Παρουσιάστηκαν και επισήμως οι υποψήφιοι βουλευτές Ροδόπης του ΚΚΕ, από τον γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του κόμματος κ. Νίκο Βαριεμίδη:

1. Καδρούδης Αθανάσιος – συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης.

2. Κακουλίδου Σοφία (Σόνια) – γεωλόγος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης.

3. Κελές Χασάν Χουσεΐν – αγροκτηνοτρόφος.

4. Σπορίκης Παναγιώτης – οδοντίατρος, τέως μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.

5. Φακιρίδης Νικόλαος – παιδίατρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψηφίων, ο κ. Βαριεμίδης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, των νεότευκτων κομμάτων Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε πάλι ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι δεν θα πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτά έλεγαν και το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση υπέρ του λαού. Τα δήθεν νέα κόμματα όπως το Ποτάμι και το κόμμα του Γ. Παπανδρέου παίζουν τον ρόλο του συμπληρώματος και του στηρίγματος της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της. Ο λαός πρέπει να απομονώσει και να καταδικάσει τη φασιστική ιδεολογία και δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με όποιο πρόσωπο και αν εμφανίζεται».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως μοναδική λύση για τη σωτηρία του, τη «μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους», ενώ αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, σημείωσε πως όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευση, της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής στα Βακούφια, της εκλογής μουφτή”.

Αναλυτικά ο κ. Βαριεμίδης ανέφερε:

«Εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών·

– Σκεφθείτε ότι την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα είναι εδώ και θα συνεχίζουν να ματώνουν τον λαό, η Ε.Ε. και τα «μνημόνια διαρκείας», παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που ζητάει το κεφάλαιο για να γίνει πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.

– Θα είναι εδώ το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και τους οποίους δεν πρόκειται να καταργήσουν.

– Θα είναι εδώ το δυσβάσταχτο χρέος το οποίο αναγνωρίζουν οι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα κόμματα της Ε.Ε., καλώντας τον λαό που δεν το δημιούργησε και δεν το χρωστάει, να το πληρώσει.

– Θα είναι εδώ οι αντιθέσεις και οι καβγάδες μέσα στην Ευρωζώνη για τη διαχείριση των ελλειμμάτων και των χρεών που δημιουργούνται από τους καπιταλιστές και αποπληρώνονται με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος, τη δύναμη του ισχυρότερου, σε βάρος πάντα των λαϊκών συμφερόντων.

Ο κ. Νίκος Φακιρίδης.
Ο κ. Νίκος Φακιρίδης.

– Πάνω από όλα, θα είναι εδώ το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, εγχώρια και ξένα, που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, την πραγματική εξουσία, και θα απαιτούν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, ακόμη περισσότερα προνόμια, σε βάρος πάντα του λαού. Προκειμένου να επενδύσουν, απαιτούν ακόμη πιο φτηνή και υποταγμένη εργατική δύναμη. Η ανεργία θα είναι εδώ ακόμη κι αν γίνουν κάποιες επενδύσεις.

– Θα είναι εδώ η εξουσία του κεφαλαίου, το κράτος που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και οριοθετεί το ρόλο κάθε κυβέρνησης.

– Ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης, τα μονοπώλια ζητούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, τη νέα μείωση στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Γι’ αυτό, σε κρίση ή ανάκαμψη, καμία ανακούφιση του λαού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αγώνα, χωρίς σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

– Θα είναι εδώ τα ιδιαίτερα προβλήματα της μειονότητας (μειονοτική εκπαίδευση, εκλογή διαχειριστικής επιτροπής στα Βακούφια, εκλογή μουφτή).

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέες και νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι·

Μπροστά στη μάχη των εκλογών, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και παράγοντες της Ε.Ε., επενδύουν ξανά στην κινδυνολογία και τους εκβιασμούς, για να εγκλωβίσουν τον λαό και να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επικαλούνται τη σταθερότητα και την ανάγκη να μην τεθούν δήθεν σε κίνδυνο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Τα τρομοκρατικά διλήμματα δεν αφορούν κυρίως τον διπολικό καβγά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την Ε.Ε. και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Οι εκβιασμοί και τα διλήμματα απευθύνονται πάνω από όλα στον λαό, και στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή υποταγή στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο και τα νέα δεινά που αυτός φέρνει.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε πάλι ψέματα, όταν ισχυρίζονται ότι δεν θα πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτά έλεγαν και το 2012. Γιατί τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεν είναι απλά και μόνο απαιτήσεις των δανειστών. Είναι εδώ και χρόνια κατευθύνσεις της Ε.Ε., η στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να γίνει ακόμη πιο φτηνό το εργατικό δυναμικό. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. – Ευρωζώνης, γίνονται τέτοιες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με δεξιές (π.χ. Γερμανία) ή σοσιαλδημοκρατικές-κεντροαριστερές (π.χ. Γαλλία, Ιταλία) κυβερνήσεις.

Ο κ. Παναγιώτης Σπορίκης.
Ο κ. Παναγιώτης Σπορίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση υπέρ του λαού.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δίνει διαπιστευτήρια στους δανειστές, στην Ε.Ε., στις «αγορές», ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά και τους καλεί να εμπιστευθούν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους (βλ. συναντήσεις με επενδυτικά funds στο Σίτι του Λονδίνου). Έχει και φραστικά πλέον εγκαταλείψει τις διακηρύξεις για «ακύρωση» και «κατάργηση» του μνημονίου και κυρίως των εφαρμοστικών νόμων, για ανάκτηση των απωλειών του λαού, επιστροφή του 13ου – 14ου μισθού, της 13ης – 14ης σύνταξης, κατάργηση των χαρατσιών. Δεν αμφισβητεί τους μηχανισμούς επιτήρησης της Ε.Ε., τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, δηλαδή τα «μνημόνια διαρκείας» σε βάρος των λαών. Οι δήθεν αριστερές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να κρύψουν την ταχύτατη προσαρμογή του, και να εγκλωβίσουν αριστερούς και νέους με προβληματισμό και αγωνιστική πολιτική διάθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι η Ε.Ε. αλλάζει. Τα ίδια έλεγε και το 2012 με την εκλογή του Ολάντ, και αποδεικνύεται ότι η Ε.Ε. γίνεται πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να εκφραστεί στα δήθεν νέα κόμματα όπως το Ποτάμι, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου κ.ά. που φιλοδοξούν να συμμετέχουν σε συγκυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε και με τους δύο. Παίζουν τον ρόλο του συμπληρώματος και του στηρίγματος της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της. Δεν είναι τυχαίο ότι βασικά στελέχη του επί 40 χρόνια δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σήμερα ανακυκλώνονται  σε κομματικούς σχηματισμούς νέων τίτλων.

Ο λαός και η νεολαία πρέπει να απομονώσουν και να καταδικάσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέες και νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι·

Το τελευταίο διάστημα έγινε ακόμη πιο φανερό ότι ο καβγάς μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μάτια στραμμένα στις «αγορές», δηλαδή στο κεφάλαιο, για το ποιος από τους δύο θα κερδίσει την «εύνοιά» του. Διεκδικούν τον ρόλο του ικανότερου διαπραγματευτή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι για τα συμφέροντα του λαού.

Και οι δύο κρύβουν:

Η κ. Σοφία (Σόνια) Κακουλίδου.
Η κ. Σοφία (Σόνια) Κακουλίδου.

– Ότι είτε ρυθμιστεί το χρέος με βάση την πρόταση της ΝΔ, είτε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει συμφωνία με την Ε.Ε., άρα θα συνοδεύεται με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις όπως  έγινε με το «κούρεμα» του PSI το 2012, αλλά και σε άλλες χώρες.

– Οτι η όποια ρύθμιση του χρέους και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν θα οδηγήσουν σε ανακούφιση του λαού, αλλά σε αύξηση της κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και επενδύσεων.

Οι  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορές τους, εξαπατούν τον λαό υποσχόμενοι το ίδιο πράγμα: Οτι αν πάρει μπροστά η καπιταλιστική οικονομία θα ωφεληθεί ο λαός. Λένε ψέματα. Η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, δεν θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Όσοι εκ των προτέρων ζητούν ανοχή από τον λαό, έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Καμία ανοχή δεν πρέπει να δείξει ο λαός, ούτε να υποστείλει τη σημαία του αγώνα μπροστά στις κυβερνήσεις που θα κινηθούν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα. Κριτήριο της στάσης και της πάλης του λαού πρέπει να είναι οι σύγχρονες ανάγκες του ίδιου και των παιδιών του. Κριτήριο πρέπει να είναι και οι τεράστιες δυνατότητες, που προσφέρουν η τεχνολογία, η επιστήμη, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αν όλα αυτά μπουν στην υπηρεσία του λαού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέες και νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι·

Απευθυνόμαστε σε εσάς γνωρίζοντας τον πόθο σας να απαλλαγείτε από τα μνημόνια, τις άδικες πολιτικές και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, για να ζήσετε καλύτερες μέρες.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε εσάς που δικαιολογημένα σκέφτεστε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι «πρέπει να φύγουν αυτοί». Στο πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί η στρατηγική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, κι όχι να αναθέσουμε σε κάποια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική με κάποιες ανούσιες για τον λαό παραλλαγές.

Ο κ. Κελές Χασάν Χουσεΐν.
Ο κ. Κελές Χασάν Χουσεΐν.

Ας σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά: Τα προηγούμενα χρόνια εναλλάχτηκαν κυβερνήσεις αυτοδύναμες και συνεργασίας, εκβιάζοντας τη λαϊκή ψήφο, πότε με τον φόβο του «χειρότερου», πότε με την αυταπάτη του «μικρότερου» κακού. Τι άλλαξε όμως για τον λαό; Όσο η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στα δεσμά της Ε.Ε. και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει φάει τα ψωμιά του και σαπίζει, η παγίδα του «μικρότερου κακού» θα οδηγήσει και σ’ άλλες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Η σημερινή κατάσταση – ελληνική και διεθνής – δεν επιτρέπει άλλο χαμένο χρόνο.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που νιώθετε ριζοσπάστες, αριστεροί, προοδευτικοί, που έχετε γνώση και μνήμη, που έχετε πάρει μέρος στους αγώνες. Έχουμε χρέος σήμερα, και με την ψήφο μας να συμβάλουμε στη χειραφέτηση και όχι σε νέα εξαπάτηση του λαού.

Απευθυνόμαστε και σε εσάς που δεν συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ ή επιφυλάσσεστε ακόμη για κάποιες θέσεις του, κατανοείτε όμως ότι το ΚΚΕ αποτελεί το σταθερό στήριγμα του λαού. Ό,τι κέρδισε ο λαός, το κέρδισε μόνο με αγώνες και με το ΚΚΕ μπροστά. Όταν το κίνημα και το ΚΚΕ αδυνάτισαν, έχασε και ο λαός. Σκεφτείτε αύριο ποια δύναμη θα είναι δίπλα στον λαό, μπροστάρης στον αγώνα για τον μισθό, τη δουλειά, τα δικαιώματά του.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε προβληματιζόμενο νέο, εργαζόμενο, συνταξιούχο, σε όποιον και όποια δε συμβιβάζονται με τη μιζέρια και την ηττοπάθεια.

Τους καλεί να ψηφίσουν – να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού.

– Δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξουμε τον δρόμο για τη μοναδική λύση υπέρ του λαού, τη μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη λαϊκή ευημερία, με την εργατική τάξη, τον λαό, στο τιμόνι της εξουσίας. Ο λαός έχει ανάγκη μια δική του διακυβέρνηση, την κυβέρνηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, και σ’ αυτήν το ΚΚΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για να γίνουν πραγματικότητα, ιδανικά και αξίες του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

– Δυνατό ΚΚΕ για να μην ξεγελάσουν και πάλι τον λαό με εκβιασμούς, ψεύτικες υποσχέσεις και στημένους καυγάδες. Γιατί το ΚΚΕ θα είναι απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζει τα βάρβαρα μέτρα δίνοντας ψίχουλα στο λαό. Θα πρωταγωνιστήσει μέσα και έξω από τη Βουλή για να υπάρχει μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ασκηθεί πραγματική λαϊκή πίεση, που έως τώρα δεν υπήρξε, είτε από δισταγμό είτε από αυταπάτες.

Ο κ. Θανάσης Καδρούδης.
Ο κ. Θανάσης Καδρούδης.

– Δυνατό ΚΚΕ γιατί αποτελεί τη δύναμη που χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες πρωταγωνιστεί στην οργάνωση του αγώνα του λαού για την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών. Αγωνίζεται με συνέπεια και ανιδιοτέλεια για το δίκιο των εργατοϋπαλλήλων, τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, για να οργανωθεί η λαϊκή αλληλεγγύη.

– Δυνατό ΚΚΕ γιατί παλεύει ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και πολέμους που γίνονται ή προετοιμάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ενάντια σε όσους κοροϊδεύουν ότι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια για το λαό.

– Δυνατό ΚΚΕ για να  δώσει όλες του  τις δυνάμεις, με σεβασμό στα πολιτισμικά και θρησκευτικά δικαιώματα της μειονότητας, στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων της. Για να στηρίξει τον αγώνα που πρέπει να κάνουν ενωμένοι οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής, ό,τι καταγωγή ή θρησκεία και να έχουν, ενάντια στα μονοπώλια, τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους εξοντώνουν και τα κόμματα τους. Για να σταματήσει να χύνεται το δηλητήριο του εθνικισμού από αστικές και εθνικιστικές δυνάμεις στην εργατική τάξη τα λαϊκά στρώματα. Για να γίνουν οι μειονότητες γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

– Δυνατό ΚΚΕ γιατί παλεύει για να απομονωθεί και να ηττηθεί η φασιστική ιδεολογία και δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με όποιο πρόσωπο και αν εμφανίζεται αυτή.

– Δυνατό ΚΚΕ για να αναγεννηθεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να συγκροτηθεί και να δυναμώσει η κοινωνική λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

7