,70 μ. Δύο ομάδες διπλού χτυπούν ένα μπαλάκι χαμηλής πίεσης (orange ball I.T.F stage 2) πάνω από το δίχτυ, με βολέ, χωρίς να αφήνουν την μπάλα να αγγίξει το έδαφος, και μόνο με ένα βολέ για κάθε ομάδα, καθώς απαγορεύεται οι παίκτες να δώσουν ο ένας πάσα στον άλλον. Πόντος κερδίζεται κάθε φορά που ο αντίπαλος δεν πετυχαίνει τα όρια του γηπέδου ή που η μπάλα σκάσει στο γήπεδο του. Οι πόντοι μετράνε όπως στο κλασσικό τένις χωρίς να υπάρχει πλεονέκτημα (15, 30, 40, game). Παίζεται στα δύο (best of 3) ή στα τρία νικηφόρα σετ (best of 5).

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ