(VIDEO+PHOTOS) Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου, «Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη, ημερολόγια ενός ταξιδιού»

Αναμνήσεις – εύθυμες περιπέτειες της φοιτητικής ζωής από τη δεκαετία του ’60 στη Θεσσαλονίκη.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΝΔΡΕΥΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗ

Αναμνήσεις – εύθυμες περιπέτειες της φοιτητικής ζωής από τη δεκαετία του ’60 στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου, ο οποίος μετά από παρότρυνση των τότε συμφοιτητών του, αποτύπωσε στο χαρτί όλα όσα έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του ιδίου και εκείνων.

«Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη, ημερολόγια ενός ταξιδιού», είναι ο εύγλωττος τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέθεξις» και παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, και παρουσία συμφοιτητών του συγγραφέα από τη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη.

Για τον Θαν. Πανδρευμένο και το νέο του βιβλίο, μίλησαν η φιλόλογος Ρένα Μάινα-Σαμαρά και η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, ενώ  αποσπάσματα ανέγνωσε η ηθοποιός Μυρσίνη Λαντζουράκη.

«Ο συντοπίτης μας Θανάσης Πανδρευμένος, ανήσυχο και ευαίσθητο πνεύμα, δεν σταματά να είναι δημιουργικός και να μας εκπλήσσει», ανέφερε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, συμπληρώνοντας: «Το νέο του βιβλίο, χαριτωμένο και τρυφερό από τη μια, συναρπαστικό και περιπετειώδες από την άλλη, και συγχρόνως μια συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν και «τροφή» για σκέψη. Πάντα με την ιδιαίτερη προσωπική γραφή του. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η ΔΚΕΠΠΑΚ αγκαλιάζει και στηρίζει το ντόπιο δυναμικό που καταθέτει και προσφέρει στην πνευματικότητα και την αγωγή της ψυχής των συμπολιτών μας».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Η παρούσα έκδοση είναι μια αναδρομή στη φοιτητι­κή ζωή της Θεσσαλονίκης και στις εύ­θυμες περιπέτειες μιας παρέας φοιτη­τών στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60. Κομοτηνή και Θεσσαλο­νίκη. Δυο πόλεις, αφετηρίες και προορισμοί. Ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε έξι χρόνια. Φοιτητικές ιστορίες και εύθυμες – όπως τις βλέπουμε σήμερα – περιπέτειες μιας νεανικής παρέας. Και η ατμόσφαιρα μιας εποχής όπως τη ζήσαμε τότε, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή. Ένας καθρέφτης της φοιτητικής ζωής στη Θεσσαλονίκη, όπως την έζησαν χιλιάδες παιδιά από την ελληνική επαρχία, και που ήταν ιδιαίτερη, μια και η φοιτητική ζωή στην Αθήνα ήταν εντε­λώς διαφορετική. Με τα χρόνια που πέρασαν, η μνήμη γίνεται επιλεκτική. Τονί­ζονται ίσως περισσότερο γεγονότα που πλήγωσαν και ενόχλησαν, ενώ εξωραΐζονται και παρουσιάζονται γοητευτικότερα από αυτό που ήταν, αυτά που μας διασκέδασαν κάποτε. Οι πόλεις έχουν αλλάξει υποκύπτοντας στην λαίλαπα της αντι­παροχής, οι γειτονιές που ζούσαμε έχουν αλλοιωθεί, ενώ οι περισ­σότεροι από εκείνους τους υπέροχους κινηματογράφους όπου ζούσαμε το όνειρο, δεν υπάρχουν πια. Πολλοί από τους συμφοιτη­τές μας έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό στίβο, ενώ οι περισ­σότεροι από τους καθηγητές μας έχουν περάσει πια με το έργο τους στον χώρο του θρύλου. Πολλά πρόσωπα αγαπημένα που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες έχουν φύγει από τη ζωή, η θύμηση τους όμως παραμένει ζωντανή στα βάθη της ψυχής μας. Όπως ζωντανή, υπάρχει κάπου στις καρδιές μας, εκείνη η Θεσ­σαλονίκη, που μας δέχτηκε τότε και μας αγκάλιασε με πολλή αγάπη, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα μικρά όνειρά μας και να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα».

Ποιος είναι ο Θανάσης Πανδρευμένος: Γεννήθη­κε στην Κομοτηνή όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αρι­στοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσα­λονίκης και στη συνέχεια εργάσθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Εσωτερι­κών και στο Υπουργείο Εθνικής Οικο­νομίας, ασχολούμενος με θέματα του­ρισμού καθώς και συντήρησης και αξι­οποίησης παραδοσιακών οικισμών. Επιστρέφει στην Κομοτηνή, και ερ­γάζεται ως διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αν. Μακε­δονίας Θράκης μέχρι και το 2008, οπό­τε και συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολείται παράλληλα με την ζω­γραφική και την φωτογραφία, εκθέτο­ντας έργα του σε πολλές πόλεις της Ελ­λάδας και του εξωτερικού ( Θεσσαλο­νίκη, Αθήνα, Μόναχο, Βερολίνο, Φράϊζινγκ, Βασιλεία, Γενεύη κ.α.). Το 2002 εμφανίζεται και στην λογο­τεχνία με το βιβλίο του Αθανασίου Δι­άκου Αδιέξοδος Β’, ενώ το 2004 συμ­μετέχει στην έκδοση του βιβλίου αφιε­ρώματος Τρυφερή είναι η νύχτα στα θερινά σινεμά. Το 2005 εκδίδεται το λεύκωμα του» Ροδόπης στιγμές», με φωτογραφίες του και κείμενα της κ. Βίκης Τριανταφυλιά. Το 2007 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη», που επανεκδίδεται το 2012. Το 2008 κυκλοφορεί το λεύκωμα -τουριστικός οδηγός Νομός Ροδόπης με κείμενα και φωτογραφίες του ιδίου. Το 2016 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ιστορίες και παραμύθια από την Θρά­κη», με κείμενα και εικονογράφηση του ιδίου.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood