Με παιχνίδι, καλή διάθεση, και αισιοδοξία, όπως αρμόζει στην προσκοπική φιλοσοφία, πραγματοποιήθηκε η συμβολική έναρξη της νέας περιόδου του Προσκοπισμού Κομοτηνής – οι συγκεντρώσεις και οι δράσεις ξεκίνησαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε και τον καθιερωμένο Αγιασμό, και σε αυτήν παραβρέθηκαν δεκάδες λυκόπουλα, πρόσκοποι, γονείς, αλλά και παλαιά στελέχη του Προσκοπισμού της Θράκης, όπως ο παλαιότερος πρόσκοπος της Κομοτηνής κ. Γεώργιος Νεστωράκης, ο πρώην Έφορος ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνος Πανδρευμένος, και οι κ.κ. Σταύρος Μπαμπάλας και Τριαντάφυλλος Χριστόφας, από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης.

Η γκάμα των δραστηριοτήτων του προσκοπισμού είναι ευρεία, και έχει αναφορά μεταξύ άλλων, στη διασκέδαση, στην ψυχαγωγία, στην πνευματική καλλιέργεια, στον αλτρουισμό, στην κοινωνικοποίηση και τη συλλογικότητα, στη σωματική αγωγή, στην ανακάλυψη των δεξιοτήτων των παιδιών, στη φιλοπατρία, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η προσκοπική «σταδιοδρομία» ξεκινά από την ηλικία των επτά περίπου ετών, από την κατηγορία του Λυκόπουλου, συνεχίζεται στην Ομάδα των Προσκόπων, προχωρά στην Κοινότητα των Ανιχνευτών, και καταλήγει στο Προσκοπικό Δίκτυο των Βαθμοφόρων Ενηλίκων, όπου συναντά κανείς πολλούς εκπροσώπους της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας», οι οποίοι όμως αισθάνονται ακόμη παιδιά!

Στην Κομοτηνή λειτουργούν δύο συστήματα: το 2ο ναυτοπροσκόπων και το 5ο αεροπροσκόπων, ενώ τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται προσπάθεια να συσταθεί η Ένωση Παλαιών Προσκόπων.

Τα λυκόπουλα των αεροπροσκόπων πραγματοποιούν τις συγκεντρώσεις τους κάθε Σάββατο 11:00-13:00, ενώ εκείνα των ναυτοπροσκόπων, όπως και οι ομάδες των Προσκόπων, συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο 16:00-18:00 (πληροφορίες: 6977225529).

Όπως σημειώνει και Έφορος Διοίκησης του Προσκοπισμού στην ΑΜ-Θ και αρχηγός αγέλης του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής, κ. Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου, στον Προσκοπισμό τα παιδιά βρίσκουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου: αφενός αποσυμπιέζονται από την καθημερινότητά τους και τις σχολικές και τις εξωσχολικές εκπαιδευτικές υποχρεώσεις τους, αφετέρου κερδίζουν γνώσεις και αφομοιώνουν βασικές κοινωνικές αρχές και αξίες.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ