Αναμνήσεις – εύθυμες περιπέτειες της φοιτητικής ζωής από τη δεκαετία του ’60 στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου, ο οποίος μετά από παρότρυνση των τότε συμφοιτητών του, αποτύπωσε στο χαρτί όλα όσα έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του ιδίου και εκείνων.
«Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη, ημερολόγια ενός ταξιδιού», είναι ο εύγλωττος τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέθεξις» και παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, και παρουσία συμφοιτητών του συγγραφέα από τη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη.
Για τον Θαν. Πανδρευμένο και το νέο του βιβλίο, μίλησαν η φιλόλογος Ρένα Μάινα-Σαμαρά και η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η ηθοποιός Μυρσίνη Λαντζουράκη.
«Ο συντοπίτης μας Θανάσης Πανδρευμένος, ανήσυχο και ευαίσθητο πνεύμα, δεν σταματά να είναι δημιουργικός και να μας εκπλήσσει», ανέφερε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, συμπληρώνοντας: «Το νέο του βιβλίο, χαριτωμένο και τρυφερό από τη μια, συναρπαστικό και περιπετειώδες από την άλλη, και συγχρόνως μια συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν και «τροφή» για σκέψη. Πάντα με την ιδιαίτερη προσωπική γραφή του. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η ΔΚΕΠΠΑΚ αγκαλιάζει και στηρίζει το ντόπιο δυναμικό που καταθέτει και προσφέρει στην πνευματικότητα και την αγωγή της ψυχής των συμπολιτών μας».
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Η παρούσα έκδοση είναι μια αναδρομή στη φοιτητική ζωή της Θεσσαλονίκης και στις εύθυμες περιπέτειες μιας παρέας φοιτητών στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60. Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Δυο πόλεις, αφετηρίες και προορισμοί. Ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε έξι χρόνια. Φοιτητικές ιστορίες και εύθυμες – όπως τις βλέπουμε σήμερα – περιπέτειες μιας νεανικής παρέας. Και η ατμόσφαιρα μιας εποχής όπως τη ζήσαμε τότε, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή. Ένας καθρέφτης της φοιτητικής ζωής στη Θεσσαλονίκη, όπως την έζησαν χιλιάδες παιδιά από την ελληνική επαρχία, και που ήταν ιδιαίτερη, μια και η φοιτητική ζωή στην Αθήνα ήταν εντελώς διαφορετική. Με τα χρόνια που πέρασαν, η μνήμη γίνεται επιλεκτική. Τονίζονται ίσως περισσότερο γεγονότα που πλήγωσαν και ενόχλησαν, ενώ εξωραΐζονται και παρουσιάζονται γοητευτικότερα από αυτό που ήταν, αυτά που μας διασκέδασαν κάποτε. Οι πόλεις έχουν αλλάξει υποκύπτοντας στην λαίλαπα της αντιπαροχής, οι γειτονιές που ζούσαμε έχουν αλλοιωθεί, ενώ οι περισσότεροι από εκείνους τους υπέροχους κινηματογράφους όπου ζούσαμε το όνειρο, δεν υπάρχουν πια. Πολλοί από τους συμφοιτητές μας έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό στίβο, ενώ οι περισσότεροι από τους καθηγητές μας έχουν περάσει πια με το έργο τους στον χώρο του θρύλου. Πολλά πρόσωπα αγαπημένα που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες έχουν φύγει από τη ζωή, η θύμηση τους όμως παραμένει ζωντανή στα βάθη της ψυχής μας. Όπως ζωντανή, υπάρχει κάπου στις καρδιές μας, εκείνη η Θεσσαλονίκη, που μας δέχτηκε τότε και μας αγκάλιασε με πολλή αγάπη, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα μικρά όνειρά μας και να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα».
Ποιος είναι ο Θανάσης Πανδρευμένος: Γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εργάσθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ασχολούμενος με θέματα τουρισμού καθώς και συντήρησης και αξιοποίησης παραδοσιακών οικισμών. Επιστρέφει στην Κομοτηνή, και εργάζεται ως διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης μέχρι και το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολείται παράλληλα με την ζωγραφική και την φωτογραφία, εκθέτοντας έργα του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ( Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μόναχο, Βερολίνο, Φράϊζινγκ, Βασιλεία, Γενεύη κ.α.). Το 2002 εμφανίζεται και στην λογοτεχνία με το βιβλίο του Αθανασίου Διάκου Αδιέξοδος Β’, ενώ το 2004 συμμετέχει στην έκδοση του βιβλίου αφιερώματος Τρυφερή είναι η νύχτα στα θερινά σινεμά. Το 2005 εκδίδεται το λεύκωμα του» Ροδόπης στιγμές», με φωτογραφίες του και κείμενα της κ. Βίκης Τριανταφυλιά. Το 2007 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη», που επανεκδίδεται το 2012. Το 2008 κυκλοφορεί το λεύκωμα -τουριστικός οδηγός Νομός Ροδόπης με κείμενα και φωτογραφίες του ιδίου. Το 2016 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ιστορίες και παραμύθια από την Θράκη», με κείμενα και εικονογράφηση του ιδίου.