“Το μνημόνιο τελείωσε αλλά μένουν σε ισχύ οι πεντακόσιοι εφαρμοστικοί νόμοι – Νέα επιχειρηματικά συμφέροντα ετοιμάζονται για μπίζνες στη χώρα – Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπόγραψε 70% μνημόνιο και 30% ΟΟΣΑ, δηλαδή 70% ευρωπαϊκή και 30% αμερικανική βαρβαρότητα – Η κυβέρνηση υπόγραψε χωρίς περιστροφές καραμπινάτο μνημόνιο – Καλλιεργούν μια νέα μοιρολατρία, ότι ρεαλισμός είναι να ζεις με ψίχουλα – Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή και στον λαό πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων – Να επανέλθει τώρα και πραγματικά, με νόμο, ο κατώτατος μισθός το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους – Να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων – Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο – Να αυξηθεί του αφορολόγητο στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια – Αποδέσμευση από την Ε.Ε. με μονομερή διαγραφή του χρέους και με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων – Διμερείς συνεργασίες για εξαγωγές και εισαγωγές στη βάση του αμοιβαίου οφέλους”.

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησής του με τους ΑΝΕΛ, εξαπέλυσε η οργάνωση Ροδόπης του ΚΚΕ, σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Δημήτρη Παπατολίδη, γραμματέα της περιφερειακής οργάνωσης ΑΜ-Θ του κόμματος.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΚΕ 1 ΚΚΕ 2 ΚΚΕ 3 ΚΚΕ 4 ΚΚΕ 6 ΚΚΕ 7 ΚΚΕ 8 ΚΚΕ 9 ΚΚΕ 10 ΚΚΕ 11

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ

– “Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή, αλλά πρωτίστως στον λαό, πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων”.

Φίλοι και φίλες

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Δεν υπάρχει  μέρα που να περνάει και να μην επιβεβαιώνεται η παλιά λαϊκή ρήση άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλλε τα ρούχα του αλλιώς.

Γιατί πως αλλιώς να περιγράψει κανείς καλύτερα το τέλος των μνημονίων, της τρόικας  και της αξιολόγησης. Την Ε.Ε. που αλλάζει, τη συμμαχία του Νότου που και χθες το βράδυ επικαλούνταν ο νέος υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Το ΚΚΕ και προεκλογικά, σταθερά εδώ  από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, δεν έσπειρε αυταπάτες, δεν παγιδεύτηκε στο ότι εντός των πλαισίων της, που στην πορεία έγιναν πιο σκληρά για τους λαούς, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική.

Δεν σκίζαμε εμείς τα ρούχα μας προεκλογικά, πως ο λύκος μπορεί να γίνει αρνί, φτάνει να υπάρξει ένας καλύτερος αριστερός γητευτής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που σταθερά μεταλάσσονταν, με ταχύτερους όμως ρυθμούς μετά το ‘12 σε νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, σε επίδοξος μνηστήρας της αστικής εξουσίας, γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο χαρακτήρας τη Ε.Ε. Δεν είναι η γελασμένη κόρη, η εξαπατημένη σύζυγος του γάμου του με τα εγχώρια και διεθνή  μονοπώλια. Ακόμη και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ορισμένοι από τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα το παρουσίαζαν σαν πρόγραμμα επαναστατικών αλλαγών, σαν κόρη οφθαλμού που πρέπει να υπερασπιστούν. Ακόμη και με τις διακηρύξεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονταν προεκλογικά ψίχουλα στο λαό και καρβέλια στο κεφάλαιο.

Ποτέ όμως δεν αμφισβήτησε σαν αντιπολίτευση, αυτό που προβάλλει σήμερα σαν κυβέρνηση. Ότι για αυτόν είναι μονόδρομος η παραμονή στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ότι γι αυτόν είναι στρατηγική επιλογή η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι κωλοτούμπες που κάνει σαν κυβέρνηση, ακόμη και στα ψίχουλα που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη γίνονται στο έδαφος του δρόμου που καιρό έχει διαλέξει. Εντός των τειχών της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, εντός των τειχών του συστήματος της βαρβαρότητας.

Αυτές τις μέρες φίλοι και σύντροφοι ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Ζούμε λέει το τέλος του μνημονίου και την αρχή του νέου προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό λέει η κυβέρνηση επετεύχθη στη συμφωνία στο Eurogroup.

Το μνημόνιο τέλειωσε, όμως μένουν εν ισχύ οι πεντακόσιοι κοντά εφαρμοστικοί νόμοι.

Το μνημόνιο τέλειωσε αλλά συνεχίζονται οι συμβάσεις των 300 και 400 ευρώ, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, πολλαπλασιάζονται οι ατομικές συμβάσεις σαν τα μανιτάρια αυτές τις εβδομάδες, παραμένουν λυμένα τα χέρια της εργοδοσίας για τις απολύσεις.

Το μνημόνιο τέλειωσε, αλλά οι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία είναι μειωμένοι κατά 20% από πέρυσι, κινδυνεύουν με κλείσιμο δεκάδες κλινικές απαραίτητες, στα φάρμακα το μονόευρο παραμένει, και με το νέο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση παραπέμπονται στις καλένδες τα ζητήματα της κατάργησης του ορίου ενσήμων για πρόσβαση στην υγεία όπως υπόσχονταν η κυβέρνηση.

Το μνημόνιο τέλειωσε, αλλά το σχολείο παραμένει ταξικό, προθάλαμος με εμπόδια για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, με ελλείψεις  σε εκπαιδευτικούς, με συγχωνεύσεις και αίθουσες τριάντα ατόμων, ζητήματα που δεν περιμέναμε να λυθούν σε μια μέρα, αλλά ο υπουργός στις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς τα παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον και τα έβαλλε κάτω από το ζύγι των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Το μνημόνιο τέλειωσε και νέοι φόροι θα αλλάξουν τους παλιούς, φόροι όχι μνημονιακοί, αλλά αντιμνημονιακοί, που θα θεωρούν τις 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία, τεκμήριο πλούτου. Νέοι φόροι στην κατανάλωση στο ΦΠΑ, που θα βαραίνουν την τσέπη του εργαζόμενου, της φτωχολογιάς, ενώ οι συντελεστές για το μεγάλο κεφάλαιο θα παραμένουν ανέγγιχτοι χαρίζοντας νέα προνόμια από τη φθηνή ενέργεια που υπόσχεται η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες. Ακόμη και το νομοσχέδιο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέρα-μέρα τρώει το τσεκούρι των θεσμών που παλιά λέγονταν τρόϊκα και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το μνημόνιο τέλειωσε και η φορολογία στον αγρότη από το πρώτο ευρώ μένει και όχι μόνο αυτό αλλά πάνε περίπατο και οι υποσχέσεις για τη λειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης και την τευτλοπαραγωγή.

Το μνημόνιο τέλειωσε μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, όμως ότι ιδιωτικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν. Το ΤΑΙΠΕΔ επαναλειτουργεί, πιθανά να αλλάξει και όνομα. Μαζί μάλιστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που ξέραμε που δεν ήταν ποτέ όπως μας είπε ο κ. Βαρουφάκης φετίχ για την αριστερά,  έρχονται και νέες, που θα ονομάζονται αξιοποίηση παραγωγικών πλεονεκτημάτων, όπως λιμάνια και υποδομές, μαζί με νέα επιχειρηματικά συμφέροντα που ετοιμάζονται για μπίζνες στη χώρα.

Το μνημόνιο τέλειωσε μαζί και η λίστα Λαγκάρντ αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο όπως μας αποκάλυψε ο λαλίστατος υπουργός μας, που θα νομιμοποιεί στην ουσία το μαύρο χρήμα που έφυγε κλεφτά στο εξωτερικό. Μάλιστα πάει ένα βήμα παραπέρα από την προηγούμενη κυβέρνηση που επίσης ετοιμάζει ν/σ για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δίνοντας το δικαίωμα στους μεγαλοκαταθέτες να κρατάνε το παραδάκι στο εξωτερικό φτάνει να το δηλώνουν και να πληρώνουν φόρο.

Σύντροφοι και φίλοι

Καταλαβαίνουμε καλά εκείνο το κομμάτι του λαού και των εργαζομένων που ένιωθαν μια ικανοποίηση, ανακούφιση και ελπίδα μετά την εκλογική ήττα των δυνάμεων που σφράγισαν με τις επιλογές τους τη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τσάκισαν το λαό με τους νόμους τους και ο λαός καλά κάνει και νιώθει ανακούφιση από την αποδυνάμωση τους.

Εμείς είχαμε πει μάλιστα προεκλογικά πως ο λαός χρειάζεται να τους στείλει στα τσακίδια.

Είπαμε όμως και λέμε και σήμερα, οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν πρέπει να καταδικάσουν μόνο τους διαχειριστές αυτής της πολιτικής, αλλά και την ίδια την πολιτική, δεν πρέπει να αλλάξουν μόνο βιολιστή αλλά και το χαβά που παίζεται.

Πολύ περισσότερο σήμερα είναι ανάγκη να κατανοηθεί και θα συμβάλλουμε οι Κομμουνιστές με όλες μας τις δυνάμεις, πως στο στόχαστρο του λαού πρέπει να μπουν η λυκοσσυμαχία της Ε.Ε., οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες, αυτοί που επέβαλλαν και κερδίζουν από αυτή την πολιτική. Πως ο λαός δε φτάνει να καταδικάζει  το πολιτικό προσωπικό της πραγματικής εξουσίας, αλλά και την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

Η νέα συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, μας λέει πως αποτελεί μια νέα συμφωνία  με τους εταίρους, που δεν είναι το μνημόνιο.

Βαφτίζει το κρέας ψάρι:

Γιατί υπόγραψε την αναγνώριση της δανειακής σύμβασης που είναι συνδεδεμένη με το μνημόνιο.

Γιατί υπόγραψε την πλήρη 100% αναγνώριση χωρίς αστερίσκους του χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός και δήθεν μας έλεγαν προεκλογικά πως θα το κουρέψουν.

Γιατί υπέγραψαν τη δημιουργική ασάφεια, που κάθε ώρα που περνά γίνεται σαφέστατη υιοθέτηση όλου του αντιλαϊκού πακέτου.

Γιατί υπέγραψε 70% μνημόνιο και 30% ΟΟΣΑ, δηλαδή 70% ευρωπαϊκή και 30% αμερικάνικη βαρβαρότητα.

Γιατί ακόμη και στο πολιτικό τους προσωπικό αξιοποιούν τα γεράκια που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το συμφέρον της πλουτοκρατίας.

Γιατί οι θεσμοί δε θα λέγονται πια τρόικα, ακόμη και αν είναι οι ίδιοι υπάλληλοι που δε θα συναντούσαν ποτέ και ως τώρα έχουν βρεθεί τουλάχιστον τρεις φορές σε τετ α τετ για το κοινό μας πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση λοιπόν φίλοι και σύντροφοι χωρίς περιστροφές, υπόγραψε καραμπινάτο μνημόνιο, όπως και να το βαφτίσει, με παπά και με κουμπάρο, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα ματωμένα από τον ιδρώτα του λαού μας, υπέγραψε αξιολόγηση και σήμερα ζητάει λίγο πολύ νέα δανεικά από Ιούνη και ύστερα

Ορκίστηκαν πίστη στο σύστημα, στις ενώσεις του, δίνουν τώρα τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα τσεκουρεμένα πλεονάσματα  και τα αποθέματα των αγροτών για τις αποζημιώσεις που ακόμη δε δόθηκαν στους αγρότες για να πληρώσουμε τους δανειστές.

Να γιατί ο ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει όσα υποσχέθηκε στις μεταρρυθμίσεις.

Οι φωνές στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ πως δήθεν διαφωνούν με τη  νέα συμφωνία, συνεχίζουν απλόχερα να δίνουν στήριξη στις επιλογές αυτές. Κανείς τους δεν αμφισβητεί ούτε την Ε.Ε., ούτε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, ούτε την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Η κριτική τους αφήνει στο απυρόβλητο όλους τους παράγοντες που θα συνεχίζουν να φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα στο λαό.

Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει την αντιλαϊκή της συμφωνία σαν προϊόν της λαϊκής θέλησης, χρειάζεται να καταδικαστεί με αποφασιστικό τρόπο από το λαό. Επιδιώκει στην ουσία να παροπλίσει τους εργαζόμενους, να κάνει το κίνημα χειροκροτητή της λογικής σφάξε μου αγά μου ν’ αγιάσω.

Στην ουσία προσπαθούν να καταφέρουν κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε. Να νομιμοποιηθούν τα μέτρα στη λαϊκή συνείδηση, να πανηγυρίσουμε και στο τέλος με τους μισθούς των 400 ευρώ και τις διαλυμένες συντάξεις.

Φτάνουν στο επίπεδο να προσπαθούν να περάσουν στο λαό πως είναι αλλιώς να μας φτάνει η περηφάνια για να αλλάξει η ζωή μας.

Στην ουσία όμως επιδιώκουν έναν λαό  χωρίς ανάστημα απέναντι στην πλουτοκρατία, καλλιεργούν μια νέα μοιρολατρία, ότι ρεαλισμός, ότι επιτυχία είναι να ζεις με τα ψίχουλα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει πολύ καλά πως ο λαός μας, κάτω από το δύσκολο διεθνή και όχι μόνο συσχετισμό, από την προσωρινή ιστορικά ήττα του επαναστατικού κινήματος έχει κάνει υποχωρήσεις.

Αυτό το αξιοποιούν για να μας πείσουν πως ρεαλιστικό είναι να ζούμε ζητιανεύοντας ένα ξεροκάμματο από όλους αυτούς που μας παίρνουν το φαΐ από το τραπέζι.

Καμία αναμονή καμία ανοχή στη φτώχεια, στον μεσαίωνα.

Τη σελίδα τη γύρισαν και τη γυρίζουν οι λαοί, οι λαοί που στέκονταν και στέκονται περήφανα απέναντι στους εκβιασμούς, οι λαοί που δεν παγιδεύονται στις αυταπάτες.

Η ελπίδα είναι εδώ σήμερα με τους Κομμουνιστές, σε έναν αγώνα εδώ και τώρα να αποκατασταθούν οι απώλειες για τους εργαζόμενους, για να καταργηθούν τα μνημόνια και κάθε νόμος και μέτρο που τους συνοδεύει. Για να καταργηθούν τα μνημόνια διαρκείας της Ε.Ε., οι ντιρεκτίβες και οι αποφάσεις που αδειάζουν τις τσέπες του λαού και γεμίζουν της πλουτοκρατίας.

Καμία ανοχή στην πολιτική:

Που μέσα στην κρίση έφερε ράλι κερδών στον τουρισμό για τους καπιταλιστές, έφερε κέρδη αυξημένα το ΄14 και το ΄13 στους μεγάλους ομίλους στο εμπόριο.

Που σήμερα τους υπόσχεται νέα κέρδη και νέα προνόμια, γιατί άμα γεμίζουν μας λέει η κυβέρνηση τις κοιλιές τους οι ιπποπόταμοι, θα χορταίνουν και τα βατράχια.

Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή, αλλά πρώτα απ  όλα μέσα στον λαό την πρόταση νόμου του για κατάργηση των μνημονίων. Ζητάμε εδώ και τώρα αποκατάσταση των απωλειών σαν βάση για να παλέψουμε για τις σύγχρονες μας ανάγκες.

Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, και προστασίας των ανέργων.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα.

Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.

Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των “κλεμμένων” από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.

Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.

Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την Ε.Ε., με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με τον λαό στην εξουσία.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό, ξέρουμε πως αν πιστέψει ο ίδιος στη δύναμη του μπορεί να κάνει θαύματα. Το δηλητήριο που χύνει χρόνια η αστική τάξη και τα κόμματα της, με τη μοιρολατρεία, το φόβο, τον αντικομμουνισμό, το δηλητήριο της αυταπάτης που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύστημα πως μια αλλαγή κυβέρνησης θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την  εξουσία τους, μπορεί να βρει γιατρικό.

Το γιατρικό βρίσκεται στην αναγνώριση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου μας, της χώρας μας, της περιοχής μας. Απίστευτος ορυκτός πλούτος, κάμπος με εξαιρετικές παραγωγικές δυνατότητες, το έμπειρο εργατικό δυναμικό, τα νέα παιδιά επιστήμονες και τεχνίτες που μπορούν να αξιοποιηθούν, είναι τα εργαλεία μιας ανάπτυξης που προϋποθέτει, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Προύποθέτει τα εργαλεία της ανάπτυξης στα δικά μας χέρια και όχι στα χέρια της πλουτοκρατίας. Προϋποθέτει κεντρικό σχεδιασμό κατά κλάδο και περιφέρεια που κινεί αυτές τις δυνάμεις. Προϋποθέτει διαγραφή του χρέους, μονομερή, από μια λαϊκή εργατική κυβέρνηση στα πλαίσια της εξουσίας που έχει ο λαός στα χέρια του. Γιατί αυτό το χρέος δεν το δημιουργήσαμε μόνοι μας. Προϋποθέτει αποδέσμευση από την Ε.Ε., ακριβώς γιατί πρέπει να σπάσουν οι περιορισμοί, οι δεσμεύσεις που επιβάλλει το κεφάλαιο και η Ε.Ε. και τσακίζουν την αγροτιά και την εργατιά, τους νέους.

Προϋποθέτει διμερείς συνεργασίες εξαγωγές και εισαγωγές στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, με κριτήριο τη διατροφική αυτοτέλεια, την απεξάρτηση της χώρας και του λαού μας από τους μονοπωλιακούς ομίλους στην  ενέργεια, την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών κλάδων προς όφελος της ευημερίας του λαού μας. Δεν μπορεί να μένουν αναξιοποίητα τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής μας, την ώρα για παράδειγμα που ο λαός μένει απροστάτευτος στο κρύο, στη βαρυχειμωνιά, σε περιοχές σαν τις δικές μας. Η αξιοποίηση τέτοιων δυνατοτήτων γίνεται στο σύστημα που ζούμε με γνώμονα την κερδοφορία και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο στα αναπτυξιακά σχέδιά τους έμενε στη μπάντα το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τα ζητήματα της υγείας και παιδείας του λαού, αφού αυτά ακριβώς δε τους έδιναν άμεσα κέρδη. Στην αντίληψη του ΚΚΕ πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό παίρνουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που δεν μπορούν να βασίζονται στην οικονομική δυνατότητα ατομικά του κάθε εργαζόμενου.

Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων, του ορυκτού πλούτου, των γεωργικών και κτηνοτροφικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, είναι το αποφασιστικό εργαλείο για να εξαλειφθεί η ανεργία, η φτώχεια. Για να αναπτυχθεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη, ο ίδιος ο άνθρωπος.

Σε μια τέτοια εξουσία στη λαϊκή διακυβέρνηση, οι Κομμουνιστές θα αναλάβουμε κάθε ευθύνη που μας αρμόζει.

Όσο στην εξουσία βρίσκονται τα μονοπώλια και οι πολιτικές μαριονέτες τους, όσο ο πλούτος ανήκει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, το ΚΚΕ είναι εγγύηση της λαϊκής εργατικής πάλης για να εμποδιστεί η αντιλαϊκή λαίλαπα, για να κοπεί το χέρι σε όποιον κόβει το ρεύμα, κάνει κατασχέσεις, στερεί την τροφή και το φάρμακο από το λαό.