Με τη … “Μόρφω”, την καμήλα του εβρίτικου εθίμου του δωδεκαημέρου, να κλέβει την παράσταση, ο σύλλογος Εβριτών Ροδόπης είπε τα δικά του Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.

Κι επειδή για τη … “Μόρφω”, η είσοδος στο δημαρχιακό κατάστημα δεν κατέστη εφικτή, το εθιμικό δρώμενο έλαβε χώρα στη είσοδο του δημαρχείου.

Εκεί όπου οι Εβρίτες με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου τους κ. Χρήστο Χατζηπέμου, εισέπραξαν το χειροκρότημα του Δημάρχου, της προέδρου της δημοτικής επιτροπής τουρισμού κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτου Τσακιρίδη, και της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφίας Μενεσελίδου, η οποία ανέλαβε και το τρατάρισμα των επισκεπτών καλαντιστών.

Κατά μία  εκδοχή  το έθιμο της καμήλας έχει σχέση με τον ερχομό του Αϊ Βασίλη, για την ακρίβεια, της  ορθόδοξης μορφής του Μεγάλου Βασιλείου, που ταξίδευε πάνω σε καμήλα πηγαίνοντας να βοηθήσει  όσους είχαν ανάγκη. Κατά μία δεύτερη εκδοχή συμβολίζει την προσκύνηση των τριών μάγων στον  Χριστό, που ταξίδευαν με καμήλες για να φέρουν τα  δώρα τους (χρυσό ως Βασιλιά, λιβάνι ως Θεό και  σμύρνα ως Αυτόν που θα θυσιαζόταν για χάρη των ανθρώπων). Σε κάθε περίπτωση, στις μέρες μας, η καμήλα παραλληλίζεται με την εποχή της λιτότητας, καθώς είναι ζώο της υπομονής που αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή…

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ