“Το έργο του Καραθεοδωρή δεν είναι μόνο μαθηματικό. Έχει μέσα του ένα πνεύμα που είναι καθοριστικό για την ιστορία των μαθηματικών αλλά και της εποχής της ανθρωπιάς, διότι αποτελεί ένα μοντέλο για τους άλλους αφού είναι νοοτροπία που μπορεί να διαμορφώσει μια πόλη, ειδικά όταν αυτή έχει αγκαλιάσει το Μουσείο του για να δείξει τον θησαυρό του”.
Τάδε έφη Νίκος Λυγερός, ο οποίος στην τελευταία του διάλεξη στην Κομοτηνή προ ημερών με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και με θέμα “Η συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής στον ρόλο της Θράκης ως γεωστρατηγικού πόλου της Ελλάδας και του Ελληνισμού”, έθεσε γλαφυρά τον ρητορικό προβληματισμό στους παρευρισκόμενους: “Φανταστείτε το Μουσείο Καραθεοδωρή να βρισκόταν στην Τουρκία…”.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε ο οραματιστής και ιδρυτής του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, δύο χρόνια πριν τη Μικρασιατική καταστροφή – το ίδρυμα δεν πρόλαβε να λειτουργήσει.
Ο Δρ γεωστρατηγικός αναλυτής και επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου, Νίκος Λυγερός, αναδράμοντας στην πορεία του Καραθεοδωρή από την Αδριανούπολη στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία και στη Σμύρνη, κατέδειξε τη γεωστρατηγική υπεραξία του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής το οποίο προβλέπεται να μετεγκατασταθεί στην ανακαινισμένη Τσανάκλειο Σχολή.
Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο γεωστρατηγικό προφίλ της Θράκης, η ύπαρξη του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής.
Τον κ. Λυγερό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, Αθανάσιος Λιπορδέζης, ο οποίος θυμήθηκε και τις ενέργειες που προ δεκαπενταετίας περίπου, επί Δημαρχίας Αναστάσιου Βαβατσικλή, είχαν επισπευσθεί για την ίδρυση του Μουσείου, καθώς ανάλογες σκέψεις υπήρχαν και στο πανεπιστήμιο Αδριανούπολης…
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
από τη διάλεξη του κ. Λυγερού
photos: Κώστας Βίλλας, Γ.Π.