Χρηματοδοτική αλλά και εμπορική διέξοδο παρέχει στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης το νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Βαμβακοκαλλιέργειας, που θα υλοποιήσουν τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» και η Alpha Bank.

«Ξεκινάμε κάτι καινούριο, που η Alpha Bank ονομάζει “συμβολαιακή επιχειρηματικότητα”» σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων» κ. Σταμάτης Κουρούδης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε από κοινού με την Τράπεζα, επισημαίνοντας τα οφέλη που προσφέρονται στους αγρότες.

Το πρόγραμμα αφορά την τριμερή συνεργασία Τράπεζας – Παραγωγού – Μεταποιητή: Η τράπεζα δανειοδοτεί τον γεωργό, ο οποίος παραδίδει τη σοδειά του στον μεταποιητή, ο οποίος με τη σειρά του εξοφλεί τη χρηματοδότηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, του οποίου η εταιρεία παρά τις δυσμενείς συγκυρίες (δεύτερη συνεχόμενη «κακή» χρονιά για το βαμβάκι) πλήρωσε όλους τους συνεργαζόμενους παραγωγούς άμεσα με επιταγές, ένα ακόμη ευοίωνο στοιχείο, είναι ότι το πρόγραμμα εισάγει τον γεωργό στη φιλοσοφία του αγροτικού επιχειρείν.

«Από την πλευρά μας δίνουμε έμφαση στην πληροφόρηση και στη γνώση, και επενδύουμε  στην καινοτομία με την παραγωγή νέων τύπων νημάτων», πρόσθεσε ο κ. Κουρούδης.

Στην ημερίδα, της οποίας προηγήθηκε τεχνική ενημερωτική συνάντηση με το προεδρείο των γεωπόνων, μαζική ήταν η προσέλευση αγροτών από τη Ροδόπη, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός περιοχή μετά τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Στις λεπτομέρειες του προγράμματος αναφέρθηκαν στελέχη της Alpha Bank, όπως ο Δ/ντής Βορέιου Ελλάδος Δημήτρης Χαριζάνης, ο Περιφερειακός Δ/ντής ΑΜ-Θ Θανάσης Γκόρδης, η Υπεύθυνη Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας Μαρία Καραθανάση, ο Δ/ντής Τραπεζικής Μικρής Επιχειρηματικότητας Σπύρος Ρεντετάκος, και ο Υπεύθυνος Επιχειρείν Αλέξανδρος Γούλας.