Το έθιμο των «Σεϊμένηδων και Πιτεράδων» από το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης αποτελεί παράδοση των Νεοσιδηροχωριτών Κομοτηνής, που ζωντανεύει κάθε χρόνο την περίοδο της αποκριάς.

Ο Μορφωτικός Όμιλος του Νέου Σιδηροχωρίου, όπως σημειώνει και η πρόεδρός του κ. Δήμητρα Λάπατα, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση και τη συνέχιση της τοπικής λαϊκής παράδοσης.

Οι Σεϊμένηδες, που στα τουρκικά σημαίνει «με παραδοσιακή ενδυμασία», συμβόλιζαν τους ένοπλους φρουρούς, και γυρνούσαν χορεύοντας στα σπίτια του χωριού όπου τους κερνούσαν κρασί, τυρί, αυγά, κ.ά. Η στολή τους αποτελούνταν από λευκό πτυχωτό φουστάνι, κόκκινο μισοφούστανο, πουκαμίσα άσπρη, κόκκινο κεντημένο γιλέκο, χρωματιστές κεντημένες μαντίλες στους ώμους. Στη μέση φορούσαν δερμάτινη αρματοθήκη γεμάτη με πιστόλες και μαχαίρια, ενώ στον ώμο κρατούσαν μακρύκανο όπλο. Στο κεφάλι φορούσαν κόκκινο φεσάκι με άσπρο τσεμπέρι.

Οι Πιτεράδες ήταν μασκαρεμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, που σε χωριστή πορεία από τους Σεϊμένηδες, χόρευαν και έλεγαν αστεία, πολλές φορές άσεμνα. Η λέξη «πιτεράς» προέρχεται από τα πίτερα (πίτουρα), που χρησιμοποιούσαν για να βάψουν τα πρόσωπά τους.

Αφού η σατιρική πομπή γύριζε όλο το χωριό, κατέληγε στην πλατεία όπου αντάμωνε με όλους τους χωριανούς, σε ένα τρικούβερτο λαϊκό, παραδοσιακό γλέντι.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από τη φετινή αναβίωση του εθίμου