– Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι 11ες Περιφερειακές Αυγομαχίες ΑΜ-Θ.

Έντεκα χρόνια μετά από την πρώτη  διοργάνωσή τους στο Θρυλόριο Κομοτηνής, οι Περιφερειακές Αυγομαχίες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επέστρεψαν στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε η αναβίωση τους.

Στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έλαβαν μέρος δεκαεννέα συνολικά αυγομάχοι από την ΑΜ-Θ αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

“Ψυχή” της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του εθίμου.

Ο Δήμος Κομοτηνής εκπροσωπήθηκε τόσο από τον αντιδήμαρχο κοινωνικής μέριμνας κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο, ο οποίος έλαβε και μέρος στον διαγωνισμό, όσο και από τον αντιδήμαρχο διοίκησης κ. Μανώλη Ταπατζά ο οποίος εξήρε την προσφορά του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στη διάσωση και διατήρηση της τοπικής λαϊκής παράδοσης.

Μετά από μια … «αγωνιώδη» αναμέτρηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες τσούγκρισαν από τριάντα αυγά ο καθένας, νικητές, αναδείχθηκαν, οι:

1ος, ο  Γιάννης Ιατρού  από την Επανωμή Θεσσαλονίκης.

2ος, ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος από τη Δράμα.

3ος, ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος από το Θρυλόριο Κομοτηνής.

Οι νικητές κέρδισαν πλούσια δώρα, όμως προφανούς συμβολισμού ήταν και το δώρο του διαγωνιζόμενου που αποκλείστηκε πρώτος, και το οποίο δεν ήταν παρά ένα (χρήσιμο πάντως) … τηγάνι.

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα είχε προηγηθεί η διοργάνωση των τοπικών αυγομαχιών του Θρυλορίου, στις οποίες διαγωνίστηκαν οι νεαροί αυγομάχοι της περιοχής, όπου νικητές αναδείχθηκαν, οι: 1ος ο Σάββας Νικολαΐδης, 2η η Πελαγία Λαζαρίδου και 3ος ο Δημήτριος Γεωργίου. 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ