– «Αστυνομία δίπλα στον κάθε πολίτη», είναι ο στρατηγικός στόχος του Σχεδίου, που υπηρετεί το νέο δόγμα του Υπ. Προστασίας του Πολίτη περί «συμφιλίωσης της κοινωνίας με την αστυνομία».
«Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» / Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων, είναι η κωδική ονομασία του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου που θέτει σε πιλοτική εφαρμογή σε απομακρυσμένες, παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Αστυνομία δίπλα στον κάθε πολίτη», είναι ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου, το οποίο προβλέπει Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Εύβοια και Αρκαδία, και την ανάπτυξη 150 Οχημάτων Ειδικού Τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα), σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Εύβοια και Κέρκυρα.
ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Κ.Α.Μ.)
Πρόκειται για οχήματα διαμορφωμένα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), και που θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολιών σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Η αποστολή τους, αφορά στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες, και ειδικότερα:
- στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων καθημερινού χαρακτήρα.
-
στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους.
-
στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες.
-
στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας, και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών, κ.λπ., στους πολίτες.
– στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν.
- στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης.
στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.
Η φιλοσοφία τους βασίζεται στους ακόλουθους βασικούς άξονες:
- διαμόρφωση νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη.
συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου.
επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών υπηρεσιών.
– ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών.
- απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές υπηρεσίες.
έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.
αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές υπηρεσίες, των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.
Απώτερος σκοπός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, είναι να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων μεσαίου επιπέδου, που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά, τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών σε καθημερινή βάση.
150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα), θα διατεθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιτήρηση παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών και συνόρων. Η προμήθειά τους έγινε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΩΝ Κ.Α.Μ. ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Κύκνος, Ωραίο, Ρεύμα, Κένταυρος, Σάτρες, Τέμενος.
Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης): Πίλημα, Ισαία, Γέρακας, Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Κομνηνά.
Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κυψέλη, Γκιζέλα, Εξοχή, Κοσσός, Βανιάνο, Μικρό Τύμπανο, Μέγα Τυμπανο,Σεμέλη, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Ποίμνη, Κοσμητή, Άγιος Αθανάσιος.
Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Λουτρά Θερμών, Μέδουσα, Κίδαρης.
Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ( περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης: Δαφνώνας– Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Ιωνικό, Σταυροχώρι Πασχαλιά – Δρυμιά.
ΣΤ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Μελίβια, Αιμόνιο, Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη.
Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Π. Λάγος, Ποταμιά, Μάνδρα, Πεζούλα, Άβδηρα, Βελόνη, Μυρωδάτο, Γκιώνα.
Γ. Πανούσης: «Νέα Αστυνομία, και στις πόλεις και στα Πομακοχώρια»
Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», μιλώντας για το νέο δόγμα της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περί «συμφιλίωσης» της ελληνικής κοινωνίας με την αστυνομία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ανέφερε: «Η Αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο· διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα. Όταν λέμε συμφιλίωση και κοντά στον πολίτη, εννοούμε στον κάθε πολίτη, όχι στον πολίτη της πόλης μόνο. Στον παππού στα σύνορα που φοβάται, στον άνθρωπο που έχει ένα πρόβλημα στα Πομακοχώρια, σε έναν άλλον που δεν ξέρει γράμματα και θέλει κάποιον να τον βοηθήσει. Στέλνουμε τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά. Η Αστυνομία ξαναδείχνει ένα πρόσωπο κοινωνικό, προληπτικό και αποτρεπτικό. Άρα επαναπροσδιορίζουμε διάφορα πράγματα. Θα ήμουν πάρα πολύ άδικος εάν δεν έλεγα ότι αυτή η πρώτη κίνηση της προμήθειας αυτών των οχημάτων έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Υπάρχει μια συνέχεια στην Ελλάδα, δεν είναι κανένας μάγος που βγάζει ξαφνικά λαγό από το καπέλο».
Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης: «Αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών»
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, σημείωσε: «Στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από όλους μας, για τη βελτίωση της αστυνόμευσης γενικότερα, διαμορφώνουμε σήμερα, ένα νέο μοντέλο, αυτό της ίδρυσης των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Το μοντέλο αυτό, που συνίσταται στην συμπλήρωση της οργανωτικής δομής για την επίτευξη του στόχου μας -που είναι η καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών από την Αστυνομία- και στην στενότερη συνεργασία και ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων αστυνομίας πολίτη, σε όλα τα επίπεδα. Μας δίνεται η δυνατότητα να επιτηρούμε ασφαλέστερα τα σύνορα και τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας και να αντιμετωπίσουμε το διασυνοριακό έγκλημα στην κάθε του μορφή».