“Χρειάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής, ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά όσο γίνεται πιο συντονισμένα  Εγώ χρειάζομαι όλους εσάς σε αυτή την προσπάθεια. Σας καλώ να μπείτε στην δράση. Σας καλώ να συμμετέχετε στην έντιμη προσπάθεια με γνώμονα το καλύτερο για την περιοχή μας”.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται:

  • Σήμερα Σάββατο 23/9, με: παράσταση θεάτρου σκιών (11:00 – 13:00) στο Πάρκο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το Via Egnatia Run (εκκίνηση στις 18:30 από το Πάρκο Περιφέρειας/τερματισμός 20:00-21:0 στο Βυζαντινό Τείχος), συναυλία των “Κόζα Μόστρα (21:00-23:00) στο Βυζαντινό Τείχος.
  • Αύριο Κυριακή 24/9, με: μουσική εκδήλωση (18:00-20:00) στο Βυζαντινό Τείχος με τη συμμετοχή dj’s και δωρεάν προσφορά ροφημάτων καφέ από καφεπώλες της περιοχής, «1η Μουσική Συνάντηση Τοπικών Συγκροτημάτων Ροδόπης» στο Βυζαντινό Τείχος (20:00 – 23:00).

8 2 1Με επιστημονική ενημερωτική ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση για τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Εγνατίας Οδού, με ομιλητές τους καθηγητές του ΔΠΘ Γεώργιο Χαριζάνη και Ιωάννη Μπακιρτζή, και συντονίστρια τη δημοσιογράφο του “Παρατηρητή της Θράκης” Νατάσα Βαφειάδου, ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia Ροδόπης, που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Νωρίτερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, κήρυξε την έναρξη της διοργάνωσης, με μια ομιλία κατά την οποία έδωσε απαντήσεις, έστειλε μηνύματα, και κάλεσε τους Ροδοπίτες σε συστράτευση για ένα καλύτερο επιτέλους μέλλον για τον τόπο:

«Σας καλωσορίζω στο 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ένα φεστιβάλ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παραδόσεων και Γεύσεων, το οποίο έχει γίνει θεσμός και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών και διεξάγεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, και στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Ένα όραμα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, το οποίο συνεχίζεται και εδραιώνεται από τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, και διεξάγεται πάνω στη διαδρομή και στα αποτυπώματα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που μας ενώνει με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας πολιτιστικής διαδρομής και της παράλληλης σύγχρονης.

Ξεκινώντας με μία σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφερόμαστε σε έναν δρόμο τεράστιας οικονομικής και στρατιωτικής σημασίας, που συνέδεε πριν από 2000 χρόνια τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη, εμπορικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Πάνω σε αυτή τη διαδρομή λοιπόν βάζουμε γερά θεμέλια, ενώνοντας το χτες με το σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο, σε όλο το μήκος της Περιφέρειάς μας. Εμπνεόμαστε από το πλούσιο ιστορικά χτες, αλλά παράλληλα ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Ενισχύουμε την ενδοπεριφερειακή μας συνείδηση, περνώντας το μήνυμα πως η ιστορία και ο πολιτισμός μας ενώνουν.

Ερχόμενοι στο σήμερα, αναφερόμαστε σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τη μία άκρη της Περιφέρειας και το νησί της Θάσου στις 13 Αυγούστου, ταξίδεψε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καταλήγει και ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου, εδώ στη Ροδόπη.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω ορισμένα στοιχεία που αφορούν την παρουσία και την στάση, τόσο τη δική μου όσο και των συνεργατών που είμαι επικεφαλής. Βρισκόμαστε εντός ενός περίεργου πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος όπου επιδιώκεται με μία σειρά από ευρείες παρεμβάσεις να υπονομευθεί ο υγιής ανταγωνισμός, η άμιλλα, η προσπάθεια, η αριστεία η ειλικρίνεια και η εντιμότητα! Εμείς λοιπόν κάτω από αυτές τις συνθήκες, εστιάζουμε την προσπάθεια μας στη Ροδόπη και μέσω αυτής στην ΑΜ-Θ  επιδιώκοντας  να ενισχύσουμε την θέση και την ταυτότητα της περιοχής μας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θέλουμε μέσω των συνεργασιών και της εξωστρέφειας να γίνουμε φιλικοί και πιο ελκυστικοί στις επενδύσεις με τη δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Εργαζόμαστε μεθοδικά, δημιουργικά και με πολύ κόπο λόγω της  αρνητικής χρονικά συγκυρίας αλλά μέσα από μία καθημερινή μάχη καταφέρνουμε οι προσπάθειες μας να ευοδώσουν. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να είμαστε ανταγωνιστικοί οι ίδιοι και αποτελεσματικοί ώστε να καταφέρνουμε χρόνο με τον χρόνο να επιτυγχάνουμε του στόχους τους οποίους θέτουμε σε επίπεδο Δήμων, Περιφερειακής Ενότητας και Περιφέρειας. Στοχεύουμε στο να ανεβάσουμε το επίπεδο ως προς την δημιουργικότητα, πλησιάζοντας και αγγίζοντας την αριστεία με συνεργασία, σπάζοντας τα κατεστημένα τόσων χρόνων.

Το πρόγραμμα του Φετινού φεστιβάλ είναι πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει  εκδηλώσεις μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού, παράδοσης και γεύσεων. Κύριο μέλημα μας, κατά την κατάρτιση του προγράμματος ήταν να τηρηθούν οι διαστάσεις που απαιτούν οι καιροί, συνδυάζοντας το με καινοτόμες ιδέες, με την πεποίθηση πως  η αναμενόμενη ανταπόδοσή τους, η προστιθέμενη αξία διαχρονικά, στην κοινωνική και πολιτισμική συνοχή του τόπου εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη. Το φεστιβάλ έχει βαρύνουσα σημασία και έχει πολλά ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων θα μας δώσει ώθηση και δύναμη για διαρκή βελτίωση χρόνο με τον χρόνο.

Το πρόγραμμα του Via Egnatia στην Π.Ε. Ροδόπης ανοίγει σήμερα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις γύρω από το θέμα της ανάδειξης της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού το οποίο πραγματεύονται εξαιρετικοί καθηγητές του Δ.Π.Θ. Το Σάββατο, για πρώτη φορά πραγματοποιείται η διεξαγωγή του Via Egnatia Run σε μία ενδιαφέρουσα διαδρομή εντός της πόλης μας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ιστορικά σημεία και ολοκληρώνεται στο Βυζαντινό Τείχος, όπου θα ακολουθήσει συναυλία του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα.

Επιτρέψτε μου να πω πως για μένα το πιο ευχάριστο μήνυμα έρχεται από δυναμική συμμετοχή του κόσμου ΚΑΙ στο φετινό φεστιβάλ Via Egnatia. Συμμετέχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, είτε σαν δρομείς είτε σαν Εθελοντές. Με αυτήν την αφορμή θα ήθελα να εξάρω την αξία του εθελοντισμού και να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, οι οποίοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας με την ανιδιοτελή προσφορά τους. Συνεισφέρουμε όλοι με την δύναμη του Εθελοντισμού , με τη δύναμη του Ανθρώπου, κινητήριος μοχλός για την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι, δήλωσαν εθελοντές, βάζοντας το “Εγώ” τους κάτω από το καλό της διοργάνωσης, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Επιπλέον 320 άνθρωποι, από όλη την Περιφέρεια δήλωσαν συμμετοχή ως δρομείς, δίνοντας άλλη αίγλη στο εγχείρημα μας για την διεξαγωγή του 1oυ Via Egnatia Run.

Κυρίες και κύριοι θα ήθελα από αυτό το βήμα να εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε κάποιους φορείς, που αποτελούν αρωγοί στην διεξαγωγή του Φεστιβάλ και βρίσκονται διαχρονικά στο πλευρό μας σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας! Συγκεκριμένα, συνέβαλλαν από διαφορετικά μέτωπα για αυτό το τριήμερο η Ιερά Μητρόπολη, ο Δήμος Κομοτηνής, το Δ.Π.Θ,  η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης & το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, η 21η Ταξιαρχία και η 29η Ταξιαρχία, το Νοσοκομείο Κομοτηνής & το ΕΚΑΒ, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο ΟΣΕ,  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης & το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής,, και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης “Αθηνίων” .

Ένα ξεχωριστό Ευχαριστώ αξίζει και στον μεγάλο χορηγό την Ζυθοποιια Μακεδονίας-Θράκης, μία επιχείρηση που διαφημίζει  την περιοχή μας έξω από τα εγχώρια σύνορα και αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους Εθελοντές Διασώστες, οι οποίοι  είναι άνθρωποι που αφιερώνουν πολύ χρόνο και από την ζωή τους δίνουν το παρόν παντού, συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις. Τέλος, ευχαριστούμε και τα Μέσα Ενημέρωσης της Ροδόπης για την κάλυψη του φεστιβάλ,την ανάδειξη του και τη διαρκή υποστήριξη τους σε όλες τις δράσεις μας.

Η Εγνατία οδός που θέλουμε και πρέπει να μας ενώνει, αποτελεί όχι μόνο άξονα πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα  πολλαπλό άξονα ανάπτυξης του τόπου μας. Μόνο Ενωμένοι, συσπειρωμένοι και έχοντας ως μόνο κινητήριο μοχλό την κοινή πορεία με στόχο την προσδοκώμενη ανάπτυξη, μπορούμε να οδηγήσουμε την Περιφέρεια μας σε επιθυμητά επίπεδα. Τέλος, Σαν Ροδόπη, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, με δεδομένο πως αποτελούμε  διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας σε συνδυασμό με την δυναμική που μας προσδίδει το Πανεπιστήμιο και πολλαπλά οφέλη, επιθυμούμε  να  ξεκινήσει η ανάπτυξη από εμάς τους ίδιους τους πολίτες.

Κλείνοντας θα πω αυτό πως για το επόμενο βήμα απαιτείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας καλώ σήμερα να συνδράμετε και να συμμετέχετε κι εσείς.

Η πόλη μας, ο Νομός μας, η Θράκη μας, σας έχει ανάγκη. Χρειάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής, ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά όσο γίνεται πιο συντονισμένα  Εγώ χρειάζομαι όλους εσάς σε αυτή την προσπάθεια.

Σας καλώ να μπείτε στην δράση.

Σας καλώ να συμμετέχετε στην έντιμη προσπάθεια με γνώμονα το καλύτερο για την περιοχή μας.

Η συμμετοχή είναι δύναμη!

Κηρύσσω την έναρξη του φεστιβάλ εύχομαι καλή επιτυχία! Σας ευχαριστώ».