«Από τα παλαιό, στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας της ΑΜ-Θ, από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και τον Υποδιοικητή της Ηλία Θεοδωρίδη, σε συνεργασία με τον Διοικητή Γιώργο Φιλιππίδη και τον Σύλλογο Εργαζομένων του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Δεδομένου ότι μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα είναι αυτή που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναδείχθηκαν τα δομικά χαρακτηριστικά της:

  • η ένταξη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
  • η ενίσχυση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
  • η θεσμοθέτηση των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • η ανανέωση του τεχνολογικού και ιατρικού εξοπλισμού.
  • η σύνδεση της ΠΦΥ με την πρόληψη.

Περαιτέρω έγινε παρουσίαση-ενημέρωση για τις ενέργειες που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του θεσμού της ΠΦΥ και αναβαθμίζουν ποιοτικά την παροχή υπηρεσιών υγείας, δηλαδή για τη δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής και στήριξης των προγραμμάτων πρόληψης, του προγραμματισμού των ραντεβού, και, κυρίως, για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των πολιτών (Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας).

Παράλληλα η ημερίδα εστίασε στον ρόλο του κοινωνικού ελέγχου της ΠΦΥ από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, που θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 4.486/2017.

Από την ατζέντα της ημερίδας δεν απουσίασε και η συζήτηση για τον εντοπισμό και την αναζήτηση λύσεων για τα σημαντικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στη μετάβαση από το παλαιό, στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο, ο κ. Θεοδωρίδης.

«Ως εργαζόμενοι στον τομέα της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, και δη σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που στο παρελθόν ταλαιπωρήθηκε, αδικήθηκε και λοιδορήθηκε, αλλά στάθηκε όρθιο και αξιοπρεπές χάρη στην ευσυνειδησία της συντριπτικής πλειονότητας των γιατρών του, των νοσηλευτών του και του διοικητικού προσωπικού του, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη σημασία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Αλέξανδρος Σπανός, και συμπλήρωσε: «Τη γνωρίζουμε καλά διότι τη βιώνουμε με ικανοποίηση, καθώς δικαιώνεται ο μόχθος μας τα προηγούμενα χρόνια, τόσο μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, δίνοντας νυχθημερόν μάχες για την υγεία του κάθε συμπολίτη μας, όσο και στους δρόμους, στους αγώνες που δώσαμε για τη στήριξη και την προάσπιση του νοσοκομείου». Όπως υπογράμμισε, δε, ο κ. Σπανός, «τούτη η ημερίδα είναι υπό μία έννοια τα «αποκαλυπτήρια» του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Υγείας, μέσα από το οποίο οι ΤΟΜΥ θα αποφορτίσουν τα νοσοκομεία, ταυτόχρονα θα υποστηριχθεί η προληπτική φροντίδα, ενώ με το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών οι τελευταίοι θα προσανατολίζονται και θα καθοδηγούνται γλιτώνοντας από άσκοπες μετακινήσεις, έξοδα και ταλαιπωρία». Βεβαίως, ο κ. Σπανός, δεν παρέλειψε να αναφέρει το «αποκορύφωμα για την περιοχή μας, δηλαδή την προσεχή ανέγερση νέου νοσοκομείου με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας». Επιπλέον ο κ. Σπανός τόνισε:

Τον κ. Θεοδωρίδη και τους παριστάμενους, καλωσόρισε ανοίγοντας την ημερίδα, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Λία Γαλαζούδη.