Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο τελικός της δεύτερης διοργάνωσης των “Αυγομαχιών” Προσχολικής Αγωγής Ροδόπης, στις οποίες συμμετείχαν είκοσι δύο παιδιά από έντεκα νηπιαγωγεία.

Πρόκειται για την αναβίωση του ποντιακού Πασχαλινού εθίμου των “Αυγομαχιών”, δηλαδή για έναν διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών, που τις τελευταίες δεκαετίες αναβιώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου, το έθιμο υιοθετήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, με στόχο τη γνωριμία της νέας γενιάς με τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Στον διασκεδαστικό διαγωνισμό συμμετείχαν τα νηπιαγωγεία: 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 9ο, 11ο, 13ο, 15ο Κομοτηνής, Θρυλορίου και Κοσμίου. Μετά την πραγματοποίηση των προκριματικών στα προαναφερθέντα νηπιαγωγεία, το παρών στην τελική διαδικασία η οποία φιλοξενήθηκε στο 3ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, έδωσαν οι νικητές κάθε τμήματος:

Χάρης Πασμακλής (1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Νικόλαος Νικολαΐδης, Ιωάννα Πετρακοπούλου, Αχιλλέας Βιβικίδης (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Κοσμάς Παρασκευαΐδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Λαζαρίδου (3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Νεβά Δεδέ Μουσταφά, Ιωάννης Χηράκης (5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Δημήτριος Σωτηριάδης (6ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Στέφανος Γρηγοριάδης, Αλέξιος Σταφορίδης (9ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Ευάγγελος Κλεισιάρης, Γεωργία Καραγιαννίδου (11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Ζωή Τσορπίδη, Παναγιώτης Στρουμπής, Βασιλική Κουρίδου (13ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Χρύσα Πουλιανίτη, Εμίν Αλτού Αλή (15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Δήμος Καραπαναγιώτης (Νηπιαγωγείο Κοσμίου).

Αλέξανδρος Λαζαρίδης  (Νηπιαγωγείο Θρυλορίου).

Νικητές, που κέρδισαν και τα αντίστοιχα Κύπελλα, αναδείχθηκαν οι:

1η θέση: Νικόλαος Νικολαϊδης (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

2η θέση: Αλέξανδρος Λαζαρίδης (Νηπιαγωγείο Θρυλορίου).

3η θέση: Ιωάννα Πετρακοπούλου (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής).

Ακολουθήθηκε πανομοιότυπη διαδικασία τέλεσης του διαγωνισμού με εκείνη των επίσημων “Αυγομαχιών” που αναβιώνει κάθε δεύτερη μέρα του Πάσχα ο σύλλογος «Η Κερασούντα και το Γαρς». Η Επιτροπή “Αυγομάχων” που διεξήγαγε τον τελικό των προσχολικών “Αυγομαχιών”, απαρτίζονταν από τους Θεόφιλο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Αποστολίδη.

Τα έπαθλα των τριών πρώτων νικητών ήταν χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στα υπόλοιπα παιδιά του τελικού ήταν χορηγία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής, ενώ τιμητικός έπαινος δόθηκε σε όλα τα παιδιά από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ